Οι Σουηδοί έχουν παράδοση στις ζύμες και την περίοδο των εορτών στην κουζίνα πηγαινοέρχονται ταψιά με κέικ, πίτες και μπισκότα.
Εκτός από το παραδοσιακό τους μπισκοτόσπιτο, κάθε σπίτι στη Σουηδία, κυρίως αυτη την εποχή, φτιάχνει μυρωδάτο και αφράτο κέικ που συνοδεύει περίφημα καφέ και τσάι και ξεχωρίζει από την σπιρτάδα του κάρδαμου, σε γεύση και οσμή.
Κάρδαμο πωλείται είτε σε σκόνη, είτε σε κόκκους τους οποίους θα πρέπει να σπάσετε στο γουδί. Το κέικ μπαίνει σε φόρμα, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που το βάζουν σε ταψί, σαν πίτα, και γιατί όχι βασιλόπιτα, για να καλωσορίσουν ευωδιαστά τον νέο χρόνο.
Ακολουθήστε βήμα βημα την αυθεντική συνταγή για κέικ κάρδαμο και η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Θα χρειαστούμε
Υλικά συνταγής για κέικ κάρδαμο
- 100 γρ λιωμένο βούτυρο
- 300 γρ ζάχαρη για όσους προτιμούν τα γλυκά, για τους υπόλοιπους τα 200 γρ είναι οκ
- 2 κουταλιακια του γλυκού baking powder
- 400 γρ αλεύρι
- 1 αυγό
- 2-3 κουταλάκια του γλυκού κοπανισμένο κάρδαμο
- 250 ml υγρό γιαούρτι ή γάλα
Εκτέλεση συνταγής για κέικ κάρδαμο
Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και μετά βάζουμε το μίγμα στο βούτυρο με τη ζάχαρη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε να γίνει λείο το μίγμα και το βάζουμε σε μία φόρμα που έχουμε αλείψει με βούτυρο και έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Ψήνουμε για 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς.
Οταν κρυώσει πασπαλίζουμε το κέικ με άχνη, ενω για όσους τους προτιμούν, οι ξηροί καρποί ταιριάζουν περίφημα.
Η συνταγή είναι της Φωτεινής Ελευθεριάδου απ΄ευθειας από τη Σουηδία