Μια συνταγή που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για δροσερά σάντουιτς και τυλιχτά, αλλά και απολαυστικό μεζεδάκι με ντιπ γιαουρτιού.
Στην ανατολή τα αποκαλούν φαλάφελ, αλλά για την ελληνική παράδοση δεν είναι παρά ακαταμάχητοι ρεβιθοκεφτέδες. Το μυστικό τους είναι τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά που θα απογειώσουν τη γεύση του αλεσμένου ρεβιθιού.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Συνήθως είμαστε φανατικοί υπέρμαχοι των φρέσκων υλικών σε κάθε συνταγή. Ωστόσο, στην περίπτωση του φαλάφελ σκεφτείτε να προμηθευτείτε κονσέρβα έτοιμα προβρασμένα ρεβίθια για δύο λόγους. Πρώτον, θα έχετε ρεβιθοκεφτέδες σε χρόνο μηδέν και δεύτερον δεν θα χρειαστεί να μουλιάζετε το ρεβίθι από το προηγούμενο βράδυ.
Είναι πολύ σημαντικό να στραγγίξετε καλά τα ρεβίθια για να μην πάρετε ένα αποτέλεσμα κάπως υδαρές, που θα σας δυσκολέψει όταν πλάθετε και όταν ψήνετε τα φαλάφελ. Όπως και με κάθε «κιμά» θα σας βοηθήσει να αφήσετε μερικά λεπτά τους κεφτέδες στο ψυγείο πριν τους τηγανίσετε.
Τέλος, στο τηγάνισμα επιλέξτε μια βαθειά κατσαρόλα με πανέρι, για να μπορέσετε να ψήσετε ομοιόμορφα τους ρεβιθοκεφτέδες και να μην σας διαλύσουν όταν τους αποσύρετε από το λάδι.
Υλικά
- 400 γρ ρεβίθια κονσέρβα, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
- 1 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
- 1 κουταλάκι ξερό κόλιανδρο
- ½ κουταλάκι καυτερό κόκκινο πιπέρι
- 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Στραγγίζουμε καλά τα ρεβίθια και στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας
- Γυρίζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, το κύμινο, τον μαϊντανό, το καυτερό πιπέρι, το αλεύρι και λίγο αλάτι. Αναμειγνύουμε ώσπου να γίνει ένα σώμα.
- Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια σε σχήμα μπάλας του γκολφ και αφήνουμε στο ψυγείο να σταθούν 10 λεπτά
- Ετοιμάζουμε το λάδι, να κάψει και ρίχνουμε τα φαλάφελ να πάρουν ωραίο χρώμα για 10 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.