Μια συνταγή για την επόμενη μέρα, με την οποία θα καταναλώσετε όλα τα φαγητά που απέμειναν από το τραπέζι της Παναγίας.
Η ημέρα του Δεκαπενταύγουστου είναι αφορμή για μεγάλα τραπέζια με εκλεκτά φαγητά. Αν και κάθε σπίτι έχει τα δικά του τελετουργικά, ένα είναι βέβαιο... Σε κάθε τραπέζι της χώρας θα υπάρχει κρέας (είθισται να είναι αρνάκι στο φούρνο) και φυσικά πατάτες.
Αν προσθέσει κανείς στην παραπάνω εξίσωση πως τα συνοδευτικά, τα έξτρα φαγητά, οι πίτες και οι σαλάτες ξεχειλίζουν τα τραπέζια, τότε είναι μαθηματικώς βέβαιο πως στα φαγητά που θα μείνουν περιλαμβάνεται κρέας και πατάτες φούρνου.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Είτε πατάτες φούρνου, είτε πατατοσαλάτα (με την προϋπόθεση πως δεν έχει μεγάλη ποσότητα μαγιονέζας), οι πατάτες που έμειναν μπορούν να γίνουν ο πουρές που θα σκεπάσει το κρέας για μια ωραία πιτούλα.
Πίτα του βοσκού είναι στην ουσία ένα γεύμα με βάση το κρέας/κιμά, το οποίο ψήνεται στον φούρνο, σκεπασμένο από έναν ωραίο πουρέ πατάτας.
Να θυμάστε αναφορικά με τις αναλογίες πως όση πατάτα έχετε, ανάλογη ποσότητα κρέατος θα χρειαστείτε. Τα υπόλοιπα υλικά μπορείτε να τα διαμορφώσετε αναλόγως.
Υλικά
- 400 γρ. κρέας ή φρέσκο κιμά
- 1 κύβο βοδινού
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές σάλτσα ντομάτας ή μπάρμπεκιου
- 400 γρ. πατάτες φούρνου, λιωμένες σε πουρέ
- 1 αυγό
- 50 γρ. ψωμί σε ψίχα
- 50 γρ. τριμμένο τσένταρ ή ρεγκάτο
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιείτε φρέσκο κιμά, σοτάρετέ το σε αντικολλητικό σκεύος με λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε τη σάλτσα, τον κύβο βοδινού και μια κουταλιά αλεύρι. Αν έχετε ήδη ψημένο κρέας, φροντίστε να το ξεψαχνίσετε καλά.
- Προσθέστε τη σάλτσα, δύο κουταλιές νερό, διαλύστε τον κύβο και προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά πάνω στη φωτιά ώστε να ψηθεί και να μη μυρίζει.
- Απλώνουμε το μείγμα του κρέατος σε ένα πυρίμαχο στρογγυλό ταψάκι.
- Από πάνω απλώνουμε την πατάτα λιωμένη, και αλείφουμε με το αυγό. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο ψωμί και το τυρί και βάζουμε στο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 30-40 λεπτά