Όσο και αν η εποχή είναι ασυνήθιστη και πρωτοφανής, η 25η Μαρτίου έρχεται και επιβάλει την εθνική μας συνταγή. Μπακαλιάρος με σκορδαλιά.
Οι απόψεις περί σκορδαλιάς διίστανται, καθώς άλλοι είναι εκείνοι που ορκίζονται στη συνταγή με ψωμί και άλλοι προτιμούν πιο βελούδινη και ομοιόμορφη υφή, σκορδαλιάς με πατάτα. Για να μην μπαίνετε στο δίλημμα, σας έχουμε δύο συνταγές για να επιλέξετε εκείνη που προτιμάτε. Εσείς απλά συνοδεύστε με τον απολαυστικό μπακαλιάρο.
Συνταγή για σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια
Το μυστικό εδώ βρίσκεται στα καρύδια, αλλά και την κατάλληλη επιλογή του ψωμιού. Η γεύση είναι το ζητούμενο, οπότε καλό είναι να επιλέξουμε καλό ψωμί και φρέσκα υλικά.
Υλικά
- 150γρ ψύχα καρυδιού
- 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης ή 2 κρίθινα παξιμάδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. Ξύδι
- 3-4 ποτήρια ελαιόλαδο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Μουσκεύουμε το ψωμί και στύβουμε καλά να φύγουν τα υγρά. Αντίστοιχα κάνουμε το ίδιο και αν επιλέξουμε παξιμάρια
- Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε το σκόδρο. Προσθέτουμε με τα καρύδια σε επεξεργαστή τροφίμων και συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να πάρουμε έναν ενιαίο πολτό
- Τέλος, προσθέτουμε το στυμμένο ψωμί, το ξύδι, το λάδι και αλάτι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά συνεχόμενα
Συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα
Από την άλλη, μια συνταγή για σκορδαλιά με πατάτα είναι πιο εύκολη διαδικασία. Το μόνο που θα σας βάλει σε… «μπελά» είναι να βράσετε τις πατάτες.
Υλικά
- 450 γρ. πατάτες καθαρισμένες
- 4-6 σκελίδες σκόρδο
- Το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
- 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις πατάτες να μαλακώσουν καλά. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και στύβουμε το χυμό λεμονιού.
- Χτυπάμε το λεμόνι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο σε επεξεργαστή τροφίμων. Μεταφέρουμε το μείγμα του σκόρδου στις πατάτες και πολτοποιούμε με μπίμερ ή με έναν πολτοποιητή χειρός για πουρέ να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Δοκιμάζουμε τη γεύση, ώστε να διορθώσουμε το λάδι ή το λεμόνι και προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι, αν το χρειάζεται.