Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από την πιο όμορφη εποχή του χρόνου: Τα Χριστούγεννα.
Όλα είναι σχεδόν έτοιμα για το γιορτινό τραπέζι, που θα είναι πιο πλούσιο και γευστικό από ποτέ. Τα γλυκά, παραδοσιακά και μη, έχουν κάθε χρόνο την τιμητική τους. Εκτός από τα κλασσικά όμως, μας αρέσει να δοκιμάζουμε και άλλες συνταγές.
Ένα από τα πιο διάσημα γλυκά των Χριστουγέννων είναι το γαλλικό Bûche de Noël ή κορμός, όπως το λέμε στην Ελλάδα. Είναι λαχταριστό γλυκό, αφράτο, με πλούσια γεύση σοκολάτας που θα ξετρελάνει τους πάντες. Ό,τι πρέπει για το εορταστικό τραπέζι!
Υλικά
- 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 αυγά
- 8 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. κακάο
- 1 καψουλίτσα βανίλιας
- 200 γρ. σαντιγί
- 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 φλ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- 1 καψουλίτσα βανίλιας
- 2 αυγά
- 1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο βούτυρο
Εκτέλεση
- Για το παντεσπάνι: Κοσκινίζετε σε ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάτε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και προσθέτετε τμηματικά τη μισή ζάχαρη, χτυπώντας συνέχεια.
- Χτυπάτε χωριστά τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας νερό, το κακάο και τη βανίλια και χτυπάτε το μείγμα να ενσωματωθούν. Προσθέτετε κατόπιν τη μαρέγκα και ανακατεύετε ελαφρά. Στο τέλος ενσωματώνετε τμηματικά το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά.
- Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ρηχό ορθογώνιο ταψί 25 x 38 εκ. περίπου και απλώνετε μέσα το μείγμα. Το ψήνετε σε μέτριο φούρνο 15’-20’. Πασπαλίζετε πάνω σε μια πετσέτα ή λαδόχαρτο ζάχαρη άχνη και αναποδογυρίζετε το ταψί με το σοκολατένιο παντεσπάνι.
- Ξεκολλάτε το χαρτί και κόβετε τις ξερές άκρες από το παντεσπάνι. Το τυλίγετε, μαζί με την πετσέτα ή το λαδόχαρτο, σε ρολό. Αφήνετε να μείνει έτσι τυλιγμένο 1 ώρα. Κατόπιν το ξετυλίγετε. Αναμειγνύετε τη σαντιγί με τη μισή σοκολάτα λιωμένη σε μπεν μαρί. Απλώνετε πάνω στο παντεσπάνι την κρέμα και το ξανατυλίγετε σε ρολό.
- Για το γλάσο: Λιώνετε σε μπεν μαρί την υπόλοιπη σοκολάτα μαζί με δύο κουταλιές της σούπας νερό. Τη βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και ένα ένα τα αυγά χτυπώντας συνεχώς. Ρίχνετε ρίχνετε τμηματικά το βούτυρο ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε το γλάσο μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτετε λίγη βανίλια σκόνη και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε το ρολό με το γλάσο της σοκολάτας και τραβάτε γραμμές με πιρούνι.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο