Σε μια ιστορική πρόταση ψηφίσματος που αποσκοπεί στον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών του πλανήτη μέσα στην επόμενη δεκαετία συμφώνησαν περισσότερες από 100 χώρες,που μετέχουν στην COP26, τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
Ο Ζαϊχ Μπολσονάρου, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Τζο Μπάιντεν είναι μεταξύ των ηγετών που θα υπογράψουν σήμερα τη δέσμευση για την προστασία τεράστιων περιοχών του πλανήτη, από την ταϊγκά της ανατολικής Σιβηράις μέχρι τη λεκάνη του Κονγκό, που φιλοξενεί το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, όπως ανακοίνωσε η βρετανική προεδρία της COP26. «Τα δάση είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας , ωστόσο, μια δασική έκταση περίπου 27 γηπέδων ποδοσφαίρου χάνεται κάθε λεπτό στον πλανήτη», επισημαίνεται στην κοινή πρόταση ψηφίσματος.
Οι συμμετέχουσες χώρες, ανάμεσά τους ολόκληρη η ΕΕ, αντιπροσωπεύουν το 85% των δασικών εκτάσεων της Γης, δηλαδή περίοπυ 34 εκατ. τ. χλμ. και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα κράτη με τα μεγαλύτερα δάση, όπως ο Καναδάς, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Ινδονησία, αλλά και η Κίνα και η Νορβηγία.
Για την προσπάθεια αυτή θα διατεθούν σύμφωνα με τη βρετανική προεδρία της Διάσκεψης για το Κλίμα περί τα 12 δισ. δολάρια (10,3 δισ. ευρώ) από κρατικά κονδύλια έως το 2025 και άλλα 7,2 δισ. δολάρια από ιδιωτικές επενδύσεις.
Μπόρις Τζόνσον: «Συμφωνία άνευ προηγουμένου»
Τα δάση είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας καθώς απορροφούν ετησίως περί το ένα τρίτο των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά οι εκτάσεις συρρικνώνονται συνεχώς. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τα δάση «καθεδρικούς ναούς της φύσης» και διακήρυξε ότι «είναι υπεραπαραίτητα για την επιβίωσή μας».
Ο Τζόνσον μίλησε ακόμη για μια «συμφωνία που δεν έχει προηγούμενο» σημειώνοντας ότι η ανθρωπότητα έχει πλέον την ευκαιρία να γίνει «από κατακτητής, φύλακας της Φύσης» με τη συμφωνία για την προστασία των δασών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, τόνισε ότι η χώρα του έχει ευλογηθεί με πολλά τροπικά δάση και η κυβέρνησή του νιώθει υποχρεωμένο να τα προστατέψει ως «φυσικό κεφάλαιο».
Κριτική από την Greenpeace
Ο Τζόνσον μίλησε για συμφωνία «χωρίς προηγούμενο», αλλά η αλήθεια είναι ότι οι μετέχοντες στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη είχαν ανακοινώσει από το 2014 ως στόχο τη μείωση κατά το ήμισυ του ποσοστού αποψίλωσης των δασών μέχρι το 2020 και τον τερματισμό της μέχρι το 2030. Ωστόσο συνεχίζεται χωρίς κανένα φρένο η αλόγιστη υλοτόμηση σε βιομηχανικό επίπεδο, ειδικά στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου υπό την κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου, θυμίζει η Greenpeace ασκώντας κριτική στην πρωτοβουλία της Γλασκώβης, η οποία όπως λέει «ανάβει πρακτικά το πράσινο φως για άλλη μια δεκαετία αποψίλωσης των δασών», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Στην COP26 τις επόμενες δύο εβδομάδες περίπου 200 χώρες προσπαθούν να βρουν πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί ο στόχος της Συμφωνίας των Παρισίων για περιορισμό της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, καθώς τα σχέδια που έχουν καταθέσει μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις δεν αρκούν. Κατά την έναρξη της Συνόδου η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ απηύθυνε μια ασυνήθιστα έντονη έκκληση στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων: «Τις ερχόμενες μέρες ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο και σταθερότερο μέλλον για τον πληθυσμό της Γης και τον πλανήτη, από τον οποίο εξαρτώμαστε», δήλωσε η Βασίλισσα στο μήνυμά της. Κι εξέφρασε την ελπίδα η COP26 να αποδειχθεί «μια από εκείνες τις στιγμές που όλοι αφήνουν πίσω τους την πολιτική της στιγμής και οδηγούνται στην υπέρβαση».