Σε εξέλιξη βρίσκεται μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών και περιβαλλοντικών οργανισμών για την απαγόρευση του εμπορίου πτερυγίων καρχαρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Μεσόγειος, μόνο, φιλοξενεί περίπου 47 είδη καρχαριών, πολλά από τα οποία συναντώνται πολύ σπάνια, καθώς προτιμούν τα απομακρυσμένα βάθη της θάλασσας από τις πολυσύχναστες ακτές. Κάθε χρόνο θανατώνονται από 63 έως 273 εκατομμύρια καρχαρίες παγκοσμίως (δηλαδή 7 έως 31 χιλιάδες καρχαρίες την ώρα), με συνέπεια πολλά είδη να απειλούνται με εξαφάνιση.
Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι καρχαρίες κυνηγιούνται για το κρέας τους και το λάδι από το συκώτι τους, αλλά η μεγαλύτερη απειλή είναι η αφαίρεση του πτερυγίου τους, η οποία γίνεται με αποκρουστικές πρακτικές, αφού το πτερύγιο κόβεται και το ζώο ρίχνεται στη θάλασσα ζωντανό, όπου πεθαίνει από ασφυξία, καθώς δεν μπορεί να καταδυθεί σε μεγάλο βάθος.
Οι καρχαρίες είναι απαραίτητοι για έναν υγιή ωκεανό. Η απότομη εξαφάνιση πληθυσμών καρχαριών παγκοσμίως έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς πολλοί καρχαρίες είναι στην κορυφή της διατροφικής αλυσίδας και παίζουν καίριο ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας.
Η ταχύτατη μείωση των καρχαριών παγκοσμίως προκαλεί μεγάλη ανησυχία για όλους μας, επισημαίνουν οι οργανώσεις.
Ευκαιρία για αλλαγή
Η Ευρώπη εξάγει 3.500 τόνους πτερυγίων κάθε χρόνο, κυρίως προς την Ασία. Η πρωτοβουλία των ευρωπαίων πολιτών ‘Stop Finning-Stop the Trade’ έχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών από τις 31 Ιανουαρίου 2020.
Οι πολίτες της ΕΕ έχουν περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022 να ζητήσουν την αλλαγή, συλλέγοντας ένα εκατομμύριο ψήφους που απαιτούν να μπει ένα τέλος στην αφαίρεση πτερυγίων καρχαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: https://eci.ec.europa.eu/012/public
«Παρακαλούμε τον κόσμο να μπει και να στηρίξει αυτήν την πολύ σημαντική ευρωπαϊκή συλλογή υπογραφών. Ο καρχαρίας είναι ένα θαυμάσιο και πολύ παρεξηγημένο είδος. Δεν κινδυνεύουμε εμείς από αυτόν, αλλά αυτός από εμάς. Είναι πολύ σημαντικός για τη διατήρηση της ισορροπίας του ωκεανού μας και αν ο ωκεανός πεθάνει θα πεθάνουμε και εμείς», δήλωσε στο iefimerida.gr η διευθύντρια του Sea Shepherd Greece, Βάλια Στεφανουδάκη.
Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το Sea Shepherd, τον μοναδικό διεθνή οργανισμό προστασίας των ωκεανών που με στόλο 14 πλοίων και σκαφών περιπολεί και καταγράφει την παράνομη αλιευτική δραστηριότητα από την Ανταρκτική ως την Αφρική, οδηγώντας στη Δικαιοσύνη τους καπετάνιους και το πλήρωμα των παράνομων αλιευτικών.