Μαζί με το σάμαλι και το ραβανί, η καρυδόπιτα συμπληρώνει τις παραδοσιακές συνταγές για γλυκά, τη γεύση των οποίων έχουμε όλη από τις πρώτες μας μνήμες ως παιδιά.
Η συνταγή αυτή που μοιάζει με μελωμένο κέικ, όπως αντίστοιχα και το ραβανί ή το σάμαλι (με τη διαφορά πως τα τελευταία γίνονται με βάση το σιμιγδάλι) χρωστά όλη του τη γεύση στο πολύτιμο καρύδι. Μην σας τρομάξει ο αριθμός αυγών, είναι απαραίτητα για να φουσκώσει και να γίνει αφράτο.
Μερικά μυστικά της συτναγής
Θα πρέπει να μοιράσετε ασπράδια και κρόκους σε δύο λεκάνες, προκειμένου να χτυπήσετε αυτά σε μαρέγκα που θα δώσει αέρα στο γλυκό καθώς ψήνεται. Επιπλέον, η συνταγή περιλαμβάνει ελάχιστον baking powder προκειμένου να βοηθήσει στο φούσκωμα.
Η συνταγή που θα δείτε παρακάτω είναι από παλιά νοικοκυρά και γι’ αυτό θα δείτε πως μετράμε τα υλικά σε κουταλιές. Στην ουσία θα πρέπει να θυμάστε τον μαγικό αριθμό 15 που αποτελεί τη βάση για τα τέσσερα πρώτα υλικά.
Στο σιρόπιασμα, όπως και σε κάθε παρόμοιο γλυκό καλό είναι να σιροπιάσουμε με κρύο σιρόπι σε ζεστό γλυκό, για να πιει πιο ομοιόμορφα τα υγρά η καρυδόπιτα. Μια ιδέα για σερβίρισμα είναι να καλύψετε την επιφάνεια του γλυκού με λιωμένη σοκολάτα
Υλικά
- 15 αυγά
- 15 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
- 15 κ.σ. ζάχαρη
- 15 κ.σ. τριμμένο καρύδι
- 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 σφηνάκι ουίσκι
- 1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
- 1 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
- 1 κ.σ. baking powder
- Για το σιρόπι: 4 ποτήρια νερό
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- φλούδα από 1 λεμόνι
- 2 ξυλαράκια κανέλας
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο
Εκτέλεση
- Χτυπάμε σε μια λεκάνη τους κρόκους να αφρατέψουν και να ασπρίσουν καλά. Σε άλλο σκεύος (με πολύ καλά καθαρισμένα τα φτερά του μίξερ) χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να γίνουν αφράτη μαρέγκα.
- Γυρίζουμε ένα μέρος της μαρέγκας στο μείγμα των κρόκων ανακατεύουμε ζωηρά καις τη συνέχεια προσθέτουμε την υπόλοιπη ενσωματώνοντας απαλά. Τέλος προσθέτουμε και το σφηνάκι ουίσκι.
- Ανακατεύουμε τα μυρωδικά με το baking powder και το αλεύρι και προσθέτουμε στο μείγμα μας, χτυπώντας στο χαμηλό με το μίξερ.
- Απλώνουμε το μείγμα σε μεγάλο ταψί της κουζίνας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι, όσο ψήνεται η καρυδόπιτα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι, βράζουμε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει 10’ λεπτά, και σιροποιάζουμε, αφού απορρίψουμε την κανέλα και τη φλούδα λεμόνι.