Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης, μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Με ευρεία χρήση ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης υψηλής απόδοσης, μπορούμε να διατηρήσουμε τον κόσμο σε κίνηση, εξοικονομώντας ενέργεια καθημερινά.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι πλήρως εξαρτώμενος από την κατανάλωση ενέργειας. Η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών που χρησιμοποιούμε, απαιτεί χρήση κάποιας μορφής ενέργειας.
Η χρήση ενέργειας είναι τόσο βασική και αναπόσπαστη με την καθημερινότητά μας, που χωρίς αυτή δεν θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ούτε και να εξυπηρετηθούν ακόμα και τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην τροφή και στην υγεία, στην κατοικία, στην μετακίνηση. Από την άλλη, καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο, οι απαιτήσεις σε ενέργεια, σε όλες τις μορφές της, πολλαπλασιάζονται λόγω της σημαντικής αύξησης των αναγκών στους Τομείς των Μεταφορών, των Κτηριακών Υποδομών και της Βιομηχανίας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των απαιτήσεων αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια.
Όμως οι πόροι που καταναλώνονται για την παραγωγή της ενέργειας είναι πεπερασμένοι και οι ρύποι που προκαλούνται κατά την παραγωγή και την κατανάλωσή της, αφήνουν ολοένα και μεγαλύτερο αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, τα θέματα τής υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου τής θερμοκρασίας, άρχισαν να διαφαίνονται πιο κοντινά μας. Παρόλο που η θέση τής Ελλάδας είναι αρκετά προνομιακή σε ότι αφορά στο οικοσύστημά της, στο μικροκλίμα της και στο φυσικό της περιβάλλον, ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις, πλημμύρες, ξηρασίες και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, είναι φαινόμενα που πλέον είναι συνήθη στη θεματολογία και της τοπικής μας επικαιρότητας. Οι φυσικές καταστροφές που λαμβάνουν χώρα σε πολλά σημεία του πλανήτη, έχουν τεράστιες επιπτώσεις, όχι μόνο περιβαλλοντικές, αλλά και οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές, φέρνοντας στο προσκήνιο τον κίνδυνο φαινομένων μαζικών μετακινήσεων πληθυσμών και δημιουργίας σύγχρονων «περιβαλλοντικών» μεταναστών. Πώς όμως θα προστατεύσουμε το περιβάλλον και θα διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δεν θα εγκαταλείπουν τα σπίτια τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της ανόδου της στάθμης των υδάτων ή της θερμοκρασίας και γενικότερα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης;
Η πρόκληση είναι να καλυφθούν οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, ιδίως σε ηλεκτρική ενέργεια, με βιώσιμο τρόπο, ώστε, ταυτόχρονα, να επιτευχθούν οι διεθνώς συμφωνημένοι στόχοι για το κλίμα, την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό των αέριων ρύπων. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση, να βρεθούν δηλαδή τρόποι ώστε να γίνονται περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια. Εκτιμάται πως η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας από μόνη της μπορεί να επιφέρει ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων του 2040 για το κλίμα, που καθορίστηκαν με τη Συμφωνία του Παρισιού.
Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές πρέπει να παραδεχθούμε πως αυτό δεν θα είναι εύκολο και θα απαιτήσει πολλή εξειδικευμένη έρευνα, καινοτομία και επενδύσεις. Θα απαιτήσει συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών, που θα συνεργαστούν για έναν κοινό στόχο, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα.
Ήδη από την πρώτη βιομηχανική επανάσταση, το 1760 περίπου, και μέχρι τη σύγχρονη εποχή, έχει επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στην αποδοτικότητα της παραγωγής ενέργειας, από 1%, όταν ξεκίνησε η χρήση μηχανών ατμού, σε 60%, με τη χρήση των αεριοστροβίλων. Αργότερα, υπήρξαν μεγάλες βελτιώσεις στην απόδοση και από την πλευρά της κατανάλωσης, για παράδειγμα με τη μετάβαση από λαμπτήρες πυρακτώσεως σε λυχνίες LED. Στις μέρες μας, στοχεύουμε σε περαιτέρω βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας με την μετάβαση από οχήματα εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρικά οχήματα. Ο κόσμος κινείται προς τα συστήματα που βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια και εδώ, ο ρόλος των ηλεκτροκινητήρων και των ρυθμιστών στροφών είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ανεξάρτητη έρευνα εκτιμά, ότι εάν τα υπάρχοντα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης αντικατασταθούν με εξοπλισμό υψηλής απόδοσης, το ενεργειακό όφελος που θα προκύψει θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως και 10%.
Αν αναλογιστούμε το εύρος της χρήσης ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης στους Τομείς των Μεταφορών, των Κτηριακών Υποδομών και της Βιομηχανίας, σε οχήματα, κλιματιστικά, αντλίες, συμπιεστές και πλήθος άλλων εφαρμογών, εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης, μπορεί ουσιαστικά από μόνη της να αποτελέσει την αόρατη λύση για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Με ευρεία χρήση ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης υψηλής απόδοσης, μπορούμε να διατηρήσουμε τον κόσμο σε κίνηση, εξοικονομώντας ενέργεια καθημερινά.
Ο ρόλος της ABB, μαζί με όλες τις παγκόσμιες εταιρείες τεχνολογίας, είναι να παρέχει πάντα τις ενεργειακά πιο αποδοτικές τεχνολογίες και προϊόντα και να συνεχίζει να καινοτομεί σε διαρκώς περισσότερους τομείς. Οφείλουμε επίσης να ενημερώσουμε όλους για αυτές τις τεχνολογίες και τις καινοτομίες, ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. Όμως, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε δέσμευση, συνεργασία και δράση από όλους τους ενδιαφερόμενους:
- Τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων του Δημόσιου Τομέα και τις κυβερνητικές και ρυθμιστικές Αρχές που μπορούν να ενθαρρύνουν την ταχεία υιοθέτηση των ενεργειακά πιο αποδοτικών τεχνολογιών.
- Τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και τις Δημόσιες και τους Οργανισμούς, που πρέπει να αξιολογούν εξίσου τόσο το οικονομικό όφελος, όσο και τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα και να είναι πρόθυμες να πραγματοποιήσουν τις κατάλληλες επενδύσεις.
- Τους επενδυτές που έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν κεφάλαια προς τις εταιρείες που είναι καλύτερα προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση του κλιματικού κινδύνου.
Είμαι της άποψης πως οι άνθρωποι μπορούμε να πετύχουμε σχεδόν τα πάντα όταν μοιραζόμαστε έναν ουσιαστικό, κρίσιμο και εμπνευσμένο σκοπό, αυτόν της προστασίας της ίδιας μας της ζωής, τόσο της δικής μας όσο και των μελλοντικών γενεών. Ελάτε μαζί μας και γίνετε μέρος του κινήματος ενεργειακής αποδοτικότητας.
Μάθετε περισσότερα στη σελίδα: Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας
Κυριάκος Ρωτίδης
Διευθυντής Τομέα Συστημάτων Κίνησης και Ρομποτικής
ΑΒΒ ΑΕ