Βιώσιμη ανάπτυξη και ελληνική πραγματικότητα; Πώς μπορούν άραγε, οι ελληνικές επιχειρήσεις να εναρμονιστούν με τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις της εποχής;
Η ανθρωπότητα, το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται αντιμέτωπη με ποικίλες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Και κάπως έτσι μπήκε στην ζωή μας ο όρος «βιώσιμη ανάπτυξη». Τι σημαίνει όμως αυτός ο όρος; Σύμφωνα με την Επιτροπή Brundtland, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι «η ανάπτυξη που καλύπτει τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών για την κάλυψη των δικών τους».
Πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εναρμονιστούν με τη νέα πραγματικότητα εφαρμόζοντας ένα ολιστικό μοντέλο για την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων αλλά και προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και στην περίπτωση επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να δίνει ένα λαμπρό παράδειγμα.
Η δέσμευση και ο στόχος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας
Βασική δέσμευση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι να παράγει τα προϊόντα της με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το περιβάλλον. Στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, η υπεύθυνη χρήση των φυσικών πόρων και η βέλτιστη διαχείριση των αποβλήτων.
Μάλιστα, επιδίωξή της είναι να φτάσει στην κάλυψη του 70% των παραγωγικών της αναγκών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία ενώ ήδη έχει μειώσει κατά 15% την κατανάλωση νερού, που αποτελεί και κύρια πρώτη ύλη για την μπίρα, στην παραγωγή της.
Κεντρικός άξονας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για την επίτευξη των στόχων αυτών αποτελεί και η συνεργασία με ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η ισχύς του συνόλου είναι μεγαλύτερη από τις μεμονωμένες προσπάθειες.
Οι συνεργασίες που φέρνουν αποτελέσματα
Ήδη από το 2011, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη λειτουργία 5 πειραματικών αγρών όπου πραγματοποιούνται δοκιμές νέων και αποδοτικότερων για τις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες ποικιλιών βυνοποιήσιμου κριθαριού. Πρόσφατο αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, ήταν και η δημιουργία μιας μαθηματικής εξίσωσης – για πρώτη φορά παγκοσμίως – όπου με την εισαγωγή κάποιων συγκεκριμένων δεδομένων δίνεται η δυνατότητα για τον υπολογισμό του τελικού μεγέθους των κόκκων κριθαριού, μιας παραμέτρου πολύ σημαντική για τη διαδικασία βυνοποίησης.
Παράλληλα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συμμετέχει στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ECOFACT, για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας για την καταγραφή, διαχείριση και περιορισμό του ενεργειακού αποτυπώματος των εταιρειών. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν, εκτός από τις 20 συνολικά βιομηχανίες από την Ευρώπη, και ερευνητικά κέντρα ενώ το εργαλείο που θα δημιουργηθεί κατά το τέλος του 2022, θα είναι διαθέσιμο προς χρήση από το σύνολο των ενδιαφερόμενων εταιρειών.
Μια εταιρεία της οποίας η στρατηγική εστιάζει στην βιώσιμη ανάπτυξη, δεν θα μπορούσε να μην έχει ως προτεραιότητά της την ορθή διαχείριση του νερού, την ώρα μάλιστα, που αποτελεί μία από τις βασικές πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων της. Για τον λόγο αυτό, συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα AccelWater, που βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Τι σημαίνει αυτό και τι θα συμβεί στην πράξη; Ειδικά φίλτρα που θα τοποθετηθούν στο σύστημα διαχείρισης υγρών αποβλήτων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας θα συγκρατούν τις μικροστερεές ουσίες που δεν ήταν εφικτό να συγκρατηθούν μέχρι σήμερα με τα υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων. Το νερό, επομένως, που θα εξάγεται θα είναι εντελώς καθαρό και θα χρησιμοποιείται για την άρδευση λαχανικών και δέντρων της περιοχής, ενώ τα μικροστερεά, θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιομάζας με απώτερο στόχο την παραγωγή ενέργειας.
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δίνει τον παλμό της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα και αποδεικνύει ότι η συνεργασία μεταξύ φορέων, εταιρειών και πανεπιστημίων, είναι ουσιαστική και απαραίτητη για ένα καλύτερο αύριο.