Συνταγή για παραδοσιακή, σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας.
Η αγαπημένη όλων πορτοκαλόπιτα είναι από τα πιο δημοφιλή και γευστικά γλυκά ταψιού της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας.
Τόσο η γεύση όσο και η υφή της την ξεχωρίζουν, καθώς μοιάζει με αφράτο σιροπιαστό κέικ πορτοκαλιού που μπορούμε να απολαύσουμε με τον απογευματινό καφέ μας ή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας που μας έρχονται γλυκές λιγούρες.
Η συγκεκριμένη συνταγή, την οποία προτείνει ο σεφ Πάνος Παπαδάκης, είναι εύκολη και εγγυάται ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.
Υλικά συνταγής για πορτοκαλόπιτα
Για το σιρόπι:
- 600 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- Φλούδες από 1 πορτοκάλι
- 100 γρ. χυμό πορτοκάλι
Για το μείγμα:
- 500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά (12 φύλλα)
- 4 μέτρια αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. γιαούρτι
- 200 ηλιέλαιο
- 200 γρ. χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 βανιλίνες
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
Παραδοσιακή συνταγή για πορτοκαλόπιτα
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες πορτοκαλιού και βράζουμε για 1 λεπτό.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό πορτοκάλι.
- Αφήνουμε στην άκρη το σιρόπι να κρυώσει.
- Κόβουμε σε λωρίδες τα φύλλα κρούστας και τα αφρατεύουμε με τα χέρια μας.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκάλι, το μπέικεν, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τις βανιλίνες και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα φύλλα κρούστας που κόψαμε και ταυτόχρονα ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε ένα ταψί 25χ35 εκ. και προσθέτουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-60 λεπτά στους 180 °C.
- Σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο.
- Την αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα την κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρουμε με γιαούρτι, καρύδια και μέλι.
- Η πιο νόστιμη και εύκολη πορτοκαλόπιτα που έχετε δοκιμάσει.
Δείτε το βίντεο εκτέλεσης της συνταγής:
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο