Η αυθεντική συνταγή για κεφτεδάκια τηγανιτά.
Τα κεφτεδάκια είναι ένα φαγητό που το έχουμε συνδυάσει με τα παιδικά μας χρόνια και φυσικά είναι από εκείνα τα φαγητά που μυρίζουν καλοκαίρι. Δεν υπάρχει καλοκαίρι χωρίς να φτιάξουμε κεφτέδες, είτε τους κλασσικούς με κιμά, είτε με διάφορα λαχανικά, όπως είναι οι ντοματοκεφτέδες της Σαντορίνης.
Στη γαστρονομία έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα, από εκείνα τα χρόνια που η κάθε γυναίκα είχε στο σπίτι της το βιβλίο μαγειρικής του Νίκου Τσελεμεντέ. Ωστόσο, οι μυρωδιές από τις αυθεντικές γεύσεις, δίχως πειραματισμούς, είναι εκείνες που μας ξυπνάνε αναμνήσεις και δεν χορταίνουμε ποτέ να απολαμβάνουμε με την οικογένεια ή με μια καλή παρέα.
Τα κεφτεδάκια παραμένουν ένα διαχρονικό φαγητό γεμάτο αρώματα και όσες κι αν κάνουμε παραλλαγές για να γίνουν πιο ελαφριά πάντα θα επιστρέφουμε στην κλασσική και αυθεντική συνταγή.
Τα αυθεντικά κεφτεδάκια με την συνταγή του Τσελεμεντέ
Υλικά
- 700γρ κιμά
- 1-1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψίχα ψωμί
- 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές βούτυρο
- μαϊντανός ψιλοκομμένος
- δυόσμος ψιλοκομμένος
- 2 αυγά
- 3 κουταλιές της σούπας γαλέτα ή φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
- αλεύρι
- λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Βάζουμε τον κιμά σε μια λεκάνη με το μισό κρεμμύδι, ενώ το υπόλοιπο το ξανθίζουμε σε τηγανάκι με βούτυρο και, στη συνέχεια, το ρίχνουμεκι αυτό στον κιμά.
- Προσθέτουμε την ψίχα ψωμιού καλά μουσκεμένη και στιμμένη, το μαϊντανό και το δυόσμο, τα αυγά και τη γαλέτα, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα.
- Απλώνουμε αλεύρι σε ένα χαρτί και κόβουμε τη ζύμη με ένα κουτάλι της σούπας(μια κουταλιά γεμάτη για κάθε κεφτέ). Τους τυλίγουμε με το αλεύρι και τους πλάθουμε έναν έναν, στο συνηθισμένο σχήμα τους.
- Τους τηγανίζουμε με λάδι (προαιρετικά όποιος θέλει με βούτυρο).