Συνταγή: Πράσινη σαλάτα με φράουλες – Το αγαπημένο ανοιξιάτικο φρούτο στην πιο πρωτότυπη εκδοχή του - iefimerida.gr

Συνταγή: Πράσινη σαλάτα με φράουλες – Το αγαπημένο ανοιξιάτικο φρούτο στην πιο πρωτότυπη εκδοχή του

Πράσινη σαλάτα με φράουλες και φαρφάλε/ φωτογραφία: shutterstock
Πράσινη σαλάτα με φράουλες και φαρφάλε/ φωτογραφία: shutterstock
ΖΩΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Ο απόλυτος καρπός της εποχής μπαίνει σε ένα αλμυρό πιάτο και κλέβει τις εντυπώσεις.

Κατακόκκινες και ζουμερές με δροσερή γλυκιά γεύση, οι φράουλες είναι οι πρωταγωνίστριες της Άνοιξης. Κυκλοφορούν φρέσκες από Μάρτιο μέχρι Μάιο και τις απολαμβάνουμε σκέτες, τις κάνουμε φυσικά και μαρμελάδα ή τις βάζουμε μέσα σε γλυκά. Τσιζκέικ, πάβλοβα, πάστα φλώρα, τάρτες με κρέμα βανίλια, ζελέ, γρανίτα και παγωτό είναι μερικά από τα επιδόρπια που συνήθως φτιάχνουμε με φράουλες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ευχάριστη έκπληξη με το συγκεκριμένο φρούτο είναι ότι δεν ταιριάζει μόνο στα γλυκά αλλά απογειώνει και κάποιες αλμυρές παρασκευές, περισσότερες από όσες βάζει το μυαλό μας με μια γρήγορη σκέψη. Πρώτα από όλα οι φράουλες μπαίνουν ωμές μέσα σε σαλάτες, κυρίως πράσινες, καθώς πηγαίνουν γάντι με το βαλσαμικό ξίδι, με τα απαλά τυριά όπως το ανθότυρο και η ρικότα και με ξηρούς καρπούς π.χ. αμύγδαλα και καρύδια.

Πίτσα με μοτσαρέλα, φράουλες και βασιλικό/ φωτογραφίκα: shutterstock
Πίτσα με μοτσαρέλα, φράουλες και βασιλικό/ φωτογραφίκα: shutterstock

Επίσης μαγειρεύονται και συνδυάζονται ωραία με τα ζυμαρικά. Μια πικάντικη σάλτσα φράουλας, για παράδειγμα, που είναι φτιαγμένη με μπόλικο βασιλικό, σκόρδο και μαύρο πιπέρι είναι ό,τι πρέπει για τα σπαγγέτι, ειδικά αν έχει και τριμμένο πεκορίνο από πάνω. Επίσης μπορούν να μπουν σε μια σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου, αντί για ντομάτα, και να γλασάρουν χοιρινές μπριζόλες, φτερούγες κοτόπουλου, ακόμα και μπέργκερ. Γενικά μπορούν να μπουν σε διάφορες συνταγές αντικαθιστώντας τις ντομάτες και τα ντοματίνια, όπως π.χ. στην πίτσα ή σε μια αλμυρή τάρτα με φέτα και φιστίκια Αιγίνης.

Αν όμως όλα αυτά τα τελευταία σας φαίνονται πολύ extreme ξεκινήστε δοκιμάζοντάς να βάλετε φρέσκες φράουλες μέσα σε σαλάτα, σίγουρα θα ενθουσιαστείτε!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πράσινη σαλάτα με φράουλες και φαρφάλε/ φωτογραφία: shutterstock
Πράσινη σαλάτα με φράουλες και φαρφάλε/ φωτογραφία: shutterstock

Υλικά για 4 άτομα

  • 250 γρ. κοντά ζυμαρικά, βρασμένα (φαρφάλε, φουσίλι κ.ο.κ.)
  • 250 γρ. baby φύλλα ρόκας, σπανακιού ή ανάμεικτα
  • 1 μικρό μαρούλι, χοντροκομμένο
  • 1 χούφτα φύλλα φρέσκου δυόσμου, κομμένα στη μέση
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 8 φράουλες
  • 200 γρ. κατσικίσιο τυρί, χοντροκομμένο
  • ½ φλ. καρυδόψιχα, πεταλούδες κομμένες στη μέση

Για το dressing

  • 6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. χυμό λάιμ (ή λεμονιού) ή λευκό βαλσαμικό ξίδι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στεγνώνουμε τη ρόκα, το σπανάκι, το μαρούλι και τον δυόσμο. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Τις κόβουμε στη μέση ή στα τέσσερα, αν είναι μεγάλες. Ετοιμάζουμε το dressing χτυπώντας όλα τα υλικά στο multi ή με σύρμα σε ένα μπολ. Μεταφέρουμε όλες τις πρασινάδες σε μια σαλατιέρα και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε τις φράουλες, το τυρί και τα καρύδια, περιχύνουμε με το dressing και αλατοπιπερώνουμε καλά. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Tips
- Για να διατηρήσετε τις φράουλες περισσότερες μέρες βάλτε τις στο ψυγείο χωρίς να τις πλύνετε.
- Αν θέλετε πιο ελαφριά τη σαλάτα, αντί για κατσικίσιο τυρί χρησιμοποιήστε ανθότυρο ή ρικότα.
- Επίσης, παίξτε με τα υλικά ανάλογα με τα γούστα σας π.χ. βάλτε αμύγδαλα ή κάσιους αντί για καρύδια, χρησιμοποιήστε ζυμαρικά ολικής άλεσης ή οσπρίων κ.ο.κ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ