Η πρώτη σούπα μετά το τέλος της Σαρακοστής για τους Ορθόδοξους και μια συνταγή με όλα τα αρώματα της ελληνικής κουζίνας. Η μαγειρίτσα και πως θα την ετοιμάσετε.
Πρόκειται για το πρώτο πιάτο μετά τη νηστεία για όσους ακολουθούν την ορθόδοξη παράδοση και ένα από τα πιο παραδοσιακή πιάτα της ελληνικής κουζίνας για τις ημέρες του Πάσχα. Καθώς το αρνί ήταν ήδη έτοιμο για τη σούβλα, τα νοικοκυριά έπαιρναν τη συκωταριά για μια σούπα που σερβίρεται ως και σήμερα μετά την Ανάσταση.
Υλικά
- 1 συκωταριά περίπου ενός κιλού
- 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 μεγάλα μαρούλια κομμένα για σαλάτα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 1 1/2 λίτρο ζωμό κοτόπουλου (ή λαχανικών)
- 2 μεγάλα λεμόνια
- 2 αυγά
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μπόλικο νερό να βράσει. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ζεματάμε σε αυτό τη συκωταριά ολόκληρη, να χάσει το χρώμα της (περίπου 3’ λεπτά). Αποσύρουμε και ψιλοκόβουμε τη συκωταριά
- Στην κατσαρόλα που θα φτιάξουμε τη μαγειρίτσα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Σωτάρουμε πρώτα τη συκωταριά να πάρει χρώμα και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα μαρούλια, γυρίζοντας να μαραθούν, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα άνηθο. Συμπληρώνουμε τον ζωμό, που πρέπει να είναι χλιαρός, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 40’ λεπτά.
- Ανοίγουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για 10’ λεπτά ακόμη το βράσιμο, προσθέτοντας και τον υπόλοιπο άνηθο.
- Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Παίρνουμε λίγο, λίγο από τη σούπα και χτυπώντας με σύρμα τα αυγά, προσθέτουμε με συνεχή ροή ώστε να πάρουν θερμοκρασία. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές ακόμη.
- Γυρίζουμε το αυγολέμονο στη σούπα, δοκιμάζουμε για το αλάτι και το λεμόνι και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο