Ένας επιστήμονας από τη Βόρεια Ιρλανδία ανακάλυψε την υπεραίσθηση που κάνει τα θαλάσσια θηλαστικά και συγκεκριμένα τις φώκιες τους απόλυτους δύτες.
Ο Δρ Chris McKnight από την κομητεία Antrim ερευνά πώς οι φώκιες μπορούν να κρατούν την αναπνοή τους πολύ περισσότερο κάτω από το νερό από ό,τι πολλά άλλα είδη, στο πλαίσιο της εργασίας του στο Πανεπιστήμιο του St Andrews στη Σκωτία.
Διαπίστωσε ότι, εκτός του ότι μπορούν να αποθηκεύουν αποτελεσματικά το οξυγόνο, έχουν μια μοναδική ικανότητα να αντιλαμβάνονται γνωστικά τα επίπεδα στο αίμα τους, ώστε να μην ξεμείνουν από οξυγόνο και πνιγούν.
Αυτή η προσαρμογή σύμφωνα με τον ΜακΝάιτ είμαι βασική στην εξέλιξη των θαλάσσιων θηλαστικών, όπως οι φώκιες και οι θαλάσσιοι ελέφαντες.
Τι ανακαλύφθηκε για τις φώκιες
"Όσο απλό και όσο λογικό κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, το ότι οι φώκιες μπορούν να αισθάνονται το οξυγόνο και ότι αυτό τις βοηθά να παίρνουν αποφάσεις ώστε να μην ξεμείνουν από οξυγόνο και πνιγούν, εξελικτικά τις τοποθετεί και τη φυσιολογία τους ανάμεσα στα πιο μοναδικά προσαρμοσμένα ζώα".
Ενώ οι επιστήμονες γνώριζαν πώς τα θηλαστικά μπορούσαν να κρατούν την αναπνοή τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν γνώριζαν ότι έκριναν τη διάρκεια των καταδύσεών τους.
Για να το ανακαλύψουν, έξι νεαρές φώκιες μελετήθηκαν στη Μονάδα Έρευνας Θαλάσσιων Θηλαστικών του πανεπιστημίου για σχεδόν ένα χρόνο, δοκιμάζοντας πώς προσάρμοζαν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με το πόσο οξυγόνο είχαν στη διάθεσή τους.