Κλιματική αλλαγή, ακραίες θερμοκρασίες: Ακόμη και στη B. Γροιλανδία λιώνουν τα χιόνια, προειδοποιεί ο Copernicus - iefimerida.gr

Κλιματική αλλαγή, ακραίες θερμοκρασίες: Ακόμη και στη B. Γροιλανδία λιώνουν τα χιόνια, προειδοποιεί ο Copernicus

Μέσα σε τέσσερις μέρες τον Ιούνιο έλιωσε το παγοκάλυμμα σε νησί της βόρειας Γροιλανδίας
Μέσα σε τέσσερις μέρες τον Ιούνιο έλιωσε το παγοκάλυμμα σε νησί της βόρειας Γροιλανδίας / Φωτογραφίες: Copernicus EU
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σπάνε το ένα μετά το άλλο τις τελευταίες ημέρες, με κύματα καύσωνα -λόγω της κλιματικής αλλαγής και συνεπικουρούμενα από το φαινόμενο «El Nino»- να σαρώνουν όχι μόνον στη στεριά, όπως στην Κίνα και στη Βόρεια Αφρική, αλλά και στην επιφάνεια της θάλασσας, ιδιαίτερα στον Βόρειο Ατλαντικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας τον περασμένο μήνα ήταν κατά μέσο όρο κατά 0,91 C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2023 και ο φετινός Ιούνιος ήταν μακράν ο θερμότερος στη γηραιά ήπειρο αφότου τηρούνται τα σχετικά αρχεία.

Σε τέσσερις μέρες έλιωσε το παγοκάλυμμα στη Βόρεια Γροιλανδία!

Οι συνέπειες των θερμοκρασιών-ρεκόρ στον Βόρειο Ατλαντικό είναι ορατές στις δορυφορικές φωτογραφίες των τελευταίων ημερών από το Nares Land, ένα νησί στο βορινό άκρο της Γροιλανδίας, στην Αρκτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις φωτογραφίες τράβηξαν δορυφόροι του Copernicus με διαφορά μόλις λίγων 24ώρων, στις 29 Ιουνίου και στις 3 Ιουλίου. Ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών -περίπου 10 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για αυτή την εποχή, σύμφωνα με τον Copernicus-, το παγοκάλυμμα ολόκληρου του νησιού έλιωσε μέσα σε τέσσερις ημέρες. Το δεξιό ήμισυ της εικόνας δείχνει πώς το χιόνι έχει αποκαλύψει το κάτω μέρος του πάγου και την καφετιά μάζα της γης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και η αιτία των καιρικών αυτών ανωμαλιών, σύμφωνα με την ομάδα των ειδικών του Copernicus, είναι η κλιματική αλλαγή, εμφανής πρόσφατα και στην Αρκτική, όπου οι θερμοκρασίες είχαν αυξηθεί ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί την τήξη των παγετώνων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι μετρήσεις των περασμένων ημερών και εβδομάδων είναι ακραίες ιστορικά, αν και δεν εξέπληξαν διόλου τους κλιματολόγους, που εδώ και χρόνια εκφράζουν με κάθε τρόπο τις ανησυχίες τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ