Μετράμε τις μέρες αντίστροφα για τη λήξη του Lockdown, αλλά και ως τα Χριστούγεννα με μια απόλυτα παραδοσιακή συνταγή για κουραμπιέδες.
Το πάλευκο γλυκό που σε όλη την Ελλάδα συνηθίζουν να ετοιμάζουν τις γιορτές, είναι η νούμερο ένα συνταγή για κάθε περίσταση στα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας. Οι κουραμπιέδες είναι το γλύκισμα σε αρραβώνες και γάμους, αλλά και με κάθε εορταστική αφορμή.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Δεν έχουν πολλά υλικά και περισσότερο θα σας παιδέψουν να τους πλάσσετε και να τους αχνίσετε, παρά να αναμείξετε τα συστατικά της συνταγής στο μίξερ. Ωστόσο, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα καλό μίξερ, τουλάχιστον για να χτυπήσετε το βούτυρο.
Η συνταγή απαιτεί πολύ καλά υλικά και κυρίως το βούτυρο που πρέπει να είναι αιγοπρόβειο και αρωματικό. Επίσης, το κονιάκ εκτός από άρωμα βοηθά τη σόδα να ενεργοποιηθεί πριν την προσθέσετε στο μείγμα.
Υλικά
- 250 γρ αιγοπρόβειο βούτυρο (στο βαζάκι)
- 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές baking powder
- ½ κγ μαγειρική σόδα
- 2 σφηνάκια κονιάκ
- Το ξύσμα από 1 λεμόνι
- 50 γρ ζάχαρη άχνη
- 200 γρ αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρδισμένα
- Ροδόνερο και ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο δυνατό του μίξερ για τουλάχιστον 15 λεπτά να ασπρίσει καλά.
- Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και προσθέτουμε μαζί με τις βανίλιες στο μείγμα του βουτύρου. Αναμειγνύουμε το baking powder με το αλεύρι και προσθέτουμε σταδιακά στον κάδο του μίξερ. Θα χρειαστεί να αλλάξετε εξάρτημα και να χρησιμοποιήσετε τον γάντζο.
- Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα χροντροσπασμένα. Δεν ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη
- Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και πλάθουμε μπαλάκια 3-4 εκατοστών. Τοποθετούμε με απόσταση και πιέζουμε ελαφρά στην επιφάνεια τους με τον αντίχειρα
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (αέρα) για 30 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν ελαφρά, αλλά ενώ είναι ακόμη χλιαρή ραντίζουμε με ροδόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη