Τα Χριστούγεννα έφτασαν και πλέον ανοίγουμε το βιβλίο των συνταγών για το γιορτινό τραπέζι. Μια εύκολη, πλούσια συνταγή είναι και η παρακάτω για ένα υπέροχο συνοδευτικό: Πατάτες ογκραντέν.
Υλικά συνταγής για πατάτες ογκραντέν
- 2 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο
- 3 μεσαία κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- Aλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 1/2 γ. κρέμα γάλακτος
- 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένα σε φέτες
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
- Μοσχοκάρυδο
- 2 1/2 φλιτζάνια τριμμένη κεφαλογραβιέρα
- 1 1/2 κούπα παρμεζάνα.
- 1,5 κιλό πατάτες κομμένες σε φέτες.
Εκτέλεση συνταγής για πατάτες ογκραντέν
- Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε ολόκληρες για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, μισό κουταλάκι ζάχαρη κρυσταλλική και τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 20 λεπτά
- Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κούπες κεφαλογραβιέρα, 1 κούπα παρμεζάνα, το κρεμμύδι, την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Βάλτε λίγο λάδι σε ένα ταψί.
- Τοποθετείστε τις πατάτες και κόψτε τις σε λεπτές φέτες, χωρίς να τις μετακινήσετε.
- Βάλτε μπόλικο μοσχοκάρυδο.
- Ρίξτε το μείγμα πάνω από τις πατάτες, φροντίζοντας να μπει και ανάμεσά τους.
- Καλύπτετε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, 40 λεπτά.
- Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για λίγο ακόμη μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες.
- Μόλις πάρουν χρώμα, πασπαλίστε με τα υπόλοιπα τυριά, λίγο μοσχοκάρυδο ακόμη, και αφήστε να ψηθεί για 5 με 10 λεπτά ακόμη.
Οι πατάτες μας είναι έτοιμες!
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο