Επικεφαλής τομέα βιωσιμότητας της Google στο iefimerida: «Ενθαρρυντικό να βλέπεις την Ελλάδα να "αγκαλιάζει" τη βιωσιμότητα» - iefimerida.gr

Επικεφαλής τομέα βιωσιμότητας της Google στο iefimerida: «Ενθαρρυντικό να βλέπεις την Ελλάδα να "αγκαλιάζει" τη βιωσιμότητα»

H Google στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης
H Google στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης
ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ

Στο iefimerida.gr μίλησε ο επικεφαλής του τομέα βιωσιμότητας στη Google, Άνταμ Έλμαν, ο οποίος μετέχει στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, πιάνοντας το νήμα στη συζήτηση για μια βιώσιμη οικονομία, το ρόλο της Ελλάδας και τη συμβολή της Google σε μια από τις κύριες διεθνείς προκλήσεις του 21ου αιώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την παρουσία του στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο συγκεντρώνει επιστήμονες, ερευνητές, επιχειρηματίες, πολιτικούς και ΜΚΟ στην κατεύθυνση της χάραξης μιας βιώσιμης ανάπτυξης, ο κ. Έλμαν καταθέτει την δικιά του οπτική στα πράγματα.

Από τη θέση του και την πολυετή του εμπειρία, ο επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας της Google για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η εταιρεία αξιοποιεί τις ευκαιρίες για τη στρατηγική προώθηση της βιωσιμότητας. Με πάνω από 16 χρόνια εμπειρίας στην προώθηση της βιωσιμότητας σε οργανισμούς όπως η Amazon και η Marks & Spencer, ο κ. Έλμαν επιδρά ως καταλύτης αλλαγών, οικοδομώντας συνεργασίες και εντοπίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και αποφάσεις που απαιτούνται για τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα στον 21ο αιώνα.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, o Άνταμ Έλμαν ξεχώρισε την προσπάθεια της Ελλάδας, ειδικά τους τελευταίους 12 μήνες, να επενδύσει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και την ξεχωριστή συμβολή της Google στα βήματα που έγιναν.

Παρουσίασε δε, εργαλεία και πρωτοβουλίες της εταιρείας σε διεθνές επίπεδο, ώστε να δημιουργήσει μια πιο ανθεκτική και συμπεριληπτική οικονομία με πολλούς τρόπους, αναδεικνύοντας τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην προσπάθεια αυτή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αισιόδοξος και αποφασισμένος για την δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και οργανισμοί, ο κ. Έλμαν δηλώνει ότι η Google θα συνεχίσει να κάνει όλα τα απαραίτητα και τολμηρά βήματα για να απελευθερώσει όλες τις δυνατότητες της προηγμένης τεχνολογίας για βιώσιμες λύσεις.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Άνταμ Έλμαν στο iefimerida.gr

Ως επικεφαλής του τομέα βιωσιμότητας στη Google, πώς σχολιάζετε τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις την Ελλάδα να «αγκαλιάζει» τη βιωσιμότητα σε κάθε επίπεδο. Τους τελευταίους 12 μήνες, οι αναζητήσεις στην Ελλάδα σχετικά με την «κλιματική αλλαγή», τη «βιώσιμη πόλη» και την «ανακύκλωση» αυξήθηκαν κατά 1.050%, 154% και 123%, αντίστοιχα. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ένδειξη πως ο κόσμος ψάχνει να καταλάβει, να εμπνευστεί και να δράσει. Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται από τα θέματα που, κυρίως, ψάχνουν οι άνθρωποι, όπου βλέπουμε μια αρκετά πρακτική προσέγγιση ως μέρος της αλλαγής συνηθειών με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον: από τον τρόπο που ανακυκλώνουμε ή τρώμε, μέχρι τη μετακίνηση και την ενέργεια.

«Ενθαρρυντικό να βλέπεις την Ελλάδα να «αγκαλιάζει» τη βιωσιμότητα»

Όμως, δεν είναι μόνο θέμα συμπεριφοράς από την πλευρά του καταναλωτή. Βλέπω πως και οι οργανισμοί δεσμεύονται ως προς τη στήριξη μιας, συνολικά, βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας. Με αφορμή ένα πρόγραμμα που λανσάραμε πριν από ένα χρόνο στο Φόρουμ των Δελφών, μπορώ να πω πως είμαστε πολύ χαρούμενοι με τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Τουρισμού για την υποστήριξη των μικρό-μεσαίων επιχειρήσεων προς τη βιώσιμη μετάβαση τους.

Πώς βοηθά η Google στη δημιουργία μια πιο ανθεκτικής και συμπεριληπτικής οικονομίας;

Η Google βοηθά στη δημιουργία μιας πιο ανθεκτικής και συμπεριληπτικής οικονομίας με πολλούς τρόπους. Καταρχάς, μέσα από την μείωση των ρύπων της. Από το 2007 διατηρούμε ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ, από το 2017, το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούμε προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Το 2021 θέσαμε ένα νέο στόχο: μέχρι το 2030, οι ρύποι από κάθε δραστηριότητα σε όλα τα στάδια της αλυσίδας μας να είναι μηδενικοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βέβαια, η Google είναι μόνο μια εταιρεία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βοηθήσουμε τις πόλεις, τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν και αυτές την κλιματική αλλαγή. Ο τρόπος που το κάνουμε αυτό είναι μέσα από τη δημιουργία τεχνολογιών, εργαλείων και λύσεων που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, το Environmental Insights Explorer, είναι ένα δωρεάν εργαλείο το οποίο παρέχει σε πόλεις και περιοχές του κόσμου αξιοποιήσιμα στοιχεία και πληροφορίες για την παρακολούθηση και μείωση των ρύπων τους. Το εργαλείο αυτό καλύπτει σήμερα πάνω από 7.000 σημεία σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών στην Ελλάδα, όπως η Αθήνα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τα Ιωάννινα. Παράλληλα, δημιουργούμε εργαλεία που θα βοηθούν τις κοινότητες να ενισχύσουν την άμεση ανταπόκρισή τους σε ακραία καιρικά φαινόμενα. 

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) που μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να λάβει βιώσιμες αποφάσεις»

Και όχι μόνο αυτό, αλλά σχεδιάζουμε εργαλεία τα οποία βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες να αντιδράσουν εγκαίρως, ειδικά σε ακραία φαινόμενα καύσωνα. Ήδη βλέπουμε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε κοινότητες όλου του κόσμου, μέσα από φυσικές καταστροφές που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Η ικανότητα να μπορεί κανείς να προβλέψει, να προετοιμαστεί κατάλληλα και να αντιμετωπίσει αυτές τις κρίσεις, μπορεί να σώσει ζωές – από το σύστημα ειδοποίησης για τους σεισμούς, έως το να παρακολουθούνται οι δασικές πυρκαγιές μέσω δορυφόρων ή να βελτιωθεί  η ακρίβεια  πρόβλεψης πλημμυρών μέσω της μηχανικής εκμάθησης. Τους επόμενους μήνες λοιπόν, θα παρουσιάσουμε  το σύστημα «heat alerts» στο Google Search, που θα  βοηθά τον κόσμο να παραμένει ασφαλής σε περιπτώσεις καύσωνα, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες, όπως η εκτιμώμενη διάρκεια του καύσωνα, συμβουλές για αναζήτηση δροσιάς, καθώς και θέματα υγείας που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε τέτοιες περιπτώσεις.

Όλα αυτά γίνονται χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) που μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να λάβει βιώσιμες αποφάσεις. Είναι πολύ πιθανό καθένας από μας να τη χρησιμοποιεί ήδη για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός του, χωρίς καν να το συνειδητοποιεί. Για παράδειγμα, το Google Maps χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνηγια να προτείνει τις  καλύτερες  διαδρομές πεζοπορίας ή ποδηλασίας ή  την επιλογή των πιο βιώσιμων, από άποψη κατανάλωσης καυσίμων, διαδρομών σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου.

Συμμετέχετε στο ετήσιο συνέδριο Delphi Economic Forum, όπου φέτος στο επίκεντρο είναι μια υγιής, ανθεκτική και μηδενικών ρύπων οικονομία. Πιστεύετε ότι πρωτοβουλίες όπως αυτές μπορούν να κάνουν ουσιαστική διαφορά στην οικοδόμηση μιας δυναμικής με στόχο τη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κλιματική κρίση μάς αφορά όλους και δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε μια μέρα. Όλοι έχουμε ευθύνη για την προώθηση της βιωσιμότητας και πιστεύω ότι, πρωτοβουλίες όπως το Delphi Economic Forum, έχουν να παίξουν ξεκάθαρο ρόλο στην ενεργοποίηση όλων των σημαντικών φορέων – από ΜΚΟ μέχρι νομοθέτες, ηγέτες του επιχειρείν και ερευνητές. Μόνο μέσα από τη συνεργασία θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε ώστε να κάνουμε το σωστό για την κοινωνία και τον πλανήτη μας.

Η ΕΕ δυσκολεύεται να πετύχει τους πράσινους στόχους που όρισε η Συμφωνία του Παρισιού. Επιπλέον, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, όπως η εισβολή στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, η επίτευξη τους έγινε ακόμα πιο δύσκολη. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η Ευρώπη αυτή τη στιγμή και τι μπορεί να γίνει;

Η πράσινη μετάβαση είναι μια σύνθετη αλλά απαραίτητη πρόκληση. Απαιτεί σημαντική επένδυση και συγχρονισμό μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και πολιτών. Όλοι πρέπει να θέσουμε την κλιματική αλλαγή ως τη βασική μας προτεραιότητα.

«Η Γενιά Ζ είναι η «γενιά της βιωσιμότητας»

Αυτό σημαίνει να θέσουμε φιλόδοξους στόχους, να στηρίζουμε τις σωστές πολιτικές και να συνεργαστούμε για ένα βιώσιμο μέλλον ευημερίας. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε πρόοδο ως προς το European Green Deal και στηρίζουμε το όραμα της Ευρώπης να γίνει, μέχρι το 2050, η πρώτη ήπειρος με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα. H Google θα συνεχίσει να συμβάλλει στην προώθηση της απανθρακοποίησης σε παγκόσμιο επίπεδο, στη δημιουργία βιώσιμων ψηφιακών προϊόντων και τη διάθεση πληροφοριών που θα βοηθούν, συνολικά, στη λήψη βιώσιμων αποφάσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόσο αισιόδοξος είστε ότι οι επιχειρήσεις θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα μέσα στα επόμενα χρόνια ώστε να γίνουν πιο βιώσιμες;

Αρκετά αισιόδοξος. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκινώντας από τη ζήτηση των καταναλωτών για βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, αφού φαίνεται ότι η Γενιά Ζ είναι η «γενιά της βιωσιμότητας». Εξίσου σημαντικοί είναι οι θεσμικοί παράγοντες: οι κυβερνήσεις σε όλο το κόσμο υιοθετούν συνεχώς ρυθμιστικά μέτρα για τις επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους. Τέλος, αλλά επίσης σημαντικό, είναι η τεχνολογική καινοτομία.

Εμείς θα εξακολουθήσουμε να δημιουργούμε, με τολμηρό αλλά και υπεύθυνο τρόπο, τεχνολογία που θα κάνει  ουσιαστική διαφορά στον κόσμο. Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικά για το κόσμο της προηγμένης τεχνολογίας και ο μόνος τρόπος να απελευθερώσουμε την πραγματική της δυναμική είναι μέσω συνεργειών μεταξύ κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ