Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στην περίθαλψη και επανένταξη μεγάλων ειδών της Άγριας Πανίδας.
Το έργο έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για τους πολίτες: Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Περιβαλλοντικές Δράσεις 2019», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.
Το πρόγραμμα διάρκειας 18 μηνών (1/5/2020-1/11/2021) ανταποκρίθηκε στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της διαχείρισης των αρνητικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ανθρώπου και των μεγάλων σαρκοφάγων (αρκούδα, λύκος, τσακάλι) και οπληφόρων (ζαρκάδι, ελάφι) και της αντιμετώπισης της υποβάθμισης των βιοτόπων των ειδών αυτών στο γενικότερο πλαίσιο της προστασίας της βιοποικιλότητας της χώρας μας.
Στο πλαίσιο του έργου υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:
Δημιουργήθηκε ειδικός Χώρος Περίθαλψης και Επανένταξης Οπληφόρων, που εντάχθηκε στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Έτσι, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει πλέον τη δυνατότητα να περιθάλπει και να φιλοξενεί 20-25 οπληφόρα (5-15 ενήλικα και 5-10 ορφανά άτομα).
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καθίσταται ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που έχει τη δυνατότητα της ολοκληρωμένης διαχείρισης οπληφόρων (φιλοξενία ορφανού, πλήρη κτηνιατρική περίθαλψη τραυματισμένου οπληφόρου στο Κτηνιατρείο Άγριων Ζώων, επανένταξη, μόνιμη φιλοξενία εφόσον δεν είναι εφικτή η επανένταξή του).
Στη διάρκεια υλοποίησης του Έργου, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διαχειρίστηκε συνολικά 44 περιστατικά με οπληφόρα (ζαρκάδια, ελάφια, αγριογούρουνα).
Ενισχύθηκε η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης και της Ομάδας Περίθαλψης και Επανένταξης Άγριας Πανίδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με την αγορά ειδικού εξοπλισμού (κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ειδικοί φωτογραφικοί φακοί, δορυφορικά κολάρα, κλουβί αυτόματης σύλληψης και μεταφοράς μεγάλων ειδών της Άγριας Πανίδας, ειδικός κλωβός για τη μεταφορά τραυματισμένων ζώων κ.ά.) για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αρνητικών αλληλεπιδράσεων μεγάλων ειδών της Άγριας Πανίδας με τον άνθρωπο.
Κατά τη διάρκεια του Έργου, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης διαχειρίστηκε συνολικά 19 περιστατικά με άγρια ζώα (τροχαία ατυχήματα, δηλητηρίαση, πυροβολισμός ή τραυματισμός, εγκλωβισμός άγριου ζώου), ενώ η Ομάδα Περίθαλψης και Επανένταξης επανένταξε στη φύση 4 ορφανά ζαρκάδια και 2 ορφανές αρκούδες. Την τρέχουσα περίοδο έχει αναλάβει την περίθαλψη με στόχο την επανένταξη 3 ορφανών αρκούδων, 1 ορφανού λύκου και 1 ορφανού τσακαλιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα Περίθαλψης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ βρίσκεται υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Αναστασίας Κομνηνού, από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ.
Δράσεις Ενημέρωσης & Εκπαίδευσης: Στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έγιναν παρουσιάσεις των δράσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την άγρια ζωή με έμφαση στα οπληφόρα: Σε 100 διαδικτυακά προγράμματα που παρακολούθησαν 3.931 μαθητές/τριες, και σε 6 επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών με τη συμμετοχή 2.950 εκπαιδευτικών. Παράλληλα, η Παιδαγωγική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και πέντε μαθητές συμμετείχαν στην επανένταξη δύο ζαρκαδιών.
Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου, περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια πολίτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενημερώθηκαν για τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Ιδιαίτερης προβολής και αποδοχής τυγχάνουν στη σελίδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Facebook τα βίντεο από τις κάμερες πεδίου που εγκατέστησε η Ερευνητική Ομάδα για τις ανάγκες των ερευνητικών της δράσεων. Αυτά απεικονίζουν τη ζωή στο δάσος και προβάλλουν ενδιαφέροντα και αστεία στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της Άγριας Ζωής.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων στις 4 Οκτωβρίου υλοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο παρουσίασης του προγράμματος Περίθαλψης και Επανένταξης Άγριας Πανίδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Σε αυτό συμμετείχαν περισσότεροι από 30 υπάλληλοι τοπικών Δασικών Υπηρεσιών και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
Για τη στοχευμένη ενημέρωση των δασικών υπαλλήλων σχεδιάστηκε και τυπώθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο με αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση περιστατικών τραυματισμένων άγριων θηλαστικών.