Πυρκαγιές, πλημμύρες και εξοντωτικά υψηλές θερμοκρασίες από τη Φινλανδία μέχρι την Ελλάδα: η Ευρώπη «λιώνει» αντιμέτωπη μ' έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων δεκαετιών καθώς επιστήμονες και κυβερνήσεις ετοιμάζονται να υπογράψουν μια νέα έκθεση -καμπανάκι για τη σοβαρότητα της απειλής από την κλιματική αλλαγή.
Με τον υδράργυρο στα ύψη στη χώρα μας κοντά στο πανευρωπαϊκό ρεκόρ όλων των εποχών των 48 βαθμών Κελσίου και τις πυρκαγιές να μαίνονται και στις γειτονικές Τουρκία, Ιταλία, αλλά και τη Φινλανδία, συνεχίζονται διαδικτυακά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνήσεων και επιστημόνων για την τελική διατύπωση της έκθεσης με στοιχεία για την κλιματική αλλαγή της τελευταίας επταετίας.
Η έκτη Έκθεση Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, η οποία θα δημοσιευθεί στις 9 Αυγούστου, αναμένεται να διατυπώσει τα σαφέστερα ως τώρα συμπεράσματα αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως τα κύματα καύσωνα. Ο κλιματολόγος και εκ των βασικών συντακτών της έκθεσης αυτής λέει ότι τα πρόσφατα γεγονότα «θα παράσχουν, όπως ελπίζουμε, κάποιο πλαίσιο για τον κόσμο προς τον οποίο οδεύουμε».
Το ανθρώπινο αποτύπωμα στα κύματα καύσωνα
Την περασμένη παρασκευή η Επιτροπή υπέγραψε ένα τμήμα της έκθεσης που βασίζεται στο αναδυόμενο πεδίο της επιστήμης της απόδοσης, το οποίο επιτρέπει στους επιστήμονες να εντοπίσουν το ανθρώπινο αποτύπωμα σε κύματα καύσωνα, πλημμύρες και άλλα ακραία γεγονότα. Αντιπροσωπεύει μια βαθιά αλλαγή στο επίπεδο βεβαιότητας και λεπτομερούς καταγραφής μεμονωμένων καταστροφικών γεγονότων. «Κάθε κύμα καύσωνα, που συμβαίνει σήμερα, γίνεται πιο πιθανό και πιο έντονο λόγω της κλιματικής αλλαγής», λέει η Γερμανίδα κλιματολόγος Φριντερίκε Ότο, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εκ των βασικών συντακτών της έκθεσης της IPCC, που πρωτοστάτησε στην έρευνα πεδίο απόδοσης.
Η άνοδος της θερμοκρασίας γίνεται αισθητή σ’ ολόκληρη τη νότια Ευρώπη. Η Τουρκία, που επλήγη από πυρκαγιές και πλημμύρες, κατέγραψε τον περασμένο μήνα νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 49,1 βαθμούς Κελσίου. Την περασμένη εβδομάδα πάνω από εκατό δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν στις νότιες ακτές της προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων, ενώ χιλιάδες χρειάστηκε να απομακρυνθούν διά θαλάσσης καθώς οι φλόγες πολιορκούσαν παραθαλάσσια θέρετρα και χωριά, ενώ δεκάδες αγροκτήματα αποτεφρώθηκαν μαζί με πάνω από 3.000 ζώα εκτροφής. Μέχρι χθες οι πυρκαγιές είχαν τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί, αν και ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού ζήτησε αργότερα βοήθεια. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε σφοδρή κριτική για τη διαχείριση της κρίσης με οργισμένους ντόπιους να γιουχάρουν και να πετούν νερό στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλιούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στην Αττάλεια.