Μια εύκολη συνταγή για λουκουμάδες με δύο συστατικά που προσθέτουν άρωμα στη γεύση.
Οι λουκουμάδες ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις και είναι ένα από τα ωραιότερα επιδόρπια για να ολοκληρώσουμε το γεύμα μας.
Η ιστορία του λουκουμά ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα όπου λεγόταν κέρμα με μέλι, ήταν στρογγυλός και δίνοταν ως έπαθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με το στεφάνι ελιάς στον νικητή.
Σε κάθε τόπο οι λουκουμάδες προσφέρονται σε κάποιες γιορτές, αλλά και για κέρασμα όταν τα παιδιά ξεκινούν σχολείο για πρώτη φορά.
Η συνταγή για αφράτους λουκουμάδες είναι πολύ εύκολη και τα δύο συστατικά που απογειώνουν τη γεύση είναι ο χυμός λεμονιού και πορτοκαλιού. Εχουμε δει και στο παρελθόν συνταγές για λουκουμάδες, λουκουμάδες με τρία υλικά, συνταγή για παραδοσιακούς λουκουμάδες, αλλά η συγκεκριμένη είναι πολύ ιδιαίτερη.
Συνταγή για αυγά μάτια με κιμά στο τηγάνι -«Σπιτικό» brunch
Υλικά συνταγής για λουκουμάδες
- 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- ½ ποτήρι του κρασιού φρέσκο χυμό λεμόνι
- ½ ποτήρι του κρασιού φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- αλάτι
- 1 ½ φλιτζάνι νερό
- λάδι για το τηγάνι
Για το σιρόπι
- 3,5 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
Πώς φτιάχνουμε τους λουκουμάδες
- Ξεκινάμε φτιάχνοντας πρώτα το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι και το ξύλο κανέλας. Βράζουμε για 10 λεπτά και μετά αποσύρουμε από την φωτιά προκειμένου να κρυώσει.
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα πολύ καλά για να γίνει ένας ομοιόμορφος παχύρρευστος χυλός.
- Μέσα στο καυτό λάδι του τηγανιού ρίχνουμε τις μπουκίτσες και τις αφήνουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζουμε τους λουκουμάδες προσεχτικά με τρυπητή κουτάλα.
- Σερβίρουμε σε ένα βαθύ πιάτο και περιχύνουμε από πάνω με το σιρόπι.
Μυστικά για τέλειους λουκουμάδες
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σιρόπι με σκέτο μέλι.
- Ταιριάζει πολύ να συνοδέψουμε τις μπουκίτσες με παγωτό καϊμάκι.