Η πιο διαδεδομένη ονομασία αυτής της συνταγής μπορεί να είναι φαλάφελ, αλλά εδώ στην Ελλάδα τους αποκαλούμε και πιο απλά… ρεβιθοκεφτέδες.
Η αλήθεια είναι πως τα φαλάφελ έχουν γίνει ένα από τα πιο νόστιμα healthy γεύματα τα τελευταία χρόνια. Μπόλικα μυρωδικά, θρεπτικό ρεβίθι και μια σειρά από συνδυασμοί σερβιρίσματος. Είτε με μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού, είτε με σάλτσα από ταχίνι, σε σάντουιτς και αραβικές πίτες, αλλά και σκέτα για ένα γρήγορο γεύμα.
Τα μυστικά της συνταγής
Οι ρεβιθοκεφτέδες είναι μια συνταγή αρκετά απλή, που όμως χρειάζεται προσοχή σε μια-δυο λεπτομέρειες. Για αρχή, να πούμε πως επιλέξαμε μια συνταγή που δεν χρειάζεται τηγάνισμα για δύο λόγους:
Πρώτον, για να κρατήσουμε τα θρεπτικά συστατικά στο πιάτο και
Δεύτερον, γιατί στον φούρνο δεν χρειάζεται να παιδεύεστε με λάδια, σπάτουλες, χαρτιά κουζίνας για να απορροφήσουν το παραπανίσιο λάδι και «χάος» στην κουζίνα.
Μια ακόμη πολύ σημαντική συμβουλή είναι να επιλέξετε καλά ρεβίθια. Αν το ρεβίθι, όπως και κάθε όσπριο, είναι πολυκαιρισμένο, όσο και να το μουλιάσετε δεν θα μαλακώσει όσο πρέπει. Α, και μην μπείτε στον πειρασμό να πάρετε προβρασμένα ρεβίθια σε κονσέρβα, το αποτέλεσμα θα είναι απογοητευτικό.
Υλικά
- ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο και μία κουταλιά επιπλέον
- 1 φλιτζάνι ρεβίθια ωμά
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο (διαλέξτε τα φύλλα)
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένο κόλιανδρο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 πρέζα κύμινο
- Κανέλα στη μύτη του κουταλιού
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε κρύο νερό για τουλάχιστον 4 ώρες. Ιδανικά όλο το βράδυ...
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζουμε τη σχάρα στη μεσαία σκάλα του φούρνου.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και ρίχνουμε το ελαιόλαδο να νοτίσει όλη η επιφάνεια.
- Βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων τα ρεβίθια στραγγισμένα, κρεμμύδι, μαϊντανό, κόλιανδρο, σκόρδο, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με το κύμινο και την κανέλα. Προσθέτουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο. Πολτοποιούμε ώσπου να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Πλάθουμε τους ρεβιθοκεφτέδες σε μέγεθος μπάλας του γκολφ και στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί.
- Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου, γυρίζοντας τους ρεβιθοκεφτέδες στα μισά, ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.