Το πιο παραδοσιακό γλύκισμα με βάση το μέλι, οι λουκουμάδες, σε μια συνταγή που θα σας οδηγήσει με επιτυχία στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για όσους έχουν μεγαλώσει στην επαρχία ή είχαν την τύχη να διαμένουν σε μια περιοχή που διοργανώνει κλασικά πανηγύρια, οι πάγκοι με τους λουκουμάδες ήταν must. Τεράστια καζάνια με λάδι και σιρόπι μελιού πάντα οδηγούν τους επισκέπτες…
Έχουμε δείξει παλαιότερα και μια πιο απλή συνταγή, με δύο μόλις υλικά, για γρήγορο αποτέλεσμα. Αυτή όμως είναι η κατ' εξοχήν παραδοσιακή για λουκουμάδες.
Τα μυστικά της συνταγής
Η συνταγή για τους λουκουμάδες έχει μια μικρή διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα γλυκά που γνωρίζουμε, γιατί γίνεται με μαγιά.
Είναι η μαγιά που θα τους κάνει αφράτους και πεντανόστιμους. Προσέξτε μόνο το νερό στη ζύμη να είναι χλιαρό, αλλά όχι καυτό, για να μην απενεργοποιήσει τη μαγιά.
Το δεύτερο και κρίσιμο ζήτημα είναι το σιρόπι. Καλό είναι να το ετοιμάσετε εκ των προτέρων, να είναι κρύο όταν τηγανίζετε τους λουκουμάδες. Φροντίστε να έχετε την κατσαρόλα με το σιρόπι δίπλα στο τηγάνισμα για να ρίχνετε τους λουκουμάδες απευθείας στο σιρόπι.
Τέλος, εκτός από το σιρόπι, που είναι σημαντικό να βασίζεται στο μέλι, μπορείτε να πασπαλίσετε τους λουκουμάδες με κανέλα και σπασμένα καρύδια. Η επιλογή βέβαια εδώ είναι δική σας και ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Βίντεο: Πώς θα «κόψετε» λουκουμάδες χωρίς εργαλεία
Υπάρχουν εκεί έξω εργαλεία που «κόβουν» λουκουμάδες σε μπαλάκια ή ακόμη και με τρύπα μέσα στο λάδι. Αν όμως δεν διαθέτετε κάτι τέτοιο, δείτε στο βίντεο το μυστικό με το ποτήρι νερό που θα σας δώσει τέλειους στρογγυλούς λουκουμάδες. Δείτε από το 1:55 και μετά...
Υλικά
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. νισεστές
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιά μέλι
- 1 πρέζα αλάτι
- 270ml χλιαρό νερό
- Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- Για το σιρόπι μελιού: ½ φλιτζάνι μέλι
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- ¼ του φλιτζανιού νερό
- 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Σε κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό. Αφήνουμε να πάρει το σιρόπι βράση για 5 λεπτά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 ακόμη λεπτά. Θέλουμε το σιρόπι να είναι κρύο όταν ξεκινήσουμε το τηγάνισμα των λουκουμάδων.
- Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το λάδι για το τηγάνισμα, σε ένα μπολ και ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 35 λεπτά περίπου.
- Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα, να ζεσταθεί καλά. Παίρνουμε ένα ποτήρι νερό δίπλα στην κατσαρόλα.
- Βουτάμε το χέρι μας στο νερό, και στη συνέχεια παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από τη ζύμη και την αφήνουμε απαλά στο τηγάνι. Δεν αφήνουμε το ζυμάρι από ψηλά για να μην πιτσιλίσει. Γεμίζουμε την κατσαρόλα, γυρίζουμε στα 2 λεπτά αφού πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Με τρυπητή κουτάλα βουτάμε απευθείας τους ζεστούς λουκουμάδες στο σιρόπι. Συνεχίζουμε με όλη τη ζύμη.