Μια συνταγή για σπιτικό ψωμί, χωρίς να χρειάζεται εξαντλητικό ζύμωμα, ούτε βέβαια να περιμένετε με τις ώρες για τη ζύμη να φουσκώσει.
Η γενική αρχή στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική θέλει την υπομονή και την ευλαβική πίστη στις οδηγίες μιας συνταγής να είναι το Α και το Ω. Υπάρχουν ωστόσο φορές που θα ήθελες να βγεις, λίιιγο πιο γρήγορα από την κουζίνα. Για εκείνες τις ημέρες, αυτό το ψωμί στη γάστρα είναι ό, τι πρέπει.
Υλικά
- ½ κιλό αλεύρι κίτρινο (σκληρό) για ψωμί
- ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά (18γρ συνολικά)
- 3 ποτήρια νερό (περίπου 700ml)
- 2 κουταλιές αλάτι
- 2 κουταλάκια ζάχαρη
- ½ κουταλάκι μαχλέπι κοπανισμένο
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια λεκάνη τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό (χλιαρό αλλά χωρίς να καίει). Γέρνουμε τη λεκάνη ελαφρώς και χτυπάμε με ένα πιρουνάκι το να λιώσουν τα υλικά.
- Προσθέτουμε λίγο, λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεμένο με την ξηρή μαγιά. Γυρίζουμε το ζυμάρι με μια σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω, να ενωθούν τα υλικά
- Πασπαλίζουμε μια λαδόκολλα με σιμιγδάλι ή αλεύρι και μεταφέρουμε τη ζύμη εκεί, πασπαλίζοντας λίγο ακόμη αλεύρι από πάνω. Πιάνουμε τις τέσσερις άκρες και μεταφέρουμε πίσω στο μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το ζυμάρι για 20’ λεπτά.
- Αφού έχουν περάσει 20’λεπτά προθερμαίνουμε το φούρνο στο δυνατό και αφού πιάσει θερμοκρασία, βάζουμε μια γάστρα με το καπάκι της να κάψει (άδεια) για μισή ώρα.
- Αφαιρούμε την γάστρα και την ξεσκεπάζουμε. Με γρήγορες κινήσεις, χαράσσουμε ελαφρά τη ζύμη από πάνω, και τη μεταφέρουμε πάνω στη λαδόκολλα στην καυτή γάστρα.
- Σκεπάζουμε, επιστρέφουμε στο φούρνο και ψήνουμε το ψωμί για 30’ λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10’ λεπτά ακόμη.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο