Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αναβλητικότητας, ένα μείζον ζήτημα για την Αττική, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, φαίνεται να αντιμετωπίζεται με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Τα δύο πρώτα έργα του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ), πήραν το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Πρόκειται για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) η οποία έχει χωροθετηθεί στη Φυλή, στον ήδη αδειοδοτημένο περιβαλλοντικά χώρο του ΧΥΤΑ και τη ΜΕΑ Πειραιώς και νήσων, η οποία έχει χωροθετηθεί στο Σχιστό, στον αδειοδοτημένο περιβαλλοντικά χώρο του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Το πρώτο έργο ΣΔΙΤ, στη Φυλή, δυναμικότητας έως 260.000 τόνους ετησίως, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεντρικού τομέα Αθηνών, ενώ προβλέπονται 3 χρόνια για την κατασκευή και 27 χρόνια λειτουργίας του. Αντίστοιχο είναι το διάστημα κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας στο Σχιστό, που θα έχει δυναμικότητα έως 180.000 τόνους ετησίως.
Παράλληλα, δημοπρατήθηκε και η κατασκευή στο Γραμματικό, μιας ακόμη μονάδας, η οποία θα επεξεργάζεται 60.000 τόνους απορριμμάτων και 20.000 τόνους βιοαποβλήτων σε ετήσια βάση. Πρόκειται για ένα δημόσιο έργο το οποίο αναμένεται να συμβάλλει με τη σειρά του στην αποσυμφόρηση και την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Φυλής.
Παρά το γεγονός πως αντίστοιχα έργα είχαν δρομολογηθεί στον ΧΥΤΑ Φυλής, την περίοδο που ακόμη στο τιμόνι της Περιφέρειας βρισκόταν ο Γιάννης Σγουρός, η Ρένα Δούρου τα σταμάτησε για να τα αντικαταστήσει με ένα «ουτοπικό» σχέδιο ανακύκλωσης, με διαχωρισμό στην πηγή. Μικρο-πολιτικές σκοπιμότητες, ιδεοληψίες και αγκυλώσεις κράτησαν την Αττική στο «σημείο μηδέν», με τον ΧΥΤΑ Φυλής να δέχεται κάθε μέρα 6.000 τόνους απορριμμάτων.
Ο δρόμος για την αποσυμφόρηση της -βεβαρημένης περιβαλλοντικά- Ανατολικής Αττικής περνά μέσα από νέα έργα, σύγχρονων τεχνολογιών, τα οποία εκσυγχρονίζουν συνολικά τη διαχείριση των απορριμμάτων στο πυκνοκατοικημένο λεκανοπέδιο. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός πως έργα που πραγματοποιήθηκαν στη Φυλή πριν από 20 -και πλέον- χρόνια, παραμένουν μέχρι και σήμερα ζωτικής σημασίας, οδηγώντας ένα σημαντικό ποσοστό των απορριμμάτων στην ανακύκλωση, την παραγωγή κομπόστ και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο. Τα πιο σημαντικά από αυτά φέρουν την υπογραφή της εταιρείας ΤΟΜΗ Α.Ε. και του Θανάση Κατρή, ενός από τους πρώτους επιχειρηματίες που επένδυσαν στον κλάδο της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Η WATT Α.Ε., εταιρεία που ίδρυσε και διευθύνει σήμερα ο Κατρής, εκτός από την κορυφαία τεχνογνωσία και εξειδίκευση που διαθέτει, κατέχει ηγετική θέση στην ανακύκλωση, με δυο από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια διαχωρισμού και ανακύκλωσης στην Φυλή και στο Κορωπί, όπου δέχεται τον μπλε κάδο από 70 δήμους.