Το νερό βρύσης στην Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ασφαλές - iefimerida.gr

Το νερό βρύσης στην Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ασφαλές

νερό βρύσης
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με πιο ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό στην Ευρώπη, τα οφέλη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον είναι πολλαπλά.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν πρόσβαση νερό καλής ποιότητας. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει εγκρίνει κανόνες που καθορίζουν τα ελάχιστα πρότυπα για την ποιότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση (πόσιμο, για μαγειρική και άλλες εργασίες) με σκοπό να υπάρχει παντού στην Ευρώπη πόσιμο καθαρό νερό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στοιχεία για το πόσιμο νερό στην ΕΕ
Στοιχεία για το πόσιμο νερό στην ΕΕ/ Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Πρωτοβουλία των πολιτών

Η ιδέα για κανόνες που θα εξασφαλίζουν καθαρό πόσιμο νερό προήλθε ύστερα από αίτημα περισσότερων από 1.8 εκ. πολιτών της ΕΕ που υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών Right2Water.

H συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μία «από τα κάτω» προσπάθεια να διατηρηθεί το νερό ως κοινό δημόσιο αγαθό. Ένας φιλόδοξος στόχος αν σκεφτεί κανείς ότι όλα γύρω μας τείνουν να γίνουν αντικείμενο αγοραπωλησίας.

Τόνωση της αυτοπεποίθησης των καταναλωτών

Το μεγάλο στοίχημα είναι η προσπάθεια να αποκτήσει ο ευρωπαϊκός πληθυσμός την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για το νερό της βρύσης, τόσο στη χώρα του, όσο και όταν ταξιδεύει σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εμφιαλωμένο νερό είναι γενικά ασφαλές και ο καταναλωτής γνωρίζει ακριβώς τί καταναλώνει. Στο νερό της βρύσης «θολώνει» λίγο η εικόνα του καταναλωτή, ακόμα κι αν στις περισσότερες των περιπτώσεων περιπτώσεις είναι κι αυτό υγιεινό.

Αυτή η κατάσταση έχει διαμορφώσει και μία αντίληψη σε πολλούς ανθρώπους ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο γευστικό και το νερό της βρύσης «έχει περίεργη γεύση», όπως ακούμε συχνά ή εκτιμάμε και οι ίδιοι.

Είχε ενδιαφέρον μάλιστα σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, παλιότερα, όπου πολίτες κλήθηκαν να πιούν τόσο εμφιαλωμένο, όσο και νερό βρύσης και μόλις 2 στους 10 κατάλαβαν αν έπιναν το ένα ή το άλλο.

Οι νέοι κανόνες επιδιώκουν να χτίσουν αυτήν την αυτοπεποίθηση των καταναλωτών και την εμπιστοσύνη προς το νερό της βρύσης. Θα καθορίζουν τις προδιαγραφές για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό (όπως σωλήνες και βρύσες), για την αποφυγή μολύνσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα μικροαστικά θα παρακολουθούνται μέσω μιας λίστας επιτήρησης, που θα ενημερώνεται από τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

Καθορίζονται τέλος αυστηρότατα όρια για ορισμένους ρύπους που εντοπίζονται, όπως ο μόλυβδος και τα επιβλαβή βακτήρια.

Μια οικονομική επιλογή

Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εδώ. Ποιοτικό νερό βρύσης σημαίνει μικρότερη ή και μηδενική ανάγκη για εφυαλωμένο νερό.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι πιο ασφαλές πόσιμο νερό για τους Ευρωπαίους συνεπάγεται την εξοικονόμηση πάνω από 600 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τα νοικοκυριά στην ΕΕ. Αρκεί να σκεφτούμε τί οικονομικό κόστος θα είχε για εμάς αν χρησιμοποιούσαμε μόνο εμφιαλωμένο νερό στην καθημερινότητά μας.

Χτύπημα στη ρύπανση του περιβάλλοντος

Κατ' επέκταση, με την κατανάλωση νερού βρύσης ανοίγει κι ένας φιλικότερος προς το περιβάλλον δρόμος. Το εμφιαλωμένο νερό θα καθίσταται όλο και περισσότερο περιττό και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών νερού έως και 17%. Κατά συνέπεια, θα μειωθούν και τα πλαστικά απόβλητα που «σκοτώνουν» καθημερινά το περιβάλλον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πλαστικά μπουκάλια είναι από τους δέκα τύπους πλαστικών που συναντάμε συχνότερα στις θάλασσες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οικονομικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα από την κατανάλωση νερού βρύσης
Οικονομικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα από την κατανάλωση νερού βρύσης/ Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εγκαταστάσεις για πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε δημόσιους χώρους, εκστρατείες ενημέρωσης για την ποιότητα του τοπικού νερού κι ενθάρρυνση των διοικήσεων και των δημοσίων κτιρίων να παρέχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, αναφέρει η Κομισιόν, μεταξύ άλλων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται αρωγός στην τιτάνια προσπάθεια της ΕΕ να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και άμεση εφαρμογή των κανόνων που θα προστατεύουν όλα τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα στην Ευρώπη. Έτσι και το νερό που θα καταλήγει στη βρύση μας θα είναι ασφαλέστερο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ