Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα εγκαινίασε την δράση #GrEEnBeach, τοποθετώντας ηλιακούς φορτιστές στις ομπρέλες της δημοτικής παραλίας της Βούλας, παρουσία του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας κ. Γ. Μαρκοπουλιώτη, και πλήθους κόσμου που παρευρέθηκαν εκεί για να απολαύσουν τον ήλιο και να φορτίσουν τις μπαταρίες τους.
Το ελληνικό καλοκαίρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ήλιο και τη θάλασσα. Η ανάγκη να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας απολαμβάνοντας τη θερινή ραστώνη σε κάποια ειδυλλιακή παραλία γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Ωστόσο, η πολύβουη καθημερινότητα έχει επιβάλει τους δικούς της ρυθμούς. Τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούν πλέον ως προέκταση του ίδιου μας του εαυτού, δημιουργώντας επιπρόσθετες ανάγκες φόρτισης ακόμα και σε στιγμές χαλάρωσης.
Λύση σε τέτοιου είδους καλοκαιρινές σπαζοκεφαλιές, φρόντισε να δώσει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μέσα από μια πρωτότυπη, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον, ιδέα. Όσοι, εν μέσω του καύσωνα επιλέξουν να αναζητήσουν μια όαση δροσιάς στις κοντινές παραλίες της Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης μπορούν να επωφεληθούν από δωρεάν ηλιακούς φορτιστές εγκατεστημένους στις ομπρέλες της δημοτικής παραλίας.
Αναλυτικότερα, στην οργανωμένη παραλία του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης κάθε ομπρέλα φέρει και από μια ειδική μονάδα ηλιακής φόρτισης στο πάνω μέρος κατασκευασμένη από φωτοβολταϊκά υψηλής τεχνολογίας, καθώς και μια ξεχωριστή μονάδα παροχής ρεύματος μέσω θυρών USB στη βάση, που δίνουν στους λουόμενους τη δυνατότητα φόρτισης των προσωπικών κινητών τους συσκευών χωρίς κανένα κόστος.
Η δράση ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μεγάλη μερίδα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής να επωφεληθούν σημαντικά από τον καυτό ήλιο και με εναλλακτικούς τρόπους.
Με άλλα λόγια, η νέα αυτή τεχνολογία περιλαμβάνει τη δημιουργία και παροχή ενός συνδεδεμένου δικτύου φόρτισης για μικρές ατομικές συσκευές μέσω ηλιακής ενέργειας. Φυσικά, μια τέτοιου είδους τεχνολογική και περιβαλλοντολογική καμπάνια είναι αποτέλεσμα εντατικών ερευνών και σύγχρονης μελέτης, που ανέλαβε με υπευθυνότητα το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων, Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, γνωστό για τις πρωτοποριακές του δράσεις στο χώρο της καινοτομίας, για λογαριασμό της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η οποία σε συνεργασία με τον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, προσφέρει στους λουόμενους ένα ανεκτίμητο καλοκαιρινό δώρο.
Αναλυτικότερα, η φόρτιση των συσκευών πραγματοποιείται μέσω αυτόνομων ηλιακών φορτιστών εγκατεστημένων σε σταθερές ομπρέλες της δημοτικής παραλίας, μέσω κατάλληλου συστήματος λογισμικού που έχει τη δυνατότητα, τόσο μετάδοσης των μετρήσεων της καταναλισκόμενης ηλιακής ενέργειας ανά ηλιακό φορτιστή, όσο και ασφαλούς αποθήκευσής τους σε κεντρικό σημείο. Τα παραπάνω δεδομένα συγκεντρώνονται σε ειδικά σχεδιασμένο ιστότοπο. Στη συνέχεια, υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης του ενεργειακού όφελος της δράσης στο κοινό με κατανοητό και καλαίσθητο τρόπο. Τα δεδομένα του ιστότοπου θα επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα παραμείνουν διαθέσιμα και μετά το πέρας της δράσης για μελέτη.
Αξίζει να επισημανθεί πως το σύστημα που έχει αναπτύξει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων, Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) ειδικά για την συγκεκριμένη δράση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, διατίθεται δωρεάν στην δημοτική παραλία του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Φυσικά, η χρήση των ηλιακών φορτιστών γίνεται ελεύθερα από όλους τους πολίτες, με στόχο όχι μόνο την εξυπηρέτησή τους αλλά και ταυτόχρονα την ευαισθητοποίηση τους πάνω σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης πόρων και χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Παράλληλα, η πράσινη αυτή πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο κινητοποίησης της έρευνας και προώθησης της καινοτομίας. Βασικό στόχο αποτελεί η παροχή καθαρής, προσιτής και ασφαλούς ενέργειας χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για το κοινό, αλλά και ούτε και για το περιβάλλον.
Το περιβάλλον πρωταγωνιστεί στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που χρησιμοποιώντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία σαν χάρτη πορείας, αναλαμβάνει πρωτότυπες πρωτοβουλίες και οργανώνει πράσινες δράσεις σε κάθε τομέα πολιτικής. Με όχημα τις πράσινες προτεραιότητές της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται στη αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων μέσω «έξυπνων» συστημάτων τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας, αλλά και την μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, τόσο με παραδοσιακούς όσο και εναλλακτικούς τρόπους.
Το όραμα της είναι εμπνευσμένο. Η Ευρώπη φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050, αναλαμβάνοντας μια σειρά πρωτοβουλιών που προστατεύουν το περιβάλλον και ενισχύουν την πράσινη οικονομία.