Μια πεντανόστιμη συνταγή για σμυρναίικα σουτζουκάκια που θα σας συναρπάσει.
Τα σουτζουκάκια είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο δημοφιλή σπιτικά φαγητά με βάση τον κιμά. Το αγαπημένο πιάτο με καταγωγή από την Σμύρνη ξεχωρίζει για την πεντανόστιμη πηχτή σάλτσα ντομάτας και τα πλούσια αρώματα της, και είναι
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό δεν είναι το αυθεντικό όνομα της αγαπημένης συνταγής. Στη Σμύρνη, τα Σουτζουκάκια λεγόντουσαν Suçuk köfte γιατί ήταν η σπιτική εκδοχή του Σουτζουκιού, με τα ίδια μυρωδικά σε μορφή κιοφτέ. Μακρόστενα κεφτεδάκια, ενιαίας υφής, με χαρακτηριστικό μπαχαρικό το κίμινο.
Εμείς βρήκαμε μια πεντανόστιμη συνταγή για σουτζουκάκια Σμυρναίικα από την ιστοσελίδα του σεφ Γιώργου Τσούλη, στην οποία προσθέτουμε γιαούρτι για μια έξτρα νότα φρεσκάδας και νοστιμιάς.
Yλικά για συνταγή με σουτζουκάκια με γιαούρτι
Για τα σουτζουκάκια:
- 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 300 γρ. χοιρινό κιμά
- 3 φέτες ψωμί του τοστ, θρυμματισμένες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 αυγό, μέτριο
- 1 κ.σ. ξύδι, από κόκκινο κρασί
- 2 κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
- Αλεύρι, για το πασπάλισμα
Για τη σάλτσα:
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 10 ml λευκό κρασί
- 500 ml νερό
- 1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
- 1 κ.σ. μέλι
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- 6 πίτες για σουβλάκι
- Γιαούρτι, στραγγιστό
- Μαϊντανός
Δείτε τη συνταγή για σουτζουκάκια με γιαούρτι
- Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τους κιμάδες, το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, το ξύδι και το κύμινο. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε με τα χέρια, φορώντας γάντια μιας χρήσης. Αφού ομογενοποιηθεί η ζύμη για τους κεφτέδες την καλύπτουμε με μία μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Μετά το πέρας της μιας ώρας, πλάθουμε σε μπαλάκια των 35-40 γρ. και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Παράλληλα, τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε. Όσο τηγανίζονται τα σουτζουκάκια στρώνουμε σε ένα πιάτο απορροφητικό χαρτί.
- Όταν τα σουτζουκάκια πάρουν σκούρο χρώμα, τα αποσύρουμε από τη φωτιά, τα τοποθετούμε στο πιάτο με το χαρτί και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Για τη σάλτσα: Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, σβήνουμε με το λευκό κρασί αφήνοντας το αλκοόλ εξατμιστεί, κι έπειτα, προσθέτουμε το νερό και το κύμινο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Τα τελευταία 5 λεπτά, προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
- Αφού δέσει η σάλτσα, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σύνθεση: Παίρνουμε μία πίτα για σουβλάκι, την κόβουμε στα 4, την απλώνουμε σε ένα πιάτο και την αλείφουμε με 2-3 κ.σ. γιαούρτι.
- Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια ζεστά πάνω από την πίτα με το γιαούρτι με λίγο μαϊντανό.