Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερα από 1.200 παιδιά ετησίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με τελευταία ανησυχητική έκθεση.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να προκαλεί περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους ετησίως σε άτομα κάτω των 18 ετών σε ολόκληρη την Ευρώπη και αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών αργότερα στη ζωή, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.
Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, «τα επίπεδα των βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν επίμονα πάνω από τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ιδίως στην κεντροανατολική Ευρώπη και την Ιταλία, δήλωσε ο ΕΟΠ μετά από μελέτη σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκθεση δεν κάλυψε τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων για την ευρύτερη ήπειρο θα μπορούσε να είναι υψηλότερος, επισημαίνει το France24.
238.000 νεκροί το 2020 εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Ο ΕΟΠ ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι 238.000 άνθρωποι πέθαναν πρόωρα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2020 στην ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Τουρκία.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί πάνω από 1.200 πρόωρους θανάτους ετησίως σε άτομα κάτω των 18 ετών στην Ευρώπη και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών αργότερα στη ζωή", δήλωσε ο οργανισμός.
Η μελέτη ήταν η πρώτη του οργανισμού που επικεντρώθηκε ειδικά στα παιδιά.
«Αν και ο αριθμός των πρόωρων θανάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι χαμηλός σε σχέση με το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού που εκτιμάται από τον ΕΟΠ κάθε χρόνο, οι θάνατοι σε πρώιμο στάδιο της ζωής αντιπροσωπεύουν απώλεια μελλοντικών δυνατοτήτων και συνοδεύονται από σημαντικό κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, τόσο στην παιδική ηλικία όσο και αργότερα στη ζωή», δήλωσε ο οργανισμός.
Προέτρεψε τις αρχές να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα γύρω από τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, καθώς και τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τους κόμβους μαζικής μεταφοράς.
«Μετά τη γέννηση, η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως το άσθμα, η μειωμένη πνευμονική λειτουργία, οι αναπνευστικές λοιμώξεις και οι αλλεργίες», σημειώνεται στην έκθεση.
Η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί επίσης «να επιδεινώσει χρόνιες παθήσεις όπως το άσθμα, το οποίο πλήττει το 9% των παιδιών και των εφήβων στην Ευρώπη, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών αργότερα στην ενήλικη ζωή».
ΠΟΥ: Υπεύθυνη για 7 εκατ. θανάτους παγκοσμίως η ατμοσφαιρική ρύπανση
Το 97% του αστικού πληθυσμού εκτέθηκε το 2021 σε αέρα που δεν πληρούσε τις συστάσεις του ΠΟΥ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.
Ο ΕΟΠ είχε τονίσει πέρυσι ότι η ΕΕ βρισκόταν σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των πρόωρων θανάτων κατά 50% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2005.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα μικροσωματίδια προκαλούσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόωρους θανάτους ετησίως στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 431.000 το 2005.
Η κατάσταση στην Ευρώπη φαίνεται να είναι καλύτερη από ό,τι στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, λέει ο ΠΟΥ, ο οποίος κατηγορεί την ατμοσφαιρική ρύπανση για επτά εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, σχεδόν τόσους όσους και το κάπνισμα ή η κακή διατροφή. Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες από τους θανάτους αφορούν παιδιά κάτω των 15 ετών.
Χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 για να επιτευχθεί συμφωνία για την αυστηροποίηση των ορίων που είχαν τεθεί για σημαντικούς ρύπους το 2005.
Τα σωματίδια, που προέρχονται κυρίως από αυτοκίνητα και φορτηγά και τα οποία μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες, θεωρούνται ο χειρότερος ατμοσφαιρικός ρύπος, ακολουθούμενος από το διοξείδιο του αζώτου και το όζον.