Συνταγή για παραδοσιακό σπετσοφάι - iefimerida.gr

Συνταγή για παραδοσιακό σπετσοφάι

Τηγάνι ζεστό, σε καρό πετσέτα κουζίνας, με σπετσοφάι
Τηγάνι ζεστό, σε καρό πετσέτα κουζίνας, με σπετσοφάι / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν υπάρχει παραδοσιακό πιάτο για «μερακλήδικο» μεζέ, αυτό σίγουρα είναι το σπετσοφάι, και εμείς έχουμε τη συνταγή.

Με βάση το παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο, το σπετσοφάι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καλωσορίσουμε το φθινόπωρο και την αλλαγή του καιρού που πλησιάζει. Τριμμένη ντομάτα, μυρωδικά και πικάντικη γεύση είναι τα βασικά συστατικά για μια πετυχημένη συνταγή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς πήρε το όνομά του το σπετσοφάι

Διαβάζουμε στο λήμμα της Wikipedia, πως η λέξη σπετσοφάι ή σπεντζοφάι δεν σχετίζεται με το νησί των Σπετσών. Αντίθετα, πρόκειται για τον συνδυασμό της λατινικής λέξης «spezz» και της ελληνικής «φαγητό», που δίνει το όνομα σπετσοφάι.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το όνομα η συνταγή το πήρε από τη λέξη «σπέντζα», που χρησιμοποιούνταν για την καυτερή πιπεριά. Καθώς το πικάντικο είναι απαραίτητο συστατικό της συνταγής, το απολαυστικό κοκκινιστό πήρε το όνομα σπεντζοφάι.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Ένα σπετσοφάι εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών του. Καλό, προσεγμένο κρέας στο λουκάνικο, φρέσκια ντομάτα και αρωματικό κρασί θα κάνουν τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα της συνταγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και αυτός είναι κανόνας για όλα τα κοκκινιστά, να θυμάστε πως πάντοτε σοτάρουμε το κρέας πρώτα και στη συνέχεια το κρεμμύδι και τα λαχανικά. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε τη δυσάρεστη γεύση καμένου κρεμμυδιού στο πιάτο.

Υλικά

  • 600 γρ. χωριάτικα λουκάνικα με πράσο
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 2 μικρές πιπεριές τσίλι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 ποτήρι του κρασιού, λευκό κρασί
  • 1 κουταλάκι μπούκοβο
  • Ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ξερή ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κόβουμε το λουκάνικο σε φέτες. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το λουκάνικο για 1’ λεπτό.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε ψιλές φέτες και ψιλοκόβουμε και το σκόρδο. Ραντίζουμε το τηγάνι με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και προσθέτουμε κρεμμύδι και σκόρδο. Σοτάρουμε απαλά να γυαλίσει.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες. Σοτάρουμε να μαλακώσουν τα λαχανικά για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
  • Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την τομάτα, τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει βράση.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το σπετσοφάι να μαλακώσει και να δέσει η σάλτσα για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ