Μπορεί το αρνί στη σούβλα να έχει εξελιχθεί σε φαγητό - σήμα κατατεθέν του ελληνικού Πάσχα αλλά και το φουρνιστό έχει τη δική του ξεχωριστή χάρη. Ιδού μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για να το απολαύσετε αλλιώς.
Ήξερες ότι… δεν βάζει όλη η Ελλάδα σούβλα το Πάσχα;
Το έθιμο του σουβλιστού αρνιού είναι καθαρά ρουμελιώτικο. Εκτός από τη Στερεά Ελλάδα, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας το Πάσχα, σύμφωνα με την εκάστοτε τοπική παράδοση, έψηναν το αρνί ή το κατσίκι με διαφορετικούς τρόπους. Όμως με το πέρασμα των χρόνων η σούβλα επικράτησε και σε πολλά άλλα μέρη.
Ωστόσο σύμφωνα με τα έθιμα, στην Κρήτη, για παράδειγμα, έχουν το αντικριστό (μεγάλα κομμάτια κρέατος ψήνονται όρθια γύρω από ανοιχτή φωτιά) και το οφτό (ψητό στον φούρνο με κληματόβεργες). Στην Άνδρο όπως και σε όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, ειδικά στα Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, γεμίζουν το αρνί με μυρωδικά, ρύζι, εντόσθια και τυριά και το ψήνουν σε πέτρινους φούρνους. Στη Χαλκιδική το λένε Ψήμα και είναι στην ουσία φουρνιστό κατσίκι με ρύζι και μυρωδικά ενώ στην Πελοπόννησο φτιάχνουν αρνί καπαμά, δηλαδή κοκκινιστό στη γάστρα ή στην κατσαρόλα.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν έχουμε την ευχέρεια, τον χρόνο και τις συνθήκες να το απολαύσουμε παραδοσιακά μπορούμε κάλλιστα να το φτιάξουμε στο σπίτι. Εύκολα και γρήγορα, με φαντασία και υλικά της εποχής, αυτό το γιορτινό φαγητό σίγουρα θα το ευχαριστηθούμε με οικογένεια και φίλους.

Υλικά για 6-8 μερίδες
- 2 κιλά κατσικάκι γάλακτος, σπάλα ή μπούτι, ολόκληρο κομμάτι
- 4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
- 500 γρ. πατάτες, χοντροκομμένες
- 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
- 2 πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένες
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 2 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο ή 1 κ.γ. ξερό δενδρολίβανο
- ½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
- ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- χυμός από 2 λεμόνια
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε βαθιές τρύπες σε διάφορα σημεία του κρέατος και βάζουμε μέσα μπόλικο αλατοπίπερο και από μία σκελίδα σκόρδο. Επίσης τρίβουμε όλη την επιφάνεια του κρέατος με αλατοπίπερο και δενδρολίβανο. Βάζουμε το κατσικάκι στη γάστρα και γύρω γύρω αραδιάζουμε τα λαχανικά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με σύρμα το ελαιόλαδο, το κρασί, το μέλι, τη μουστάρδα και τον χυμό των λεμονιών.
Περιχύνουμε το κρέας και τα λαχανικά με το μείγμα, αλατοπιπερώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με δενδρολίβανο. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να ψηθούν τα λαχανικά. Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει καλά το κατσίκι. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά, κόβουμε και σερβίρουμε ζεστό.
Tip:Στο μείγμα των λαχανικών μπορείτε να βάλετε ό,τι σας αρέσει και είναι της εποχής, από αγκινάρες και σπαράγγια μέχρι χοντροκομμένο φινόκιο. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε γλυκοπατάτες. Όσο περισσότερα και διαφορετικά λαχανικά χρησιμοποιήσετε τόσο πιο νόστιμο και μυρωδάτο θα βγει το φαγητό.