Πώς η αγάπη των Γερμανών για τα ανοιχτά παράθυρα υπονομεύει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων - iefimerida.gr

Πώς η αγάπη των Γερμανών για τα ανοιχτά παράθυρα υπονομεύει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

παράθυρα
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Γερμανοί λατρεύουν το “ρεύμα”, την τέχνη του να αερίζουν τα σπίτια τους – αυτή η πρακτική όμως υπονομεύει τις προσπάθειες να αυξηθεί η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Καθώς θεωρείται βασικό μέτρο καλής υγιεινής, οι Γερμανοί συχνά έχουν τα παράθυρα μισάνοιχτα προκειμένου να ανανεώσουν τον αέρα του σπιτιού τους, ακόμη και τον χειμώνα. Ωστόσο, παρά την λατρεία για την καλή κυκλοφορία του αέρα, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η εθνική μανία για το “ρεύμα” σίγουρα δεν βοηθάει την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών ρύπων του Βερολίνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κτίρια ευθύνονται για το 40% περίπου της ενεργειακής κατανάλωσης της ΕΕ και για το 36% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα ως το 2050, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για να πετύχουν τα κτίρια στα κράτη μέλη μηδενικές εκπομπές ρύπων. Πρωτοβουλίες όπως η στρατηγική Κύμα Ανακαίνισης έχουν στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα των τριών τετάρτων περίπου των κοινοτικών κτιρίων που δεν έχουν σχεδιαστεί για βέλτιστη ενεργειακή απόδοση.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει το ζήτημα μέσω του ευρύτερου ενεργειακού σχεδίου Energiewande, που έχει στόχο να μειώσει την πρωτογενή κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων κατά 80% ως το 2050. Έχει επίσης υιοθετήσει αυστηρότερους κανόνες με την οδηγία εξοικονόμησης ενέργειας που ρυθμίζει την τεχνολογία θέρμανσης και την θερμική μόνωση. Παρά τις προσπάθειες όμως, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κλάδο των οικοδομών από το 2010 είναι μικρή.

Όπως υπογραμμίζει άρθρο στο περιοδικό Energy and Social Science, ένας από τους λόγους που τα αποτελέσματα απέχουν από τα επιθυμητά είναι ότι παρόλο που οι οδηγίες του Βερολίνου είχαν ως αποτέλεσμα κτίρια με εξαιρετική μόνωση τεχνικά, οι συνήθειες των κατοίκων ουσιαστικά ακυρώνουν πολλά από τα δαπανηρά στοιχεία ενεργειακής απόδοσης.

Επιπλέον, οι συνήθειες αερισμού των Γερμανών κρίνονται ως αναποτελεσματικές από τους ειδικούς, που τονίζουν ότι για αν αεριστεί σωστά το σπίτι αρκεί να ανοίξει κανείς διάπλατα τα παράθυρα για τρία λεπτά αν φυσάει και για πέντε με δέκα λεπτά αν όχι, ενώ οι Γερμανοί, που χρησιμοποιούν τα περβάζια των παραθύρων για να εκθέτουν μπιμπελό και φωτογραφίες, κρατούν απλώς γυρτά τα παράθυρα για ώρες, με αποτέλεσμα να κρυώνουν οι τοίχοι και να απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να ζεσταθεί ξανά το σπίτι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αμελί Μπάουερ, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, που συμμετείχε στην έρευνα, κρίνει πως η λύση θα είναι τελικά λιγότερη μόνωση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επεκτείνει το πεδίο της προσοχής της πέρα από την ενεργειακή απόδοση και να εξετάσει πραγματικά τον τρόπο ζωής των πολιτών, μια που τα συστήματα που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή είναι υπερβολικά στεγανά ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις διαφορετικές προτιμήσεις των κατοίκων των κτιρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ