Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αποτελούν προτεραιότητες της ΕΕ εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τα πρώτα «πράσινα» βήματα
Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) από την ίδρυση της το 1958 δεν είχε την πολιτική πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ορισμένης περιβαλλοντικής πολιτικής. Μόλις δεκαπέντε χρόνια μετά, ο πρόδρομος της ΕΕ, η ΕΟΚ, το 1973 εισήγαγε το πρώτο πρόγραμμα περιβαλλοντική δράσης. Η δεκαετία του 1970 είναι μια δεκαετία ορόσημο για το περιβάλλον καθώς αποτελεί τη δεκαετία στην οποία διαπιστώνεται, από κράτη και οργανισμούς ότι το περιβάλλον κινδυνεύει. Σε αυτήν τη δεκαετία εντοπίζεται η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για τη διαμόρφωση πολιτικού πλαισίου για το περιβάλλον. Είχε προηγηθεί η διεξαγωγή της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Ανθρώπινο Περιβάλλον( Διάσκεψη της Στοκχόλμης), την πρώτη μεγάλη διάσκεψη για διεθνή περιβαλλοντικά θέματα.
Το 1987 στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη εισήχθη για πρώτη φορά ένα νέο «περιβαλλοντικό κεφάλαιο» που αποτέλεσε την πρώτη νομική βάση μιας κοινής περιβαλλοντικής πολιτικής. Το 1990 ιδρύεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος και το 1993 με την ίδρυση της ΕΕ και την συνθήκη του Μάαστριχτ καθιερώθηκε το περιβάλλον ως επίσημο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ο 21ος αιώνας και η ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον
Ο 20ς αιώνας μας αποχαιρετούσε όταν το 1999 με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ η βιώσιμη ανάπτυξη και η υποχρεωτικότητα της περιβαλλοντικής προστασίας έγιναν πλέον μέρος όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών. Μια δεκαετία μετά, με τη φιλόδοξη συνθήκη της Λισαβόνας, η βιώσιμη ανάπτυξη και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έγιναν πάγιος στόχος και πλέον αφορούσαν και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Με την ΕΕ πλέον ως διεθνή νομική προσωπικότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη πλέον περνούσε μέσα και από τη σύναψη διεθνών συμφωνιών της Ένωσης με τρίτες χώρες. Το 2011 η ΕΕ δεσμεύτηκε για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας στον ευρωπαϊκό χώρο.
Το 2015 υπογράφεται η Συμφωνία των Παρισίων, «η ιστορική συμφωνία για το κλίμα», όπως ονομάζεται. Αποτελεί την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Κυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5 Οκτωβρίου 2016 και από εκεί κι έπειτα όλοι οι στόχοι της ευρωπαική πολιτικής για το περιβάλλον πρέπει να προσαρμόζονται στους στόχους που καθιερώθηκαν από τη Συμφωνία.
Το 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κήρυξε, με ψήφισμά του, κατάσταση περιβαλλοντικής και κλιματικής έκτακτης ανάγκης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το σχέδιο δράσης για την μετάβαση σε μια κυκλική και καθαρή οικονομία, την μείωση της ρύπανσης και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Ο κύκλος δεν έκλεισε και ούτε προβλέπεται να κλείσει σύντομα, καθώς αυτές τις μέρες συζητιέται ο Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα και η ΕΕ επιχειρεί να θεσμοθετήσει συνεχώς νέους κανόνες γύρω από την πράσινη οικονομία και ανάπτυξη.
Δείτε μερικά βασικά ορόσημα της ΕΕ για το κλίμα στο παρακάτω βίντεο που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: