Συνταγή για πλεχτή ζαμπονοτυρόπιτα -Για να είναι κάθε κομμάτι σαν… πίτα γωνία - iefimerida.gr

Συνταγή για πλεχτή ζαμπονοτυρόπιτα -Για να είναι κάθε κομμάτι σαν… πίτα γωνία

Συνταγή για πλεχτή ζαμπονοτυρόπιτα
Συνταγή για πλεχτή ζαμπονοτυρόπιτα / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν είναι που είναι γεμάτη ελληνικά τυριά και πικάντικα αλλαντικά... Δεν είναι που τη γέμιση αγκαλιάζει μια ξεχωριστή σάλτσα τομάτας. Αυτή η συνταγή για ζαμπονοτυρόπιτα είναι και… πλεχτή, για να είναι τραγανή σε κάθε δαγκωματιά.

Η αλήθεια είναι πως μια ζαμπονοτυρόπιτα μπορεί να απογειώσει ένα τραπέζι. Σκεφτείτε ένα ωραίο κομμάτι πίτας, με λιωμένο τυρί και νόστιμα αλλαντικά, να συνοδεύει το κυρίως πιάτο στο γιορτινό τραπέζι...

Με αυτή όμως την πλεχτή τυρόπιτα θα κάνετε πραγματικά θραύση. Τα φύλλα της σφολιάτας μπλέκουν το ένα μέσα στο άλλο και δίνουν τραγανή υφή σε όλη την πίτα.

Υλικά

  • 100 γρ. σαλάμι μπύρας σε κυβάκια
  • 100 γρ. ζαμπόν σε κυβάκια
  • 50 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κασέρι τριμμένο
  • 50 γρ. φέτα τριμμένη
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • ½ ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 1 τοματάκι πομοντόρο τριμμένο
  • ½ κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 1 πρέζα βασιλικό ξερό
  • 2-3 σταγόνες ταμπάσκο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σουσάμι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό σκεύος στη φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον ώστε να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το σαλάμι μπίρας και το ζαμπόν και τα γυρίζουμε να πάρουν χρώμα για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε στην άκρη
  • Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο κομμένο σε φετάκια. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ να τσιγαριστεί και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον ξερό βασιλικό και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να μειωθεί
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε ένα αυγό και προσθέτουμε τα τυριά και τα αλλαντικά. Στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε ένα ταψί και απλώνουμε στο κέντρο του τη σάλτσα ντομάτας. Από πάνω βάζουμε το μείγμα των τυριών και των αλλαντικών
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη σφολιάτα δεξιά και αριστερά της γέμισης σε φαρδιές λωρίδες, πάχους 2 εκατοστών. Πλέκουμε τη σφολιάτα φέρνοντας προς το κέντρο, διαδοχικά, μία λωρίδα από δεξιά και μία από τα αριστερά. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τις άκρες κάθε λωρίδας να ενωθεί με το φύλλο κάτω από τη γέμιση
  • Χτυπάμε το αυγό που έμεινε και προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Αλείφουμε με αυτό το φύλλο και πασπαλίζουμε με σουσάμι
  • Βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 35 λεπτά.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ