Αυτή η συνταγή θα σας θυμίσει ζευγάρι στα μέλια, στα «ντουζένια» του, που έλεγαν οι παλιοί. Εκείνοι που συχνά αποκαλούσαν ο ένας τον άλλο «κουρκουμπινάκι» μου.
Το μικρό ρολάκι τραγανού και σιροπιασμένου φύλλου είναι το πιο απλό γλύκυσμα που δανείζεται το άρωμα και τη γεύση ενός γλυκού ταψιού, χωρίς να χρειάζεται γέμιση. Το όλο μυστικό κρύβεται στο καλό τηγάνισμα και το ωραίο σιρόπιασμα ενός φύλλου κρούστας.
Λέγεται πως το γλυκό αυτό αγαπήθηκε πολύ αρχικά στη Θεσσαλονίκη, από όπου επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια και αποτελούσε σταθερή αξία για παλιά, κλασικά ζαχαροπλαστεία. Φημολογείται πως πήρε το όνομά του από την λατινική λέξη cucurbito (η ρίζα και της λέξης αγγούρι, cucumber στα αγγλικά), που σημαίνει νεροκολοκύθα.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Επιλέξτε ένα ωραίο φύλλο κρούστας για γλυκά ταψιού για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Επίσης, η συνταγή επιβάλει κάποιο ελαφρύ λάδι, όπως ηλιέλαιο, για να μην γίνει βαρύ το γλυκό μετά το τηγάνισμα.
Είναι σημαντικό να βάλουμε το σιρόπι σε μεγάλη κατσαρόλα, κάτι που θα μας βοηθήσει να σιροπιάσουμε τα κουρκουμπίνια στη συνέχεια.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 100γρ βούτυρο λιωμένο
- 1 κουταλιά αλεύρι
- ½ ποτήρι νερό
- Για το σιρόπι: 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ. νερό
- 1 στικ κανέλα
- φλούδα, από 1 λεμόνι
- 100 γρ. μέλι
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να λιώσει η ζάχαρη και να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Απλώνουμε ένα φύλλο και με ένα πινέλο ραντίζουμε καλά με το λιωμένο βούτυρο, υπολογίζοντας πως θα χρειαστούμε υλικά για όλα τα φύλλα
- Τοποθετούμε, άλλο ένα φύλλο από πάνω και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Στη συνέχεια τυλίγουμε και τα δύο φύλλα μαζί στη μέση και αλείφουμε με βούτυρο. Τυλίγουμε σε ρολό σφιχτά και αλείφουμε την άκρη του με το νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλεύρι, πιέζοντας καλά ώστε να κλείσουν οι άκρες
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα φύλλα. Βάζουμε τα ρολάκια σε ταψί, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να σφίξουν
- Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με μπόλικο ηλιέλαιο. Στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια 5 εκατοστών και τοποθετούμε σε πιατέρλα
- Αφού ζεσταθεί ρίχνουμε τα κουρκουμπίνια σε δόσεις και τηγανίζουμε για 1-2 λεπτά να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια ρίχνουμε όσο είναι ζεστά στο σιρόπι, αφήνοντας να τραβήξουν για μερικά δευτερόλεπτα
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα κουρκουμπίνια και σερβίρουμε