Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γλασκώβη, οι επικεφαλής ευρωβουλευτές της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη COP26 σχολίασαν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκε στη Γλασκώβη για να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP26, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Πασκάλ Κανφέν (Renew, Γαλλία), με αντιπρόεδρο τον Πίτε Λίζε (ΕΛΚ, Γερμανία). Οι Ευρωβουλευτές προχώρησαν σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της Συμφωνίας.
«Πρέπει να δράσουμε πιο γρήγορα, ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να έχουν ακόμα την ευκαιρία να ελέγξουν την κλιματική αλλαγή»
Ο Κανφέν, πρόεδρος της αντιπροσωπείας, δήλωσε: «Η συμφωνία στην COP26 παρουσιάζει μερικά καλά βήματα προς τα εμπρός σχετικά με τον στόχο συγκέντρωσης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ευάλωτες αναπτυσσόμενες χώρες και την δημιουργία ενός συνασπισμού για να σταματήσει η χρηματοδότηση για νέα έργα ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό.
«Ωστόσο»,σημείωσε ο Γάλλος ευρωβουλευτής, «πρέπει να παραδεχτούμε ότι η συμφωνία βασίζεται στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή. Η προτεραιότητα τώρα για όλους τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρύπων είναι να υιοθετήσουν συγκεκριμένους και αξιόπιστους οδικούς χάρτες προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές».
Ο Λίζε, αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το ποτήρι είναι σίγουρα περισσότερο από μισογεμάτο, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Αν και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όλοι αποδέχονται πλέον την κλιματική ουδετερότητα, είναι μεγάλο πρόβλημα ότι υπάρχει πολύ μικρή φιλοδοξία μέχρι το 2030. Ο Λίζε συμπλήρωσε ότι «παραμένει επίσης προβληματικό το γεγονός ότι μια χώρα όπως η Κίνα δεν θέλει να είναι ουδέτερη σε εκπομπές CO2 πριν από το 2060, κάτι που είναι σαφώς υπερβολικά αργά. Πρέπει να δράσουμε πιο γρήγορα, ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να έχουν ακόμα την ευκαιρία να ελέγξουν την κλιματική αλλαγή».
Κατά τη διάρκεια της COP26, οι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με υπουργούς, βουλευτές και άλλους αντιπροσώπους από πολλές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Κίνα, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Πακιστάν, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, το Μπαγκλαντές και οι Μαλδίβες, καθώς και με εκπροσώπους από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ από την Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με
τον Λίζε, αντιπρόεδρο της αντιπροσωπείας, (ΕΛΚ, Γερμανία) και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρνας Τίμερμανς. Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησε επίσης παράλληλη εκδήλωση σχετικά με την τιμολόγηση του άνθρακα στην ΕΕ και τα διδάγματα που θα αντληθούν για τον υπόλοιπο κόσμο. Η σύνοδος εξέτασε επίσης το παγκόσμιο πλαίσιο του προτεινόμενου μηχανισμού διασυνοριακής προσαρμογής του άνθρακα (CBAM στην ΕΕ και του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ για τους τομείς της αεροπορίας και της ναυτιλίας.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα
Το Ευρωκοινοβούλιο πίεσε για πιο φιλόδοξη νομοθεσία της ΕΕ για το κλίμα και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα στις 28 Νοεμβρίου 2019. Τον Ιούνιο του 2021, ο Ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές. Ο νέος νόμος μετατρέπει την πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ έως το 2050 σε δεσμευτική υποχρέωση για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Αυξάνει επίσης τον στόχο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 από 40% σε τουλάχιστον 55%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Τον Ιούλιο του 2021, η Επιτροπή παρουσίασε το πακέτο «Fit for 55 in 2030» για να μπορέσει η ΕΕ να επιτύχει τον πιο φιλόδοξο στόχο της μείωσης των εκπομπώ άνθρακα κατά 55% έως το 2030.