Η τροφοδοσία ηλιακής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, έφτασε σε πρωτόγνωρο επίπεδο το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 10% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, σύμφωνα με έκθεση του ανεξάρτητου ευρωπαϊκού φορέα «Ember» που ασχολείται με το κλίμα.
Με «ατομικά» ρεκόρ 8 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ αυτών και η Ισπανία με τη Γερμανία, η χρήση των ηλιακών πάνελ αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες και συνολικά την τελευταία τριετία. Η Ολλανδία, για παράδειγμα, τριπλασίασε, τη χρήση ηλιακών πάνελ, από το 2017, καλύπτοντας πλέον το 17% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας στη χώρα.
Η Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Ember δείχνουν ότι η Γερμανία διατηρεί το μεγαλύτερη μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας στην ΕΕ. Σε επίπεδο γερμανικής επικράτειας, η ηλιακή ενέργεια καλύπτει το 17% της συνολικής ενέργειας στη χώρα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θέσει ως προτεραιότητα το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. Το ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα δεν μπορεί να μην στηριχτεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι κι αλλιώς αυτό επιβεβαιώνει ο στόχος για το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στις χώρες της ΕΕ, το οποίο πρέπει να φτάσει το 40% μέχρι το 2030.
Η χρήση της ηλιακής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στην ΕΕ αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική, φιλική προς το περιβάλλον. Έτσι κι αλλιώς αυτό επιβεβαιώνει ο στόχος για το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στις χώρες της ΕΕ, το οποίο πρέπει να φτάσει το 40% μέχρι το 2030. Αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική ενέργεια και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πράσινων επενδυτικών σχεδίων στα κράτη-μέλη.
Η προοπτική της ευρείας χρήσης της ηλιακής ακτινοβολίας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης αποτελεί, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, μια ασφαλής εναλλακτική δίοδος για τα περισσότερα κράτη-μέλη, έστω κι αν βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα.