Τέσσερα τοπ οινικά ραντεβού το τριήμερο: Οινογνωσίες, pet nat κρασιά και ένα ξεχωριστό Whisky tasting event - iefimerida.gr

Τέσσερα τοπ οινικά ραντεβού το τριήμερο: Οινογνωσίες, pet nat κρασιά και ένα ξεχωριστό Whisky tasting event

ποτηρι σερβιρει κρασι
Οίνος και τέχνη, ένα μοναδικό ταξίδι οινογνωσίας και οινογευσίας στους αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Υπάρχει σύνδεση της τέχνης με το κρασί; Το πρώτο art & wine pairing, στους χώρους του Ιδρύματος Γουλανδρή, είναι γεγονός.

Τι είναι τα pet nut κρασιά, είναι μόδα να πίνεις ένα φυσικό κρασί ή στάση και φιλοσοφία ζωής; 20+ παραγωγοί μάς εξηγούν τη δουλεία τους.

Οι φίλοι του κρασιού έχουν πολλές αφορμές για απόλαυση στο τριήμερο που έρχεται. Από αύριο Παρασκευή το Οινόραμα, η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού πραγματοποιείται στο Ζάππειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κτημα Κοκοτού, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, οργανώνει μία ξεχωριστή Κυριακή, για όλη την οικογένεια, με ξενάγηση στο οινοποιείο και γευσιγνωσίες, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο στην Τεχνόπολη μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια από τα 250 σπάνια και ιδιαίτερα ουίσκι που παρουσιάζονται σε ένα ξεχωριστό whisky tasting event.

Σε «ραντεβού» σαν τα παρακάτω δεν φοράμε έντονες κολώνιες, δεν πηγαίνουμε με άδειο στομάχι, χρησιμοποιούμε πτυελοδοχείο. Καλή απόλαυση!

Το μεγαλύτερο οινικό ραντεβού στο Ζάππειο

Κορυφαία αμπελοτόπια, διαφορετικές εσοδείες και πλούσιες οινικές ιστορίες διαμορφώνουν εμπειρίες μοναδικές για όλους τους επισκέπτες από την Παρασκευή 7 Μαρτίου μέχρι και την Δευτέρα 10 στο Ζάππειο.

Το Οινόραμα, η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο, επιστρέφει 7 με 10 Μαρτίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Για άλλη μία χρονιά, την 31η, περισσότεροι από 250 οινοποιοί, αποσταγματοποιοί και εισαγωγείς παρουσιάζουν χιλιάδες συναρπαστικά κρασιά και αποστάγματα σε οινόφιλους καταναλωτές και επαγγελματίες του κρασιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο Ζάππειο περισσότεροι από 250 οινοποιοί, αποσταγματοποιοί και εισαγωγείς παρουσιάζουν χιλιάδες συναρπαστικά κρασιά και αποστάγματα σε οινόφιλους καταναλωτές και επαγγελματίες του κρασιού
Στο Ζάππειο περισσότεροι από 250 οινοποιοί, αποσταγματοποιοί και εισαγωγείς παρουσιάζουν χιλιάδες συναρπαστικά κρασιά και αποστάγματα σε οινόφιλους καταναλωτές και επαγγελματίες του κρασιού

Το κρασί στην Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες φάσεις του και μια απλή γευστική δοκιμή δεν είναι πια αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του οινόφιλου. Στο Οινόραμα 2025 ο επισκέπτης θα περιπλανηθεί γευστικά σε κορυφαία αμπελοτόπια, θα μυηθεί στις οινικές εκφάνσεις που κρύβει κάθε διαφορετική εσοδεία και θα μάθει ιστορίες για όλα τα κρασιά σε σχέση με το χρόνο και τον άνθρωπο.

Τα κομβικά σημεία του Οινοράματος είναι τα εξής:

· Ελεύθερη γευστική περιπλάνηση σε όλο το Ζάππειο Μέγαρο, στα εκατοντάδες οινοποιεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το καθένα με δικό του σταντ, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει όποιο κρασί του κεντρίσει το ενδιαφέρον και να μάθει, από τον παραγωγό, τα πάντα για αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

· Πλατεία Γευσιγνωσίας: Αίθουσα αφιερωμένη σε όσα κρασιά κυκλοφόρησαν στην αγορά τους τελευταίους 12 μήνες και, σε αντιδιαστολή, εμβληματικές ετικέτες με 20χρονη, τουλάχιστον, παρουσία στην ελληνική αγορά.

· Wine Bar Οινικών Αποκαλύψεων: Σπάνια κρασιά από αφανείς ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, οίνοι ήπιας οινοποίησης και πολύ μικρά οινοποιεία.

· Οινοτεχνία: Οι πιο πρόσφατες καινοτομίες στην τεχνολογία της οινοποίησης και στις πρακτικές αμπελουργίας.

Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα, το Οινόραμα λειτουργεί με 2 τετράωρες περιόδους: 10:00 - 14:00 & 15:00 - 19:00. Την Παρασκευή 7 Μαρτίου θα λειτουργήσει 17:00 - 21:00. Η προαγορά εισιτηρίων γίνεται στην ιστοσελίδα της έκθεσης, www.oenorama.com.

Supernatural, έκθεση φυσικών κρασιών και άγριας μπίρας

Την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να δοκιμάσουμε μερικά από τα πιο εκλεκτά φυσικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα και labels άγριας μπύρας, θα έχουμε την Κυριακή 9 Μαρτίου, στην έκθεση Supernatural που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Okupa, στου Ψυρρή, σε μια πρώτη συντονισμένη ενέργεια παρουσίασης περισσότερων από 20 παραγωγών απ όλη την Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Supernatural, έκθεση φυσικών κρασιών στον πολυχώρο Okupa στου Ψυρρή@shutterstock
Supernatural, έκθεση φυσικών κρασιών στον πολυχώρο Okupa στου Ψυρρή@shutterstock

Η έκθεση θα καλύψει περιοχές, τοπικές παραδόσεις και ποικιλίες αμπέλου, με συμμετοχή βιοκαλλιεργητών και οινοπαραγωγών από όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρξει εστίαση στο κομμάτι της μπίρας άγριας ζύμωσης με συμμετοχή από Ελλάδα, Αυστρία και Σουηδία. Τη γευσιγνωσία θα πλαισιώσουν σόδες με φυσικώς ανθρακούχο νερό και ακατέργαστα παξιμάδια από παραδοσιακές νησιώτικες ποικιλίες σιτηρών.

Οι παραγωγοί που θα παραβρεθούν στην έκθεση είναι οι κάτωθι:
Κοντοζήσης (Καρδίτσα), Γκαράλης (Λήμνος), Σύφλογο (Λευκάδα), Voi Vignes (Ραψάνη), Οικογένεια Βαϊμάκη (Αμύνταιο), Παπράς (Τύρναβος), Άννα Χαλκιά (Νεμέα), Μιτζιφίρης (Χαλκίδα), Στυλιανού (Κούναβοι Ηρακλείου), Δημακόπουλος (Βασιλικό Αχαΐας), Εδανός (Αιγιάλεια), Pontiglio (Κέρκυρα), Οινογένεσις (Αδριανή Δράμας), Δωρικός Οίνος (Κονιάκος Φωκίδας), De Crispi (Τοσκάνη Ιταλίας), Κυκάω (Πλατάνι Αχαΐας), Πηγή Δινάκη (Φλώρινα), Οικογένεια Ποριάζη (Λήμνος).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης θα συμμετάσχουν οι παρακάτω παραγωγοί μέσω των προϊόντων τους: Φρέρης (Σύρος), Βιολογικό Οινοποιείο Καλόγρη (Μαντινεία), Euphoria (Κεφαλονιά), Οικογένεια Γεώργα (Σπάτα Αττικής), Munklägrets (Σουηδία), Hopfengrund (Αυστρία).

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον πολυχώρο Okupa και την εταιρεία διανομής φυσικού κρασιού Eklektikon, για την προβολή μικρών και εναλλακτικών παραγωγών, και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των φυσικών δημιουργιών τους. Αγορά εισιτηρίων ΕΔΩ 

Κυριακή 9 Μαρτίου στο Κτήμα Κοκοτού

Οπως κάθε Κυριακή του Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα υποδέχεται οινόφιλους για ξενάγηση στο οινοποιείο και δοκιμές των σπουδαίων κρασιών του Κτήματος. Ωστόσο την Κυριακή 9 Μαρτίου το Κτήμα Κοκοτού φιλοξενεί όλη την οικογένεια με δράσεις για όλες τις ηλικίες.

Ξενάγηση στο οινοποιείο και τον αμπελώνα, δυνατότητα γευσιγνωσίας των κρασιών του Κτήματος Κοκοτού
Ξενάγηση στο οινοποιείο και τον αμπελώνα, δυνατότητα γευσιγνωσίας των κρασιών του Κτήματος Κοκοτού
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κτήμα θα είναι ανοιχτό για βόλτα στη φύση, το μποστάνι και στους αμπελώνες και εξουθενωτικό παιχνίδι στη φύση για τα παιδιά.

Παιδιά: 1- 4 ετών

Τα παιδιά με τους γονείς τους μαζεύονται στον "παιδόκηπο" όπου θα ανακαλύψουν μέσω σταθμών ελεύθερου παιχνιδιού τα μικρά ζώα "minibeasts". Θα φτιάξουν πολύχρωμες πεταλούδες και φουντωτές μέλισσες από φυσικά υλικά. Θα πλάσουν σπορόμπαλες με χώμα, πηλό και αγριολούλουδα για να φέρουν την 'Ανοιξη στον κήπο μας.

Στη βόλτα σας θα βρείτε τα σημάδια της Άνοιξης, θα ανακαλύψετε που κρύβονται τα minibeasts και να επισκευθείτε τα ζώα του κτήματως.

Παιδιά: 5-10 ετών

Τα παιδιά μαζί με τους παιδαγωγούς μας θα περιηγηθούν στο κτήμα όπου θα ανακαλύψουν τα μικρά ζώα "minibeasts" και θα μάθουν για τη σημασία τους στο οικοσύστημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα εξερευνήσουν τον μελισσόκηπο και τη λίμνη, το περιβόλι και τον ελαιώνα και θα μάθουν μέσα από διαδραστικό και αισθητηριακό παιχνίδι και κατασκευές από φυσικά υλικά.

Θα φτιάξουν πολύχρωμες πεταλούδες και φουντωτές μέλισσες από φυσικά υλικά και σπορόμπαλες αγριολούλουδων για να φέρουν την Ανοιξη και τους επικονιαστές στον κήπο μας.

Γευσιγνωσία στο «winebar» του Κτήματος Κοκοτού

Ξενάγηση στο οινοποιείο και τον αμπελώνα, δυνατότητα γευσιγνωσίας των κρασιών ενώ θα λειτουργεί "winebar” με κρασί με το ποτήρι για να συνοδεύσει το μεσημεριανό σας γεύμα.

Θα πωλούνται καφές & φαγητό από το "Δειπνοσοφιστήριον" για να απολαύσετε το μεσημεριανό σας στους εσωτερικούς θερμαινόμενους χώρους του Κτήματος.

Τέχνη και κρασί στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Την Δευτέρα 10 Μαρτίου από τις 19.00 και έως τις 21.00 το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, σε συνεργασία με την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, μας προσκαλεί σε ένα ιδιαίτερο ταξίδι οινογνωσίας και οινογευσίας στις μοναδικές ποικιλίες του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την Δευτέρα 10 Μαρτίου από τις 19.00 και έως τις 21.00 το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, σε συνεργασία με την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, μας προσκαλεί σε ένα ιδιαίτερο ταξίδι οινογνωσίας και οινογευσίας στις μοναδικές ποικιλίες του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα
Την Δευτέρα 10 Μαρτίου από τις 19.00 και έως τις 21.00 το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, σε συνεργασία με την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, μας προσκαλεί σε ένα ιδιαίτερο ταξίδι οινογνωσίας και οινογευσίας στις μοναδικές ποικιλίες του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα

Έμπνευση για το ταξίδι αυτό αποτελεί το έργο «Νεκρή φύση» του καλλιτέχνη Pavlos (Παύλος Διονυσόπουλος), που παρουσιάζεται στον τέταρτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος.

Με γνώμονα τη χρωματική παλέτα και τα διαφορετικά στυλ κρασιών της Βόρειας Ελλάδας, η πρόεδρος της Ένωσης και χημικός-οινολόγος Ελένη Σίντου μαζί με τη διευθύντρια Αλεξάνδρα Ανθίδου θα μας ξεναγήσουν στον συναρπαστικό κόσμο της γευσιγνωσίας εκλεκτών οίνων στο Café-Restaurant του Ιδρύματος, μετά από μια σύντομη ξενάγηση στον τέταρτο όροφο της Συλλογής.

Μέσα από επτά διαφορετικά κρασιά κορυφαίων οινοποιών θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αντιπροσωπευτικές ποικιλίες και στυλ κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. Θα ξεκινήσουμε με φυσαλίδες και ένα αφρώδες από την ποικιλία Ντεμπίνα, τη βασίλισσα της Ηπείρου. Θα συνεχίσουμε με Ασύρτικο, την ελληνική ποικιλία που έχει πλέον αποκτήσει διεθνή καριέρα, με καταγωγή μεν από τη Σαντορίνη αλλά με εξίσου συναρπαστικά αποτελέσματα στη Βόρειο Ελλάδα. Ακολουθεί η γηγενής ναουσαίικη ποικιλία Νεγκόσκα, σε ροζέ εμφάνιση, για να δώσει τη σειρά της στη Μαλαγουζιά, την «Σταχτοπούτα» της αμπέλου που αναβίωσε αναπάντεχα μόλις πριν από λίγες δεκαετίες, την οποία μάλιστα θα δοκιμάσουμε σε δυο ασυνήθιστες χρυσίζουσες εκδοχές, τη μια από τις οποίες θα κρατήσουμε για το τέλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έμπνευση για το ταξίδι αυτό αποτελεί το έργο «Νεκρή φύση» του καλλιτέχνη Pavlos (Παύλος Διονυσόπουλος), που παρουσιάζεται στον τέταρτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος
Έμπνευση για το ταξίδι αυτό αποτελεί το έργο «Νεκρή φύση» του καλλιτέχνη Pavlos (Παύλος Διονυσόπουλος), που παρουσιάζεται στον τέταρτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος

Η χρωματική παλέτα μετά σκουραίνει με δυο ερυθρά κρασιά: το Λημνιό – μια από τις αρχαιότερες αμπελοοινικές ποικιλίες στον κόσμο – και το Ξινόμαυρο, τη «ντίβα» του ελληνικού αμπελώνα, μια πολυδυναμική και πολυδιάστατη ποικιλία με εξαιρετική απήχηση στην παγκόσμια οινική αγορά.

Κλείνοντας τη βραδιά και αναζητώντας την επίγευση από το συγκέρασμα της τέχνης και του οίνου θα αναρωτηθούμε: ποιο κρασί από όσα δοκιμάσαμε αποτελεί το ιδανικό “art & wine pairing” σε σχέση με τον πίνακα του Παύλου Διονυσόπουλου; Ποιος είναι ο οίνος του οποίου τα αρωματικά χαρακτηριστικά και το στυλ πιστεύετε ότι ταιριάζουν καλύτερα στην αισθητική του πίνακα και γιατί; Κράτηση θέσεων ΕΔΩ.

250 σπάνια & ιδιαίτερα ουίσκι στην Τεχνόπολη

Η μεγαλύτερη έκθεση για το whisky στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 8-9 Μαρτίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ουίσκι δεν θέλει βιασύνη και άγχος. Θέλει να είσαι χαλαρός, να φέρεις το ποτήρι κοντά στη μύτη και να ανακαλύψεις τα αρώματά του αργά και σταθερά. Όποτε είσαι έτοιμος, να πάρεις μια γεμάτη γουλιά στο στόμα, χωρίς να την καταπιείς αμέσως. Να την αφήσεις για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενεργοποιηθούν οι αδένες και έτσι να νιώσεις κάθε γεύση από το uisge beatha, όπως λέγεται το ουίσκι στη γλώσσα των Κελτών Σκωτών και σημαίνει “το νερό της ζωής”. Το ουίσκι δεν είναι “fast drink”. Είναι απόλαυση.

Στις 8 & 9 Μαρτίου η απόλαυση θα φτάσει στο top στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με τον μεγαλύτερο διεθνή θεσμό εκδηλώσεων γύρω από το ουίσκι, το Whisky Live @shutterstock
Στις 8 & 9 Μαρτίου η απόλαυση θα φτάσει στο top στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με τον μεγαλύτερο διεθνή θεσμό εκδηλώσεων γύρω από το ουίσκι, το Whisky Live @shutterstock

Περισσότερα από 250 σπάνια & ιδιαίτερα ουίσκι από Σκωτία, Ιρλανδία & Αμερική, αλλά και μερικά ακόμα “διαμαντάκια” από όλον τον κόσμο προσφέρονται σε ένα whisky tasting event για όλους τους μυημένους στον χρυσαφένιο αυτόν “βασιλιά” των αποσταγμάτων. Στο Whisky Live θα δοκιμάσουμε ουίσκι από μικρούς παραγωγούς με ιδιαίτερες εμφιαλώσεις, που βγάζουν μόνο λίγα και εκλεκτά μπουκάλια, αλλά και τα πιο ιδιαίτερα και limited edition ουίσκι από γνωστές εταιρείες κολοσσούς, ενώ για τους λάτρεις του τζιν θα βρούμε ένα Gin Garden με ιδιαίτερες ετικέτες gin προσφερόμενες για tasting

Στις 8 & 9 Μαρτίου Whisky Live, εκδήλωση που πραγματοποιείται σε περισσότερες από 30 πόλεις παγκοσμίως. Ξεκίνησε από το Παρίσι και το Λονδίνο το 2000 και θεωρείται το μεγαλύτερο και μακροβιότερο event ουίσκι σε όλο τον κόσμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον χώρο θα υπάρχει και liquer shop από την Cava Nektar, όπου θα μπορείτε να προμηθευτείτε τις ετικέτες που δοκιμάζετε καθώς και premium εμφιαλώσεις σε ειδικές τιμές, cocktail street και street food corner. Ώρες διεξαγωγής 13.00-22.00

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ