Μία γρήγορη συνταγή για παραδοσιακό μπουγιουρντί που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας.
Το μπουγιουρντί πρόκειται για ένα παραδοσιακό φαγητό της Βόρειας Ελλάδας και αποτελεί τον πιο ξακουστό Σαλονικιώτικο μεζέ. Το μυρωδάτο αυτό πιάτο ήταν ιδιαίτερα αγαπητό και στους Πολίτες, που είχαν αδυναμία στις πικάντικες γεύσεις.
Παραδοσιακά ψήνεται σε μικρό πήλινο σκεύος στο φούρνο ενώ μπορεί να συναντήσουμε το ίδιο πιάτο και με την ονομασία τουρλουμπούκι. Η ονομασία μπουγιουρντί προέρχεται από την τουρκική λέξη buyruk (εντολή, διαταγή). Γνωστή η φράση σήμερα: «σού 'ρθε το μπουγιουρντί από την εφορία;» με την έννοια της δυσάρεστης είδησης.
Ακολουθώντας τη συνταγή που βρήκαμε στην ιστοσελίδα foodaholics θα φτιάξετε το πιο νόσιτμο παραδοσιακό μπουγιουρντί -μια πανδαισία γεύσεων, μυρωδιών και χρωμάτων.
Υλικά συνταγής για μπουγιουρντί
- κίτρινο τυρί τριμμένο στον τρίφτη
- ντομάτα σε κομμάτια
- 1 κτσ. βασιλοπιπεριά (foodaholics.shop)
- φέτα θρυμματισμένη
- πολύχρωμες πιπεριές ψιλοκομμένες
- ρίγανη-θυμάρι, μπούκοβο
- μαϊντανό ψιλοκομμένος
- ελαιόλαδο
- γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση συνταγής για μπουγιουρντί
- Ξεκινάμε την συνταγή βάζοντας την ντομάτα σε ένα πήλινο σκεύος ψησίματος.
- Βάζουμε την βασιλοπιπεριά, ανακατεύουμε.
- Συμπληρώνουμε την φέτα και κατόπιν τις πιπεριές.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη, θυμάρι, μπούκοβο και μαιντανό.
- Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, την τριμμένη γραβιέρα και τέλος κίτρινο τυρί.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να πάρει χρώμα το τυρί.