Η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους φορείς, την επίσημη πολιτεία, παράγοντες του τουρισμού και επιστήμονες, είναι αναγκαία προκειμένου να διαφυλαχτεί το περιβάλλον και τα υδάτινα οικοσυστήματα, δεδομένου ότι αυτό βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με την τοπική τουριστική ανάπτυξη και το μέλλον των κοινωνιών.
Αυτό επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στον Αποκόρωνα όπου εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του δήμου Αποκόρωνα, επιστήμονες και πανεπιστημιακοί τοποθετήθηκαν σχετικά με τον προβληματισμό τους για την κλιματική κρίση και πόσο αυτή μπορεί να επηρεάσει την τουριστική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον οικοδεσπότη της ημερίδας με θέμα «Κλιματική Αλλαγή Υδάτινα Οικοσυστήματα και Τοπική Ανάπτυξη», που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, η συγκεκριμένη ημερίδα δεν είναι «…μία τυπική αυτοδιοικητική ή επιστημονική πρωτοβουλία, είναι μία πολιτική πράξη με σαφές πρόσημο ώστε να ανοίξει τον διάλογο για τη βιωσιμότητα, τη δημοκρατική διαχείριση των φυσικών πόρων και τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να καθορίζουν το μέλλον τους, σε μία περίοδο πού η ενεργειακή πολιτική σχεδιάζεται ερήμην των πολιτών και το περιβάλλον θυσιάζεται στο όνομα μιας αμφίβολης ανάπτυξης». Όπως τόνισε ο δήμος Αποκορώνου παίρνει καθαρή θέση και όπως είπε αυτή αφορά σε: «Οχι στην καταστροφή των Λευκών Ορέων από τη σχεδιαζόμενη γραμμή υψηλής τάσης Χανιά - Δαμάστα, όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού δεδομένου ότι είναι κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα, όχι στη συγκεντρωτική λογική τον συνενώσεων των ΔΕΥΑ μιας και κάθε τοπική κοινωνία πρέπει να διαχειρίζεται τις υποδομές της».
Η ημερίδα όπως επισημάνθηκε, είναι ένα βήμα διαλόγου και πράξη αντίστασης, είναι ο τόπος όπου η επιστήμη, η αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς, τοπικοί φορείς, κοινωνία των πολιτών συναντιούνται για να διαμορφώσουν ατζέντα με απαντήσεις, απέναντι σε κοινές προκλήσεις. Ο καθηγητής του ΑΠΘ στο τμήμα δημοσιογραφίας Αντώνης Σκαμνάκης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ είπε ότι πρόκειται για μία σημαντική ημερίδα και ήταν μεγάλη απόφαση να ενταχθεί ο Απιοκόρωνας στο Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια. «Είναι μία πάρα πολύ καλή ενέργεια μιας και μεταξύ άλλων είναι ο μοναδικός δήμος στην Κρήτη που συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο και έτσι θα αποκτήσει γνώσεις και ωφέλειες σχετικά με τη διαχείρηση των υδάτινων πόρων, του πράσινου σε μία περίοδο κατά την οποία έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση προβληματισμού σε σχέση με τον υπερτούρισμό και τα προβλήματα που επισύρει σε πολλές περιοχές. Υπάρχει πρόβλημα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημαμ πρώτο στο στεγαστικό ζήτημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν κινήματα που βρίσκονται ενάντια στον μαζικό τουρισμός δεδομένου πως, ένα άλλο μοντέλο υπάρχει η δυνατότητα να προταθεί. Και είναι το μοντέλο το εναλλακτικού τουρισμού που εκεί νομίζω ότι υπάρχει το μέλλον . Με ήπιες μορφές που θα τα σέβεται τη φύση, προτείνοντας ω λύση στον υπερτουρισμό το μοντέλο του εναλλακτικού οικολογικού, πράσινου τουρισμού».
Για ανησυχίες και προβληματισμούς που πρέπει να ενώνουν όλες τις δυνάμεις έκανε λόγο ο δήμαρχος Λειβαδέων Δημήτρης Καραμάνης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Δικτύου Δήμων με Ποτάμια που αριθμεί πάνω από 32 μέλη. Ο κ. Καραμάνης τόνισε πως καθημερινά γίνεται ένας αγώνας σχεδιασμού για πολιτικές ορθής, ορθολογικής διαχείρισης των πόρων γιατί το θέμα του νερού «…θα είναι τα επόμενα χρόνια δυστυχώς ένα μείζον ζήτημα και νομίζω πρόβλημα και από την άλλη ανακαλύπτουμε όλοι μαζί τις δυνατότητες που δίνουν τα ποτάμια και οι υδάτινοι πόροι για ανάπτυξη. Στο Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια υπάρχει ένα πολύ δημιουργικό πλαίσιο δράσης στο οποίο πλέον συμμετέχει και ο δήμος Αποκόρωνα και θα ανακαλύψει συμμετέχοντας, ότι και ιδέες γεννιούνται και στρατηγικές αναπτύσσονται αλλά και πολιτικές διαμορφώνονται, οι οποίες μπορούν να φτάσουν στην κυβέρνηση και να επηρεάσουν, όταν τη συνοδεύουν επιχειρήματα σοβαρά επιχειρήματα». Ο δήμαρχος Λειβαδέων, μίλησε και για την ανάγκη συνεργασία όλων των βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης με την κοινωνία των πολιτών και τους αρμόδιους, η οποία συνεργασία είναι απαραίτητη: «…μέρες που ζούμε, γιατί όλοι μαζί από την πλευρά της αυτοδιοίκησης μαχόμαστε διεκδικητικά απέναντι σε ένα κράτος που μας χρωστάει πολλά και πολλές φορές δεν μας τα δίνει».
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού περιφέρειας Κρήτης Κυριάκο Κώτσογλου, υπάρχει ανάγκη να προστατευτεί η Κρήτη η οποία πρωταγωνιστεί ως προορισμός στο εξωτερικό διότι «οι ίδιοι άνθρωποι στο εξωτερικό όταν την επισκέπτονται καταλαβαίνουν ότι δεν είναι ακριβώς ένα νησί. Είναι κάτι παραπάνω, είναι μία τουριστική ήπειρος με ποικιλομορφία, όπως στον Αποκόρωνα που συνγεράζει ουσιαστικά αυτό το χαρακτήρα, προορισμός ο οποίος διαθέτει απίστευτες παραλίες, λίμνες, ποτάμια, βουνά, ορεινή, πεδινή ομορφιά που αναδεικνύει την όμορφη λογική και ταυτότητα». Όπως είπε, το θέμα είναι αν η λέξη των επόμενων ημερών μηνών ή ετών είναι αυθεντικότητα και βιωσιμότητα, πώς την κατακτούμε αυτή. Στην ημερίδα εκφράζεται ακριβώς αυτή η αγωνία αλλά και είναι ουσιαστικά η απόδειξη ότι ο δήμος Αποκορώνου ενδιαφέρεται μεταξύ άλλων και για τη διάχυση του τουρισμού στο χώρο το χρόνο και τον τρόπο. Το Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια πέρα από το γεγονός της δομής του, με εντυπωσίασε η εκπαιδευτική δομή και το υλικό το οποίο έχουν συχνά, διότι, αναφερόμαστε και λέμε για βιώσιμους προορισμούς. Ο προορισμός είναι εκεί, το θέμα όμως είναι στην πραγματικότητα οι βιώσιμες κοινωνίες να κάνουν και βιώσιμους σχεδιασμούς ώστε οι προορισμοί οι τουριστικοί να είναι βιώσιμοι».
Στην ημερίδα συμμετέχει οργανωτικά και η Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου καθηγήτρια στο ΑΠΘ και διευθύντρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη. Όπως ανέφερε, το νερό είναι ένας φυσικός πόρος σε ανεπάρκεια πια και προσπαθούμε λοιπόν να τον αξιοποιήσουμε. Να δούμε από την πλευρά μας πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με ένα βέλτιστο τρόπο, για να μπορούμε να έχουμε έναν τουρισμό βιώσιμο για την περιοχή, όπως του Αποκόρωνα. Τα προβλήματα για τον τουρισμό στις μέρες μας είναι κυρίως ο υπέρ τουρισμός αλλά και κυρίως αυτό που λέμε ο κακός τουρισμός, δηλαδή ο τουρισμός που καταστρέφει φυσικούς πόρους, εκείνους δηλαδή που ήτανε η αιτία για να έρθουν οι τουρίστες σε ένα προορισμό». Σύμφωνα με την κα Ανδρεοπούλου υπάρχει ανάγκη συνεργασιών ώστε να μελετηθούν διάφορες προοπτικές «…μέσα από τις οποίες μπορούμε να ενισχύσουμε αυτούς τους φυσικούς χώρους και εν προκειμένου τα υδάτινα οικοσυστήματα της περιοχής του Αποκόρωνα, είτε ποτάμια είτε άλλα υδάτινα, μικρές λίμνες ακόμη και το παραλιακό μέτωπο για να δούμε πώς μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό που λέμε τον πράσινο τουρισμό. Η νέα ολιστική προσέγγιση της ευρωπαϊκής ένωσης αυτή τη στιγμή, ακολουθώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης την πράσινη συμφωνία, είναι να πάμε σε έναν πράσινο τουρισμό ο οποίος είναι απόλυτα εναρμονισμένος κυρίως με την τοπική κοινότητα. Μας ενδιαφέρει το κοινωνικό κεφάλαιο στην περιοχή, αυτό είναι το νούμερο ένα και στη συνέχεια αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία, ότι μας δίνει η σύγχρονη τεχνολογία, όπως πράσινες εφαρμογές και όλα εκείνα για να καταλήξουμε σε ένα ολιστικό προϊόν το οποίο μπορεί να έχει ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική αλλαγή».
Η Αντιγόνη Ζαφειράκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα πολιτικών μηχανικών στο ΑΠΘ και συντονίστρια του συμφώνου συνεργασίας της πολυτεχνικής σχολής με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, ανέφερε πως μετά από χρόνια συνεργασίας και προγραμμάτων επιμόρφωσης στελεχών δήμων με ποτάμια, διαπίστώνει ότι υπάρχει ανάγκη να διαχυθεί η από την Πολυτεχνική Σχολή στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων που έχουνε ποτάμια ώστε: «…να τους βοηθήσουμε να διαχειριστούν καλύτερα τα ποτάμια, να γνωρίσουν τρόπους και καλές πρακτικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την κλιματική κρίση, ή αλλαγή ή μεταβλητότητα… Όμως μάλλον μιλάμε πλέον για κρίση, γιατί βιώνουμε καταστάσεις πλημμυρικών φαινομένων, έντονες και αντίστοιχα είμαστε απέναντι στη μεγάλη ξηρασία, ανομβρία, λειψυδρία, μεγάλα προβλήματα στα οποία μπορούμε να βοηθήσουμε στη σωστή κατεύθυνση για να γίνει η διαχείρισή τους επιτυχής».