Μια συνταγή για ένα γλυκό υψηλών απαιτήσεων και απαράμιλλης γεύσης, από τον πρώτο καλεσμένο σεφ του MasterChef για φέτος.
Πρώτη δοκιμασία αποχώρησης στο MasterChef 4 και ταυτόχρονα ο πρώτος καλεσμένος σεφ στην κουζίνα του διαγωνισμού. Το πιάτο αντιγραφής είναι ενός από τους καλύτερους Pastry Chef στην Ελλάδα, του Ευγένιου Βαρδακαστάνη.
Ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σ.Τ.Ε Αναβύσσου του τμήματος Ζαχαροπλαστικής κι F&B Management στο πανεπιστήμιο της Χάγης.
Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στον τομέα των ξενοδοχείων περνώντας από μεγάλες μονάδες όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το Πεντελικόν κ.α. Στη συνέχεια ασχολήθηκε και με τον χώρο των εστιατορίων έχοντας συνεργασίες με διακεκριμένους παγκοσμίως Chefs όπως ο Alain Ducasse, Guy Martin, Manuel Martinez.
Συνταγή για κρέμα γιαουρτιού και λευκής σοκολάτας με χυμό φράουλας
Ο Ευγένιος Βαρδακαστάνης βρέθηκε πριν από κάποια χρόνια στην εκπομπή μαγειρικής της Ελένης Ψυχούλη, όπου και έδειξε πως να ετοιμάσουμε ένα πολύ ανάλαφρο και γευστικό γλυκό. Από εκεί, είδαμε την συνταγή για το αέρινο επιδόρπιο με άρωμα φράουλας και δροσερό γιαούρτι.
Υλικά
Παράλληλα εργάστηκε ως εκπαιδευτικός, ενώ έχει παρουσιάσει εκπαιδευτικά σεμινάρια σε μεγάλες εκθέσεις του κλάδου της ζαχαροπλαστικής .
- Για το χυμό φράουλας: ½ κιλό φράουλες
- 50 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
- Για την κρέμα γιαουρτιού με λευκή σοκολάτα: 200 γρ γιαούρτι
- 100 γρ κρέμα γάλακτος
- 10 γρ. Γλυκόζη
- 8 γρ ζελατίνη
- 340 γρ λευκή σοκολάτα
- 300 γρ κρέμα γάλακτος
- 16 μέτριες φράουλες
- Για το σερβίρισμα: Παγωτό φράουλα
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση
- Παίρνουμε τις φράουλες καταψυγμένες, για να βγάλουν περισσότερο, διαυγή και πλούσιο χυμό. Τις βάζουμε στη φωτιά σε μπεν μαρί μαζί με τη ζάχαρη και περιμένουμε 40 λεπτά να βγει ο χυμό και να λιώσει η ζάχαρη
- Βάζουμε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για να λιώσουν
- Λιώνουμε σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα τη λευκή σοκολάτα
- Βάζουμε την κρέμα γάλακτος (100γρ) και τη γλυκόζη να ζεσταθούν. Στραγγίζουμε τις ζελατίνες στη ζεστή κρέμα γάλακτος και την προσθέτουμε σιγά, σιγά στη λευκή σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά
- Προσθέτουμε σιγά, σιγά το γιαούρτι και προς το τέλος προσθέτουμε αχτύπητη την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος κρύα. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να σφίξει.
- Χτυπάμε την κρέμα από το ψυγείο στον κάδο του μίξερ για περίπου ένα λεπτό να αφρατέψει και βάζουμε σε κορνέ ή σερβίρουμε με ένα κουτάλι.
- Γεμίζουμε μπολάκια με την κρέμα, μοιράζοντας την ποσότητα ισομερώς, περιχύνουμε με τον χυμό φράουλας και στολίζουμε με φρέσκα κομμάτια φράουλας.
- Σερβίρουμε με παγωτό φράουλα και φρέσκα φύλλα βασιλικού