Μια masterchef συνταγή για την Μεγάλη Εβδομάδα και όσους θέλουν να μυρίσει το σπίτι τσουρέκι.
Η Μεγάλη Πέμπτη πλησιάζει και όλα τα σπίτια θα μυρίσουν αμμωνία, μαχλέπι και ψημένη ζύμη από πασχαλινά κουλουράκια. Φυσικά, το γλυκό... βασιλιάς του Πάσχα δεν είναι άλλο από ένα αφράτο, μυρωδάτο και απολαυστικό τσουρέκι.
«Όταν βγει, δηλαδή πριν βγει, θα το έχετε ερωτευτεί από τη μυρωδιά και μόνο...» με αυτή την υπόσχεση της Σπυριδούλας Καραμπουτάκη, του MasterChef, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την δική της συνταγή για τσουρέκια, όπως την μοιράστηκε με τους ακολούθους της στα social media.
Υλικά
- 80 γρ. βούτυρο
- 120 γρ. γάλα
- 170 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ μαχλεπι
- 1 κ.γ μαστίχα
- 1 κ.γ βανίλια σκόνη
- 3 αυγά και 1 κρόκο για το άλειμμα
- 110 γρ νερό χλιαρό
- 11 γρ ξηρή μαγια
- 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ αλεύρι σκληρό
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με τη ζάχαρη, το βούτυρο, το μαχλέπι, τη βανίλια και τη μαστίχα.
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
- Όταν ζεσταθεί το γάλα με τα υπόλοιπα υλικά -δεν θέλουμε να βράσει- κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε με τη μαγιά που έχουμε διαλύει προηγουμένως στο νερό.
- Ανακατεύουμε πάλι και μεταφέρουμε στο μίξερ με το γάντζο. Ρίχνουμε τα άλευρα σιγά, σιγά ώσπου να πάρουμε μια τέλεια ζύμη μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Σε περίπτωση που κολλάει ρίχνουμε λίγο αλευράκι ακόμα
- Τοποθετούμε τη ζύμη μας σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα. Αφήνουμε μιάμιση ώρα τη ζύμη να φουσκώσει καλά. Στη συνέχεια, απλώνουμε στο πάγκο μας και το ζυμώνουμε για 3 λεπτά ακόμη.
- Χωρίζουμε σε 3 μέρη το ζυμάρι και κάνουμε μια πλεξούδα. Βάζουμε το τσουρέκι σε ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για μισή ώρα.
- Αλείφουμε με αυγό το τσουρέκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 55 λεπτά
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο