Σούπα για βραδινό: Τρεις δροσερές εκδοχές για τόνωση και ενέργεια - iefimerida.gr

Σούπα για βραδινό: Τρεις δροσερές εκδοχές για τόνωση και ενέργεια

Παντζαρόσουπα με γιαούρτι, αγγούρι και μάραθο/ φωτογραφία: shutterstock
Παντζαρόσουπα με γιαούρτι, αγγούρι και μάραθο/ φωτογραφία: shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Θρεπτικές και γρήγορες οι κρύες σούπες είναι ό,τι πρέπει για τα ανοιξιάτικα βράδια.

Η άνοιξη είναι η εποχή της αφθονίας των λαχανικών και φυσικά η πιο κατάλληλη περίοδος να δώσουμε στη διατροφή μας την προσοχή που της αξίζει. Πάμε λοιπόν στον μανάβη, στη λαϊκή ή έστω στο σουπερμάρκετ, γεμίζουμε το ψυγείο με φρέσκα πολύχρωμα υλικά και φτιάχνουμε στο πι και φι υγιεινά και θρεπτικά φαγητά όπως π.χ. πεντανόστιμες σούπες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορεί βέβαια να έχουμε στο μυαλό μας τις σούπες ως χειμωνιάτικο φαγητό και συνήθως να τις λαχταράμε όταν κάνει κρύο γιατί θέλουμε να ζεσταθούμε και να νιώσουμε θαλπωρή. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και οι κρύες εκδοχές τους οι οποίες όχι μόνο είναι τονωτικές και χορταστικές αλλά μας δροσίζουν κιόλας όταν οι θερμοκρασίες ξεκινάνε να ανεβαίνουν. Επίσης οι σούπες είναι η τέλεια λύση ενυδάτωσης για όσους δεν συνηθίζουν να πίνουν πολύ νερό και σίγουρα είναι πιο νόστιμος τρόπος να πάρουμε βιταμίνες από το να φάμε σκέτα ωμά λαχανικά.

Με τα πιο φρέσκα ανοιξιάτικα υλικά λοιπόν και μπόλικη φαντασία φτιάχνουμε ανάλαφρα και μυρωδάτα πιάτα ιδανικά για βραδινό και όχι μόνο.

Παντζαρόσουπα με γιαούρτι, αγγούρι και μάραθο

Υλικά για 4 μερίδες

  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 4 μέτρια παντζάρια, ωμά (καθαρισμένα και τριμμένα στο τρίφτη)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • μισό φινόκιο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 μικρό αγγούρι, χωρίς τα σπόρια, κομμένο σε κυβάκια
  • μια χούφτα κορυφές μάραθου

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα παντζάρια, το κρεμμύδι, το φινόκιο και το σκόρδο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον ζωμό, δυναμώνουμε τη φωτιά (από χαμηλή σε δυνατή) και μόλις πάρει βράση τη χαμηλώνουμε ξανά (από δυνατή σε μέτρια). Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για περίπου 45 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει εντελώς. Προσθέτουμε το λεμόνι, το γιαούρτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί το γιαούρτι και να ενωθεί-ομογενοποιηθεί με τα υγρά και τα υλικά της σούπας. Γαρνίρουμε με λίγο αγγούρι και άνηθο και σερβίρουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tip: Αν προτιμάτε τις βελουτέ, πολτοποιήστε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι, σε δόσεις και στη συνέχεια περάστε την από σίτα. Η σούπα αυτή τρώγεται ευχάριστα όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου αλλά όταν είναι δροσερή τα αρώματα και η γεύση της απογειώνονται γι αυτό βάλτε την στο ψυγείο, τουλάχιστον για μισή ώρα, πριν τη σερβίρετε.

Γκασπάτσο: Ανδαλουσιανή κρύα ντοματόσουπα/ φωτογραφία: shutterstock
Γκασπάτσο: Ανδαλουσιανή κρύα ντοματόσουπα/ φωτογραφία: shutterstock

Γκασπάτσο: Ανδαλουσιανή κρύα ντοματόσουπα

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 κιλό ώριµες ντοµάτες, ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρια
  • 1 αγγουράκι, χοντροκομμένο
  • 2 φέτες λευκό ψωµί (μπαγιάτικο), χωρίς την κόρα, μουλιασμένο και καλά στυμμένο
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά, χοντροκομμένη
  • 1 πιπερίτσα τσίλι, χωρίς τα σπόρια, ψιλοκοµµένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένες
  • ½ κ.γ. μαύρη ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα 

  • 1 αγγουράκι, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένο
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 ντοματίνια, κομμένα στα 4
  • Μια χούφτα φύλλα από φρέσκο δυόσμο, βασιλικό ή ρίγανη

Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί, αλατοπιπερώνουμε καλά και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς και να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα, με αλατοπίπερο, ζάχαρη και ξίδι, ώστε να υπάρχει ισορροπία. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα και έπειτα σερβίρουμε γαρνίροντας με αγγούρι, κρεμμύδι, ντοματίνια και φρέσκα μυρωδικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tip: Απολαύστε την σε συνδυασμό με πολύσπορα κριτσίνια και φρέσκια μοτσαρέλα ή με κρίθινα παξιμάδια και πάστα ελιάς, της ταιριάζουν πολύ.

 Σούπα με κολοκυθάκια, τυρί κρέμα και δυόσμο/ φωτογραφία: shutterstock
Σούπα με κολοκυθάκια, τυρί κρέμα και δυόσμο/ φωτογραφία: shutterstock

Σούπα με κολοκυθάκια, τυρί κρέμα και δυόσμο

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 κιλό κολοκυθάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
  • 1 χούφτα φύλλα δυόσμου
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 2 φρυγανιές ολικής άλεσης, τριμμένες
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 800 ml κρύος ζωμός λαχανικών
  • 1 χούφτα κρουτόν για το γαρνίρισμα
  • 1 χούφτα φύτρες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τις γαρνιτούρες, στο μπλέντερ μαζί με τον μισό ζωμό και μπόλικο πιπέρι. Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν εντελώς και να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε επιπλέον ζωμό ανάλογα με το πόσο πηχτή ή αραιή θέλουμε να είναι η σούπα. Μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα, γαρνίρουμε με κρουτόν και φύτρες και σερβίρουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tip: Επειδή σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε ζωμό που συνήθως είναι αρκετά αλμυρός αποφεύγουμε να αλατίσουμε επιπλέον τη σούπα. Ωστόσο, καλό είναι πάντα να δοκιμάζουμε και να διορθώνουμε τη γεύση ανάλογα με τα γούστα μας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ