Τσουρέκι, το απόλυτα συνδεδεμένο με το Πάσχα γλυκό, το φτιάχνουμε και στο σπίτι μας με επιτυχία, με την παρακάτω συνταγή.
Ολοι θέλουμε να φτιάξουμε στο σπίτι μας τσουρέκια, αγαπημένο γλυκό και σνακ μικρών και μεγάλων και η παρακάτω συνταγή εγγυάται αποτέλεσμα μυρωδάτο και μαστιχωτό.
Υλικά συνταγής για το τσουρέκι του Δημήτρη Μακρυνιώτη
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος LURPAK
- 280 γρ. ζάχαρη
- 22 γρ. ξηρή μαγιά
- 200 ml γάλα πλήρες
- 90 ml νερό
- 80 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 2 μεσαία αυγά
- 1 1/2 κ.γ μαχλέπι
- 1/2 κ.γ κάρδαμο (ή αλλιώς κακουλέ)
- 1/2 κ.γ μαστίχα τριμμένη
- Μια βανίλια
- Προαιρετικά ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Υλικά για την επάλειψη
- 1 αυγό
- 1 κ.σ γάλα πλήρες
Συνταγή για τσουρέκι του Δημήτρη Μακρυνιώτη -Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το νερό, που πριν έχουμε ζεστάνει, αλλά όχι κάψει.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας 1 κ.σ ζάχαρη, 2-3 κ.σ αλεύρι και την μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς, ίσα να αναμειχθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Έπειτα, σκεπάζουμε καλά με μια μεμβράνη τον κάδο μας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά.
- Αφού περάσουν τα 20 λεπτά και «ξυπνήσει» η μαγιά μας, προσθέτουμε πρώτα το υπόλοιπο αλεύρι και μετά τα υπόλοιπα υλικά μας, με τελευταίο το γάλα (που πριν έχουμε ζεστάνει ώστε να είναι χλιαρό) και το βούτυρο που έχουμε λιώσει σε ένα μπρίκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Προσοχή στο βούτυρο, να μην είναι καυτό, αλλά απλά ζεστό.
- Ανακατεύουμε με τον γάντζο, σε μεσαία προς χαμηλή ταχύτητα, για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ελαστικό και κολλώδες ζυμάρι.
- Αμέσως μετά, λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας και καλύπτουμε καλά το μπολ με μεμβράνη.
- Τέλος, το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για δυο ώρες τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι μας.
- Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 9 ίσα κομμάτια.
- Έπειτα, παίρνουμε 3 από τα κομμάτια, τα κάνουμε κορδόνια ίσου πάχους και μήκους και φτιάχνουμε μια πλεξούδα.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, φτιάχνοντας πλεξούδες και με τα υπόλοιπα κομμάτια μας.
- Αμέσως μετά, αφού τοποθετήσουμε τα τσουρέκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά τουλάχιστον.
- Αφού περάσουν τα 45 λεπτά, χτυπάμε σε ένα μπολάκι το αυγό με το γάλα προσέχοντας να είναι και τα δυο σε θερμοκρασία δωματίου και με ένα πινέλο αλείφουμε πολύ απαλά όλη την επιφάνεια της κάθε πλεξούδας μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 160 βαθμούς για 23-25 λεπτά.
Bίντεο για τη συνταγή για τσουρέκι του Δημήτρη Μακρυνιώτη
Για τη νηστεία πάντως και μέχρι να φτιάξουμε τα κλασικά τσουρέκια είχαμε δει πρόσφατα από εδώ τη νηστίσιμη εκδοχή τους, αλλά και άλλες ωραίες συνταγές, όπως το fudge με δύο υλικά, τη νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας και το νηστίσιμο brownie.
Η ιστορία του τσουρεκιού
Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο.
Η λέξη «τσουρέκι» προέρχεται από το τουρκικό çörek, που σημαίνει οποιαδήποτε ζύμη περιέχει μαγιά.
Το τσουρέκι στην Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά κυρίως κατά την περίοδο του Πάσχα ή των Χριστουγέννων.
Επίσης αναφέρεται και ως λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο, ωστόσο έχει επικρατήσει η λέξη «τσουρέκι». που υιοθετήθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Στην Αρμενία ονομάζεται chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak και στη Ρουμανία cozonac.
Το σχήμα του τσουρεκιού ποικίλει ανάλογα με τον τόπο παρασκευής. Μπορεί να είναι πλεξούδα, κουλούρα ή στρογγυλό σαν μπάλα. Πολλές φορές, διακοσμείται με ένα κόκκινο βαμμένο αυγό στη μέση.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του τσουρεκιού είναι τα εξής: βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, αυγά, μαχλέπι, μαστίχα, νερό, μαγιά νωπή, βανίλια, αλεύρι σκληρό και αμύγδαλο φιλέ για την επιφάνεια ως διακοσμητικό.
Διάσημα και πολύ διαδεδομένα είναι πλέον και τα τσουρέκια με γεύσεις, όπως σοκολάτα, λευκή ή γάλακτος, γεμιστά με κάστανο κ.α.