11 τρόφιμα που δεν χρειάζεται να μπουν στο ψυγείο - iefimerida.gr

11 τρόφιμα που δεν χρειάζεται να μπουν στο ψυγείο

ντομάτες
Οι ντομάτες διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ψυγείο, είναι ο σημαντικότερος τρόπος διατήρησης των τροφίμων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν στο να διατηρείται η φρεσκάδα τους και αναστέλλουν την ανάπτυξη των περισσότερων επιβλαβών μικροβίων.

Ωστόσο, η πεποίθηση πως όλα τα φαγητά διατηρούνται για περισσότερο καιρό μέσα στο ψυγείο είναι λανθασμένη, καθώς σε μερικά τρόφιμα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δεν χρειάζονται όλα τα τρόφιμα ψύξη και καλό θα ήταν να μένουν έξω από αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί η λίστα με τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τοποθετούμε στο ψυγείο:

1. Βούτυρο

Αν και περιέχει παστεριωμένο γάλα, το βούτυρο μπορεί να μείνει στον πάγκο της κουζίνας για μερικές ημέρες (ακόμη περισσότερο το αλατισμένο, το οποίο έχει μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης). Απλώς φροντίστε να διατηρήσετε το βούτυρο σε ένα αεροστεγές δοχείο και ότι η θερμοκρασία του δωματίου σας παραμένει κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου. Μπορεί να διατηρηθεί έτσι, τουλάχιστον δυο βδομάδες. Αν πάλι ανησυχείτε ότι δεν μπορείτε να καταναλώσετε όλο το βούτυρο σε αυτό το χρονικό διάστημα, μπορείτε να βγάζετε μια μικρή ποσότητα έξω κάθε φορά.

Το βούτυρο μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου
Το βούτυρο μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου

2. Πεπόνια

Τα άκοπα πεπόνια με τραχύ δέρμα (όπως το καρπούζι και το πεπόνι κανταλούπε) πρέπει να παραμείνουν έξω για να ωριμάσουν σωστά. Τα πεπόνια αν μπουν στο ψυγείο θα χάσουν τα αντιοξειδωτικά τους συστατικά. Το ιδανικό είναι να τα αποθηκεύετε απλά στον πάγκο της κουζίνας σε θερμοκρασία δωματίου. Ωστόσο, όταν αυτά τα πεπόνια είναι ώριμα, θα πρέπει να πάνε κατευθείαν στο ψυγείο σας για βέλτιστη φρεσκάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Ντομάτες

Όπως και τα πεπόνια, οι ντομάτες γίνονται όλο και καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Serious Eats, οι θερμοκρασίες στο ψυγείο μπορούν να χαλάσουν την υφή τους. Επίσης, η ντομάτα δεν έχει θέση στο ψυγείο, γιατί αλλοιώνονται τα γευστικά της χαρακτηριστικά. Η ντομάτα παθαίνει «σοκ» όταν εκτίθεται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 12 βαθμών Κελσίου και μάλιστα δεν μπορεί να επανέλθει στην πρότερή της κατάσταση ακόμη κι αν στη συνέχεια την αφήσουμε εκτός ψυγείου. Τα πειράματα που πραγματοποίησαν οι ερευνητές σε διάφορες ποικιλίες ντομάτας έδειξαν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν τη δράση ενζύμων που προσδίδουν στην ντομάτα τη χαρακτηριστική γεύση της.

4. Πατάτες

Η ψύξη προκαλεί το άμυλο στις πατάτες να αλλάζει σε ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία παράγεται από τα σάκχαρα της πατάτας όταν αυτή μαγειρεύεται (ψητή ή τηγανητή) σε υψηλές θερμοκρασίες και σε μεγάλες ποσότητες είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Αντ 'αυτού, φυλάξτε τις σε μια χάρτινη σακούλα σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος - όπως κάτω από το νεροχύτη σας. Και κρατήστε τις μακριά από κρεμμύδια, γιατί όταν αυτά τα δύο τρόφιμα έρχονται σε επαφή χαλάνε πολύ πιο γρήγορα.

πατάτες
Μη βάζετε ποτέ τις πατάτες στο ψυγείο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5. Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπαίνουν στο ψυγείο, καθώς η υγρασία του κρύου περιβάλλοντος θα τα κάνει να χαλάσουν γρήγορα. Είναι καλύτερο να αποθηκεύονται σε σκοτεινό δροσερό, καλά αεριζόμενο μέρος όπως υπόγειο, ντουλάπι ή κελάρι.

6. Ψωμί

Το ψωμί μέσα στο ψυγείο στεγνώνει πολύ γρήγορα και δεν διατηρείται φρέσκο και μαλακό, όπως θα νομίζατε. Είναι καλύτερα να το διατηρείτε εκτός ψυγείου, εκτός αν πρόκειται για φέτες του τοστ που μπορείτε να τις βάλετε στο ψυγείο για να διατηρηθούν περισσότερο καιρό. Μην βάζετε το ψωμί στο ψυγείο για να διατηρηθεί φρέσκο. Καλύτερα να το έχετε για όσο αντέξει εκτός ψυγείου, σε μια αεροστεγή συσκευασία.

γυναίκα κόβει ψωμί
Το ψωμί καλό θα είναι να διατηρείται εκτός ψυγείου

7. Μέλι

Το μέλι για κανέναν λόγο δεν πρέπει να τοποθετείτε στο ψυγείο. Θα κρυσταλλώσει, θα χαλάσει η υφή του και θα χαλάσει. Καλό είναι να το αποθηκεύετε σε ένα καλά κλεισμένο βάζο το οποίο θα το έχετε σε ένα μέρος χωρίς υγρασία, σε θερμοκρασία δωματίου. Μην ξεχνάτε ότι το μέλι, αν διατηρηθεί σωστά, δεν χαλάει ποτέ και επίσης κάνει καλό και στην επιδερμίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

8. Καφές

Ο αλεσμένος καφές και οι κόκκοι καφέ αποθηκεύονται σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς και διατηρούνται σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος για να μην χάσουν τη γεύση και τη φρεσκάδα τους. Επίσης, ο καφές λειτουργεί σαν… σφουγγάρι απορροφώντας όλες τις μυρωδιές. Ετσι, αν μπει στο ψυγείο, απλά θα χάσει εντελώς το άρωμά του και τη γεύση του. Επιπλέον, η υγρασία τον καταστρέφει.

9. Βασιλικός

Σε αντίθεση με άλλα βότανα, ο βασιλικός μαραίνεται στις κρύες θερμοκρασίες και απορροφά άλλες μυρωδιές τροφίμων, αφήνοντάς σας με μαύρα, μαραμένα φύλλα. Αντ 'αυτού, τοποθετήστε τον στον πάγκο σας σε ένα φλιτζάνι νερό σαν φρέσκα λουλούδια, με νερό που θα ανανεώνετε κάθε μια με δυο μέρες, μακριά από τον ήλιο, και θα διαρκέσει για επτά έως δέκα ημέρες.

Ο βασιλικός δε χρειάζεται ψυγείο
Ο βασιλικός δε χρειάζεται ψυγείο

10. Φυστικοβούτυρο

Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με τη θέση του φυστικοβούτυρου στο ψυγείο, αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ένα ανοιγμένο βάζο θα παραμείνει φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου για δύο έως τρεις μήνες (και έξι έως εννέα μήνες εάν δεν ανοιχτεί). Ωστόσο, το φυσικό φυστικοβούτυρο θα χαλασει πολύ πιο γρήγορα, οπότε φυλάξτε το στο ψυγείο εάν σας πάρει πολύ χρόνο για να τελειώσετε ένα βάζο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο δεν χρειάζεται ψυγείο

11. Ελαιόλαδο

Το λάδι στο ψυγείο μετατρέπεται αυτομάτως σε… βούτυρο, καθώς σε χαμηλότερες θερμοκρασίες τείνει να σταθεροποιείται και χρειάζεται αρκετό χρόνο μετά για να μπορέσει να αποκτήσει ρευστή μορφή. Επίσης, το λάδι σε χαμηλές θερμοκρασίες αρχίζει να συμπυκνώνεται και να χάνει τις ιδιότητές του.

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ