Με άρθρο του στο περιοδικό Economist, ο διευθύνων σύμβουλος της Google αναλύει τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής.
Έπειτα από δεκαετίες σταδιακής προόδου, το 2021 θα είναι το πιο καθοριστικό έτος ως τώρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Δύο πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι αυτό είναι πιθανό.
Πρώτον, καθώς η επιστήμη μας λέει ότι έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας μία δεκαετία για να μειώσουμε δραματικά τις εκπομπές ρύπων ή να αντιμετωπίσουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πολλές από αυτές τις επιπτώσεις έχουν ήδη φτάσει στο σπίτι μας. Από τις τεράστιες και φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία και την Καλιφόρνια έως τις τρομερές πλημμύρες σε πολλά μέρη του κόσμου, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη αναταραχή στην καθημερινότητά μας. Ταυτόχρονα, η στήριξη υπέρ της κλιματικής δράσης δεν είχε ποτέ υπάρξει πιο ισχυρή – από την στραμμένη στην ανεύρεση λύσεων νοοτροπία της γενιάς Z ως την πολιτική στήριξη που υπερβαίνει όλο και πιο συχνά τις κομματικές γραμμές και την φιλοδοξία μεγάλης κλίμακας της Ευρώπης να γίνει η πρώτη ήπειρος με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, η κοινωνία είναι όλο και πιο ενωμένη ενάντια στην απειλή της κλιματικής αλλαγής.
Δεύτερον, βλέπουμε πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες και πολιτικές που θα καταστήσουν εφικτό το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε να υπάρχει παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα 24 ώρες το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα. Στο πιο στοιχειώδες επίπεδο, ο άνεμος δεν φυσάει πάντα και ο ήλιος δεν λάμπει το βράδυ. Όμως νέες τεχνολογίες – μεταξύ των οποίων η καλύτερη αποθήκευση ενέργειας των μπαταριών και η μείωση του κόστους που συνδέεται με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια κατά 70% και 89% αντίστοιχα μέσα στα δέκα τελευταία χρόνια – φέρνουν την διαρκή παροχή ενέργειας απαλλαγμένης από άνθρακα πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Στην Google εργαζόμαστε για να βρούμε τρόπους να εφαρμόσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιστοποιήσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων μας. Σε συνεργασία με την θυγατρική μας, DeepMind, έχουμε αναπτύξει λύσεις που έχουν μειώσει την κατανάλωση ενέργειας για τη διατήρηση της θερμοκρασίας στα κέντρα δεδομένων μας κατά 30%. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί εμπορικά κτίρια, αεροδρόμια και εμπορικά κέντρα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να γίνει περισσότερο προβλέψιμη η αιολική ενέργεια, κάτι που θα αυξήσει την αξία, τη χρήση και την υιοθέτηση ανανεώσιμης ενέργειας.
Τι μπορεί να βελτιώσει τη Συμφωνία του Παρισιού
Εν τω μεταξύ, αισθητήρες στους δορυφόρους μπορούν να εντοπίσουν από πού εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα με εξαιρετική ακρίβεια. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να βελτιώσει δραματικά την αποτελεσματικότητα της Συμφωνίας του Παρισιού. Η τεχνολογία βοηθά επίσης τις πόλεις να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Δημάρχων, μια διεθνή συμμαχία πάνω από 10.000 πόλεων και τοπικών κυβερνήσεων αφοσιωμένων στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λιγότερο από το 20% των πόλεων εκτός Ευρώπης διαθέτουν τον χρόνο, τα χρήματα και τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για να ανταποκριθούν στις κλιματικές δεσμεύσεις τους. Με πλατφόρμες όπως η δική μας Environmental Insights Explorer, οι πόλεις μπορούν να χρησιμοποιούν ανώνυμα, συγκεντρωτικά δεδομένα χαρτογράφησης για να υπολογίζουν το αποτύπωμα άνθρακα των κτιρίων και των μεταφορών τους, και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες ηλιακής ενέργειας που διαθέτουν – ένα θεμελιώδες βήμα, καθώς οι πόλεις εξακολουθούν να παράγουν πάνω από το 70% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η τεχνολογία βοηθά επίσης τις κοινότητες να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη εμφανείς. Ένα μόνο παράδειγμα είναι η ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε δορυφορικά στοιχεία για την χαρτογράφηση πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο ώστε να μπορούμε να προβλέψουμε πώς μπορεί να εξαπλωθούν. Στην Ινδία, τα μοντέλα πρόβλεψης πλημμύρων χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν πού θα συμβούν πλημμύρες και πόσο θα ανέβουν τα νερά, σώζοντας έτσι ζωές. Η μηχανική μάθηση εφαρμόζεται επίσης για την ταχύτερη και με μεγαλύτερη ακρίβεια πρόβλεψη βροχοπτώσεων, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια.
Με οδηγό αυτές τις πολλά υποσχόμενες τάσεις και τα νέα εργαλεία, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται για μεγαλύτερες αλλαγές προς την βιωσιμότητα μέσα σε πιο σύντομα χρονικά πλαίσια. Στην Google έχουμε θέσει ως στόχο να λειτουργούμε σε όλα τα κέντρα δεδομένων μας και τις εγκαταστάσεις μας με ενέργεια χωρίς άνθρακα σε 24ωρη βάση ως το 2030. Σκοπός μας είναι να δείξουμε ότι ένα ηλεκτρικό δίκτυο 100% απαλλαγμένο από εκπομπές άνθρακα δεν απλώς εφικτό, αλλά και οικονομικά βιώσιμο. Ελπίζουμε πολλές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα ακολουθήσουν την ίδια λογική.
Πέρα από τις συγκεκριμένες και φιλόδοξες εταιρικές δεσμεύσεις, ο κόσμος χρειάζεται επίσης βοηθητικές πολιτικές και διεθνή πλαίσια ώστε να εξασφαλιστεί ότι εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση. Ξέρουμε ότι μπορεί να συμβεί: Είδαμε αυτού του είδους τη συνεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς ο ιδιωτικός τομέας συνεργάστηκε με κυβερνήσεις για την παράδοση προστατευτικού εξοπλισμού, ιατρικών συσκευών και εφαρμογών ιχνηλάτησης που ήταν απαραίτητα για την καταπολέμηση του ιού. Η ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα είναι επίσης ουσιαστικής σημασίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Διαμέσου των αιώνων, κάθε γενιά έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Η κλιματική αλλαγή θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας – και το 2021 ο πλανήτης θα κάνει τα πιο σημαντικά βήματα για να την αντιμετωπίσει.