Συγκίνηση σκόρπισε η ιστορία με την αυτοθυσία ενός αρσενικού κύκνου να σώσει το ταίρι του, όταν δέχτηκε επίθεση από αδέσποτα σκυλιά, στην πόλη της Καστοριάς.
Η ιστορία έγινε γνωστή από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο από την «Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμός Περίθαλψης Άγριων Ζώων Καστοριάς», ο οποίος περιέθαλψε το τραυματισμένο πουλί.
«Όταν έφτασα κοντά, μετά την επίθεση των σκυλιών, γυρνώντας το κεφάλι μου συνειδητοποίησα ότι ο σύντροφος του κύκνου με είχε πάρει στο κατόπι και ήρθε μαζί μου στον σταθμό. Ανοιξα την πόρτα, πήγα προς τον χώρο περίθαλψης… αυτός πάντα δίπλα μας, υπομονετικός, να βγάζει μικρές κραυγές μέχρι να περιποιηθούμε τα τραύματά της. Αφότου τελειώσαμε και την περάσαμε στο αναρρωτήριο, ήρθε μαζί της και κάθισε δίπλα της… Θα είναι εκεί», περιγράφει.
Πρόκειται για μια όχι συνηθισμένη συμπεριφορά τέτοιας αφοσίωσης και... «αγάπης» μεταξύ ζευγαριού στο ζωικό βασίλειο.
Ο θηλυκός κύκνος έχει τραυματιστεί σοβαρά και παραμένει στο κέντρο περίθαλψης της Καστοριάς, με το ταίρι του να μην το αφήνει από τα μάτια του...
Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία σε θέματα της άγριας ζωής, και του ζητήσαμε να μας ερμηνεύσει αυτό το όμορφο φαινόμενο, του δεσίματος αλλά και της αυτοθυσίας μεταξύ του ζευγαριού των κύκνων.
Iefimerida.gr: Κύριε Παναγιωτόπουλε, από την εμπειρία σας, είναι συνηθισμένη αυτή η συμπεριφορά κύκνων;
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Οι κύκνοι είναι μοναγαμικά ζώα και συνήθως μένουν ως το τέλος της ζωής τους με το ταίρι τους, με το οποίο κάνουν πολλές αναπαραγωγές. Αν πάθει κάτι το ταίρι τους μάλιστα, συνήθως μένουν μόνα και πεθαίνουν μόνα. Είναι από τα λιγοστά είδη δηλαδή που παραμένουν μονογαμικά σε όλη την πορεία της ζωής τους!
Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του πτηνού τώρα;
Ο κύκνος είναι λίγο καλύτερα, αλλά θα φανεί η κατάστασή του και η πορεία της υγείας του σήμερα και αύριο. Το πτηνό είναι δαγκωμένο στη ράχη και στο πόδι, ενώ φέρει βαθιές πληγές σε πολλά σημεία. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Αν το επόμενο 20μερο αναρρώσει, τότε θα θέλαμε να τον αφήσουμε στο ίδιο σημείο που τον βρήκαμε, καθώς έχει αρχίσει ήδη να χτίζει τη φωλιά του εκεί. Ελπίζουμε για το καλύτερο.
Τι σκεφτήκατε όταν σας ακολούθησε το ταίρι του, κατά τη διάσωση του θηλυκού;
Εν μέρει περίμενα τέτοια συμπεριφορά, διότι σε περιπτώσεις απεγκλωβισμών που κάνουμε, αν υπάρχει αρσενικό ή θηλυκό δίπλα από αυτό που απεγκλωβίζουμε, τότε συνήθως παραμένει εκεί κοντά. Ωστόσο, δεν περίμενα να είναι τόσο επίμονο ώστε να μπει και μέσα στο κέντρο περίθαλψης και να μείνει εδώ μέχρι και σήμερα! Νομίζω ότι αυτά τα συγκεκριμένα ζώα συνδέθηκαν τόσο πολύ γιατί ήρθαν από μακριά, από την Κρήτη και την Εύβοια, είναι νέο ζευγάρι κι έχουν αναπτύξει μια σχέση «αγάπης» ξεχωριστή μεταξύ τους.
Γιατί επιτέθηκαν τα σκυλιά στους κύκνους;
Πολλές φορές και συχνά και μέσα στο παιχνίδι, τα σκυλιά μπορεί να τραυματίσουν πουλιά. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει στη λίμνη της Καστοριάς, όπως έχουμε διαπιστώσει, αν και τα αδέσποτα είναι λιγοστά στην πόλη μας. Όμως, είναι πρόβλημα, ειδικά στην παραλίμνια περιοχή, όπου μαζεύονται τα πουλιά και μπορούν να γίνουν στόχος από τα αδέσποτα.
Θεωρείτε ότι... αντιλήφθηκαν την ανθρώπινη βοήθεια που τους δόθηκε; Και πώς μπορούμε να τα κάνουμε να μας εμπιστευθούν;
Σίγουρα δεν αντιλαμβάνονται τον άνθρωπο ως μέρος της βοήθειας. Η εμπειρία και η γνώση που έχουμε για τη διαχείριση των πτηνών είναι από διάφορες κινήσεις που κάνουμε ώστε να μην μας θεωρούν απειλή και να μην στρεσάρονται με την παρουσία μας. Όταν είμαστε πολύ φιλικοί μαζί τους, είναι κέρδος να μας εμπιστεύονται τελικά και να μας αφήνουν να τα πλησιάσουμε περισσότερο...