Κανένα άλλο φρέσκο ζυμαρικό δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει στο σπίτι. Συνταγή για νιόκι πατάτας με σάλτσα πέστο.
Ας ξεκινήσουμε με τα απλά. Τα νιόκι είναι ζυμαρικά. Επειδή ακριβώς γίνονται με βασικό υλικό την πατάτα, μπορείτε να τα ετοιμάσετε στο σπίτι πάρα πολύ εύκολα και χωρίς να χρειάζεστε κάποια ειδική μηχανή για ζυμαρικά.
Εκείνο που έχει σημασία στην περίπτωση των νιόκι είναι να επιλέξουμε πατάτες που θα δώσουν ωραία γεμάτη γεύση. Αναζητήστε πατάτες Νάξου ή Νευροκοπίου που θα ταιριάξουν ιδανικά για την περίσταση.
Το κόλπο με το πιρούνι για να φτιάξουμε νιόκι
Τέλος, για να δώσουν στα νιόκι τη ριγωτή επιφάνεια, οι σεφ χρησιμοποιούν ένα ειδικό ξύλινο εργαλείο, πάνω στο οποίο ρολάρουν τη ζύμη. Ωστόσο, μπορεί να έχετε το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι. Δείτε στο βίντεο παρακάτω:
Συνταγή για νιόκι
- 600 γρ μέτριες πατάτες
- 200 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- Μια πρέζα αλάτι
- Για τη σάλτσα πέστο: 1 ματσάκι βασιλικό πλατύφυλλο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3 κ.σ. κουκουνάρι
- 50 γρ τριμμένη παρμεζάνα
- 175 γρ ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις πατάτες στη μέση και της τοποθετούμε σε πανέρι και σε κατσαρόλα προκειμένου να ψηθούν στον ατμό.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής. Λιώνουμε με μια ξύλινη κουτάλα, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουμε ομοιόμορφη υφή.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου να πάρουμε μια απαλή ζύμη
- Κόβουμε σε κομμάτια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε σε κορδόνια 2-3 εκατοστών και κόβουμε με το μαχαίρι σε κομμάτια 3 εκατ περίπου. Περνάμε κάθε κομμάτι από το πιρούνι πιέζοντας ώστε να γυρίσει η ζύμη και να πάρει το νιόκι του κλασικό του σχήμα
Δείτε ένα βίντεο για τον τρόπο παρασκευής των σπιτικών νιόκι
- Βάζουμε σε ένα πολυμηχάνημα όλα τα υλικά για το πέστο και πολτοποιούμε να πάρουμε μια ωραία σάλτσα
- Βράζουμε τα νιόκι σε αλατισμένο νερό που βράζει για 1-2 λεπτά ή ώσπου να ανέβουν στην επιφάνεια
- Σερβίρουμε με τη σάλτσα πέστο και φρέσκα φύλλα βασιλικού