Γιατί πλημμύρισε η Σαχάρα -Τι λέει στο iefimerida καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών - iefimerida.gr

Γιατί πλημμύρισε η Σαχάρα -Τι λέει στο iefimerida καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών

Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την μεγαλύτερη έρημο του πλανήτη
Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη μεγαλύτερη έρημο του πλανήτη
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΟΥΛΑΣ

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη μεγαλύτερη έρημο του πλανήτη, τη Σαχάρα, η οποία χτυπήθηκε από σφοδρές καταιγίδες πριν από μερικές εβδομάδες, εξηγεί ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Θανάσης Αργυρίου, στο iefimerida.

Οι απόκοσμες εικόνες, με πλημμυρισμένες λίμνες που είχαν τουλάχιστον 50 χρόνια να γεμίσουν νερό, δεν θυμίζουν σε τίποτε την έρημο Σαχάρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίμνες σκέπασαν τους αμμόλοφους, ενώ άνυδρες περιοχές πλημμύρισαν όταν εκδηλώθηκαν σφοδρές καταιγίδες σε τμήματα της βορειοδυτικής Σαχάρας.

Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα της NASA, σε κάποια σημεία της ερήμου έπεσαν 20 εκατοστά βροχής, ενώ σε ένα χωριό περίπου 450 χλμ. νοτίως της πρωτεύουσας του Μαρόκου καταγράφηκε βροχόπτωση άνω των 10 εκατοστών σε διάστημα ενός 24ώρου.

Γιατί πλημμύρισε η Σαχάρα;

Μιλώντας στο iefimerida.gr, o κ. Θανάσης Αργυρίου, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, εξήγησε ότι το φαινόμενο αυτό έχει παρουσιαστεί και πάλι στο παρελθόν αλλά είναι σπάνιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εκτός από τους μουσώνες που έχουμε στον Ινδικό Ωκεανό, έχουμε και τους αφρικανικούς μουσώνες. Έχουμε τον δυτικό και τον ανατολικό. Ο δυτικός μουσώνας επικρατεί στο βόρειο ημισφαίριο σε μια περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ ο ανατολικός μουσώνας είναι κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, κατά κανόνα. Έτσι, κατά την περίοδο του δυτικού μουσώνα έχουμε βροχές στη δυτική Αφρική» σημειώνει ο καθηγητής, και επισημαίνει:

«Λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών την περίοδο του καλοκαιριού είχαμε σημαντικές εξατμίσεις στις περιοχές αυτές που είναι κοντά στον Ισημερινό. Και με την παραμικρή αστάθεια έπεσε το νερό μαζεμένο. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη περιοχή στον Ατλαντικό, κοντά στον Ισημερινό, δημιουργήθηκε ένα σύστημα που στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη συνήθως δίνει καταιγίδες και μπορεί να εξελιχθεί σε μεσογειακό κυκλώνα τύπου Ιανού. Εκεί, όπως λέμε στη μετεωρολογία, είχαμε έναν εξωτροπικό κυκλώνα. Δηλαδή, έναν κυκλώνα ο οποίος είναι ιδιαίτερα ισχυρός. Συνεπώς, είχαμε σφοδρή βροχόπτωση με πολύ νερό σε λίγο χρονικό διάστημα. Γενικό χαρακτηριστικό της κλιματικής αλλαγής».

Φοίνικες βυθισμένοι σε λίμνη που σχηματίστηκε από νεροποντή στο νοτιοανατολικό Μαρόκο σε τμήμα της ερήμου Σαχάρα / Φωτογραφία: AP Photo
Φοίνικες βυθισμένοι σε λίμνη που σχηματίστηκε από νεροποντή στο νοτιοανατολικό Μαρόκο σε τμήμα της ερήμου Σαχάρα / Φωτογραφία: AP Photo

Σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα, από το 2000 μέχρι το 2021 στη συγκεκριμένη περιοχή καταγράφηκαν φαινόμενα ισχυρής βροχόπτωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στην περιοχή για την οποία μιλάμε υπάρχουν λίμνες που είναι ξερές. Αυτές οι λίμνες γέμισαν με νερό εξαιτίας της πλημμύρας, οπότε είχαμε και τις εικόνες που είδαμε.

»Την τελευταία 20ετία, σύμφωνα με τις εργασίες, είχαμε έξι ισχυρά συμβάντα με ισχυρές βροχοπτώσεις, κατά τα οποία γέμισαν οι λίμνες αυτές. Επίσης, υπάρχει μελέτη στην οποία αναφέρονται 38.000 επεισόδια ισχυρών βροχοπτώσεων, εκ των οποίων το 30% αυτών ήταν της ίδιας έντασης με αυτό που έγινε στη Σαχάρα προκαλώντας πλημμύρες. Και επειδή μιλάμε για την τελευταία 20ετία, παρατηρούμε ότι είναι έκδηλη η κλιματική αλλαγή.

»Έτσι, ενώ έχουμε μείωση των βροχοπτώσεων εν τούτοις έχουμε αύξηση της ραγδαιότητας, δηλαδή πέφτει πολύ νερό σε μικρό χρονικό διάστημα και δημιουργεί πλημμύρες. Τέτοια φαινόμενα στην περιοχή αναμένουμε και στο μέλλον. Αν θα αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισής τους δεν το ξέρουμε σίγουρα, αλλά είναι πιθανό λόγω κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο κ. Θανάσης Αργυρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πλημμύρα Σαχάρα νερό έρημος NASA
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ